Srećan 8. mart

spot_img

Međunarodni dan žena, dan kada slavimo dostignuća pripadnica ženskog pola, tradicionalno se obilježava svake godine 8. marta.

Prvi Dan žena obilježen je 8. marta 1909. u Sjedinjenim Američkim Državama deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih istorijskih događaja, njime se obilježava požar u tvornici Triangle Shirtwaist u Njujorku 1911. godine, u kojem je stradao velik broj žena. Dan je to koji slavi privredna, politička i društvena dostignuća žena kroz istoriju pa sve do danas.

Iako mnogi danas gledaju na Dan žena kao na komercijalizovani praznik, on zapravo predstavlja istorijsku borbu koju su žene morale voditi da bi uživale jednaka prava kao muškarci. Dobile su pravo glasa, pravo na obrazovanje, pravo na odabir majčinstva, pravo na vršenje svih funkcija u društvu te sva osnovna prava osigurana zakonima.

Iako su se žene u demokratskim društvima izborile za ravnopravnost polova, u brojnim kulturama trećeg svijeta još se, nažalost, smatraju manje vrijednima, a u mnogim razvijenim zemljama svijeta ravnopravne su s muškarcima, ali tek na papiru. Upravo zato Dan žena predstavlja podsjetnik na sve ono što su žene dosad postigle te podsticaj za sve ono što se još može učiniti kako bismo živjeli u ravnopravnom društvu bez predrasuda i diskriminacija.

U bivšoj nam državi, na Dan žena ili 8. mart, žene na svojim radnim mjestima dobivale cvijeće, uglavnom karanfile, a mogle su ranije poći kući.

U mnogim je državama, međutim, taj praznik s godinama izgubio svoju ideološku osnovu i postao prilika muškarcima za iskazivanje ljubavi i poštovanja prema pripadnicama suprotnog pola, posluživši kao kopija Majčinog dana i Valentinova u zapadnim državama.

U zapadnom svijetu Međunarodni dan žena uglavnom se prestao obilježavati 1930-ih, dijelom i zbog toga što ga se povezivalo s komunizmom, te je zamijenjen Majčinim danom, koji se u tim zemljama obilježava svake druge nedjelje u maju.

Valja napomenuti kako je Međunarodni dan žena u Avganistanu nacionalni praznik, a kao praznik proslavlja se još u Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelorusiji, Kambodži, Kubi, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Mongoliji, Rusiji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ugandi, Ukrajini, Uzbekistanu, Vijetnamu i Zambiji.

 

 

 

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO