spot_img

Srećan rođendan, Uma!

Uma Turman danas slavi 54. rođendan, a evo i nekoliko zanimljivosti o njoj...

spot_img

– Uma Karuna Turman rođena je 29. aprila 1970. godine u Bostonu, Masačusets, ima tri brata i polusestru.

– Uma je ime indijskog porijekla. Indijska boginja himalajskih planina se zvala Uma, takođe poznata kao Paravati, a značenje imena je – žena iz planine. Takođe može da znači svjetlost, sunce ili dan na hindu jeziku.

– Njen otac Robert Turman se smatra jednim od vodećih svjetskih stručnjaka za budizam. Kako je Robert prvi zapadnjak ikada koji je postao tibetanski budistički monah, Uma poznaje Dalaj lamu jer je često bio u njihovoj kući u Indiji. Njena majka Nena von Šlebruge, bivša manekenka, potiče iz njemačko-švedske plemićke porodice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nena Thurman (@nenabthurman)

– Za vrijeme Drugog svjetskog rata Umina porodica bila je zarobljena od strane nacista jer nisu htjeli otkriti skrovište svojih prijatelja Jevreja.

– Dok je bila dijete, često su je zadirkivali zbog visine, nosa i velikih stopala te je bila veoma povučena.

-

– Bila je u braku s glumcem Gerijem Oldmanom od 1990. do 1992. godine; 1998. se udala za Itana Houka, s kojim ima dvoje djece, kćerku Maju Rej (1998) i Levona Roana (2002), a razveli su se 2005. godine. Sa francuskim preduzetnikom Arpadom Busonom ima kćerku Lunu Flores (2012).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Uma Thurman (@umathurman)

 – Kventin Tarantino je napisao scenario za film Kill Bill, namijenivši upravo Umi glavnu ulogu, te je snimanje odgodio jer je bila trudna.

– Išla je na audicije za razne filmove koje su potom odlazile drugim glumicama, poput The Princess Bride (uloga je pripala Robin Rajt), Almost Famous (izabrana je Kejt Hadson), a odbila je ulogu Lare Kroft u Tomb Raideru te je pripala Anđelini Džoli.

– Njena prva uloga bila je u filmu Kiss Daddy Goodnight 1987. godine, a 1990. je glumila u filmu Henry and June, prvom američkom ostvarenju koje je dobilo oznaku “nije primjereno za djecu mlađu od 17 godina”.

– Za ulogu Mije Valas, u sada već kultnom filmu Pulp Fiction, 1994. godine bila je nominovana za Oskara; 2019. dobila je italijansku verziju Oskara – nagradu David di Donatello za poseban doprinos filmskoj industriji.

– Finansijski podupire NVO Sea Shepherd koja se bavi zaštitom morskog svijeta. 

Priredila S. Crkvenjaš

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO