spot_img

Šta boja kose otkriva o vašem zdravlju?

spot_img

Nekoliko istraživanja pokazuje povezanost između boje kose i zdravstvenih problema. Kosa je čovjekov najvidljiviji ukras, a žene mnogo vremena posvećuju njenoj njezi. No, osim što je ukras, kosa može da bude i svojevrsno upozorenje na moguće zdravstvene probleme jer se iza različitih boja kose kriju različite zdravstvene opasnosti.

ZAŠTITITE OČI Žene su sklonije od muškaraca senilnoj makularnoj degeneraciji, odnosno bolesti povezanoj sa starenjem koja postupno uništava centralni vid. Tačnije, toj su bolesti posebno naklonjene žene svjetlije kose, odnosno plavuše. Kako biste to spriječili, uvedite u prehranu kelj i spanać te ostalo zeleno povrće koje sadrži lutein i zeaksantin.

NAMAŽITE SE Melanin koži daje boju, ali je i štiti od štetnog UV zračenja. No, kod plavokosih žena manje se proizvodi melanin što znači da je njihova koža osjetljivija, a samim time i veći je rizik od nastajanja melanoma. To znači da se plavokose žene trebaju zaštiti prilikom izlaska na sunce kremama s visokim zaštitnim faktorom.

BEZ OPADANJA Brinetama češće opada kosa nego ženama svjetlije kose. Vjeruje se da je to stoga što brinete i inače imaju manje kose, a osim toga njihove su vlasi manje otporne na unutrašnje i spoljne uticaje od, naprimjer, crvenokosih žena. Uz to, puno se više vidi kada se smeđa kosa prorijedi nego svjetlija. Opadanje kose može se spriječiti pravilom prehranom te uzimanjem vitaminskih preparata.

PREVENTIVNI MULTIVITAMINI Jedno harvardsko istraživanje je pokazalo da crvenokose žene imaju veći rizik od Parkinsonove bolest. Smatra se da je uzrok mutacija gena koja je povezana s genom koji nosi crvenu boju kose. Razvoj i napredovanje bolesti, kažu stručnjaci, može da se spriječi uzimanjem multivitamina.

-

POJAČANA ANESTEZIJA Tokom nekoliko istraživanja uočeno je da anestezija slabije djeluje kod crvenokosih ljudi. Ne zna se tačno zbog čega, ali se smatra kako ima veze s mutacijom gena koji je odgovoran i za boju kose. Kada, dakle, idući put budete išli kod zubara, pobrinite se da dobijete jaču dozu lokalne anestezije.

via tportal.hr

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO