spot_img

Šta je ključno za srećan život

spot_img

Istraživanje je pokazalo kako su pozitivni socijalni odnosi u djetinjstvu i adolescenciji ključni za dobrobit i sretan život odrasle osobe, te da školski uspjeh ima malo uticaja, prenosi Daily Mail.
Dobrobit je definisana kao mješavina osjećaja koherentnosti, pozitivnih strategija pri rješavanju problema, društvenog angažmana i snaga kojih su osobe same svjesni. Do ovog su saznanja naučnici su došli analizirajući podatke 804 osobe tokom 32 godine, pri čemu su mjerili odnos između nepovoljnog porodičnog položaja, socijalne povezanosti i razvoja govora u djetinjstvu, socijalne povezanosti i obrazovanja u adolescenciji te dobrobiti u odrasloj dobi.
Rezultati su pokazali da postoji snažna veza između socijalne povezanosti djeteta i tinejdžera s dobrobiti odrasle osobe čime se pokazuje značaj pozitivnih društvenih odnosa tokom životnog vijeka u odrasloj dobi.
U studiji objavljenoj u Journal of Happiness Studies tvrdi se da kako rani razvoj govora kod djeteta i školski uspjesi u adolescenciji imaju malo veze sa srećom odraslih osoba. naučnici s Univerziteta Deakin tvrde kako treba ulagati u izgradnju jakih socijalnih vještina i odnose, jednako kao i u dostignuća u školi.

via tportal.hr

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO