spot_img

Šta je burnout sindrom

spot_img

Takozvano “profesionalno sagorijevanje” opisuje se kao niz fizičkih i mentalnih simptoma iscrpljenosti, odnosno kao odloženi odgovor na hronične emocionalne i druge stresne događaje na radnom mjestu. Odnosi se na specifičan tip napetosti koji odražava vjerovanje da su resursi koje osoba posjeduje da bi se suočila sa stresnim situacijama nedovoljni, što dovodi do osjećaja bespomoćnosti, umora, iscrpljenosti… Profesionalno sagorijevanje definisano je emocionalnom iscrpljenošću, depersonalizacijom i percepcijom smanjenog ličnog postignuća. Emocionalna iscrpljenost za rezultat ima gubitak energije i slabost. Depersonalizacija se najčešće iskazuje u negativnim stavovima osobe prema drugima. Pojavljivanje ovih simptoma znači da tijelo pati od mentalnog, emotivnog i fizičkog umora zbog stresnih događaja u životu. Sindrom burnout može se desiti svakome. Tijelo nas upozorava da usporimo, a simptomi koje primjećujemo dolaze od napada tjeskobe. Mišići su toliko napeti da doslovno imate fizičke bolove, a previše stresa može da uzrokuje čir na želucu, dijabetes, hipertenziju i nesanicu.

Rezultati istraživanja potvrđuju koje osobine ličnosti pomažu suzbijanju mogućeg nastanka sindroma burnout. Stručnjaci preporučuju da napišete izjavu koja će biti putokaz u postavljanju i ostvarivanju sopstvenih ciljeva. Izjava treba da odgovori na pitanja: u šta vjerujete, za šta biste umrli ili živjeli, do čega vam je zaista stalo, po čemu želite da budete upamćeni, šta želite da budete za pet godina, i da možete, koje biste ideje sproveli u djelo?

Faze sindroma sagorijevanja

1 – Faza medenog mjeseca. Posao vas raduje, ispunjeni ste entuzijazmom, osjećate se ispunjeno, nijedan zadatak vam nije težak.

2 – Realnost. Primjećujete da ipak nije sve tako savršeno, pred vama su sve veći i teži zadaci. Sve više se trudite, radite napornije, razočarenje i frustracija postaju svakodnevica. Započinju ogovaranja i podmetanja na radnom mjestu, kući dolazite sve kasnije, a prekovremeni rad se ne plaća. Shvatate da vas posao ne zadovoljava ni socijalno ni finansijski.

-

3 – Faza razočarenja. Postajete umorni i nervozni, naglo mršate ili se debljate i imate problema sa spavanjem. Osjećate ljutnju i krivite druge za ono što vam se događa. Otvoreno počinjete da budete kritični prema nadređenima i kolegama. Osjećate se bespomoćno. Anksioznost i depresija postaju dio vaše svakodnevnice, često ste bolesni.

4 – Alarmantna faza. Iscrpljeni ste, vaše mentalne i fizičke rezerve su potrošene. Imate osjećaj stalnog neuspjeha, gubite samopouzdanje i vjeru u sebe. Osjećate se nesposobnima da napravite bilo kakve promjene u životu. Ova faza je ozbiljna i ako ne potražite pomoć može ostaviti ozbiljne posljedice na vaše zdravlje. Život vam se sada čini poprilično besmislenim i osjećate konstantan očaj.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli SILK + SONDER (@silkandsonder)

Kako izbjeći sagorijevanje

  • budite usredsrijeđeni – koncentrišite se na rad, argumentujte svoje mišljenje i dokažite da ste u pravu
  • naučite kako da kažete NE, radite na jačanju samosvijesti
  • ako ne možete da promijenite posao, barem promijenite stav – naučite kako da postavite granice i držite ih se
  • izbjegavajte poslove u kojima uvijek morate sebe davati drugima
  • ne dopustite da vam posao zavlada životom – prekovremeni rad će negativno uticati na vašu sposobnost da taj posao radite duže
  • pronađite jedno ili dvoje kolega s kojima možete da razgovarate i podijelite svoje poteškoće
  • planirajte i organizujte svaki dan
  • zadržite aktivan društveni život i nemojte da se odričete svojih hobija

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO