Šta je najbolja prirodna zamjena za bijeli šećer?

spot_img

Stručnjaci za zdravu prehranu objašnjavaju da postoje najmanje tri prirodna i zdrava sastojka koja doslovno mogu da zamijene šećer, a razlika u ukusu gotovo da i ne postoji.
Šećer može učiniti mnogo štete organizmu: osim što sadrži veliki broj praznih kalorija, odgovoran je za višak kilograma, dijabetes, a naučnici spominju čak i pojavu raka i mnogo drugih teških bolesti.

Pravilna i zdrava zamjena za šećer su prirodni zaslađivači, a ovo su tri najzastupljenija.

MED je prirodni i najrašireniji zaslađivač. Sastoji se od grožđanih i voćnih šećera i produkt je marljivih pčela. Postoje razne vrste meda, a u skladu s njima i različite količine vitamina i minerala u medu.
U skladu s tim varira i glikemijski indeks meda koji je jako važan za dijabetičare. Ako bolujete od šećerne bolesti, a želite da zasladite čaj, kafu ili jelo medom, birajte med od bagrema koji ima najmanji glikemijski indeks. Med je nutritivno vrlo vrijedna namirnica, bogata vitaminima, mineralima, enzimima, bjelančevinama i mnogim drugim ljekovitim sastojcima. Iako je ljekovit, zdrav i prirodan, med je visoko kaloričan. U 100 g meda nalazi se oko 300 kalorija. Ako imate problema s viškom kilograma ili dijabetesom, ograničite njegovu upotrebu na kašičicu ili dvije dnevno.

STEVIJA je biljka porijeklom iz Južne Amerike. Osim što se koristi kao prirodni zaslađivač, veoma je ljekovita biljka. Važno je odmah napomenuti kako stevija nema nijednu kaloriju, a ni glikemijski indeks. Zato se preporučuje i dijabetičarima. Njeni listovi sadrže steviozide i zato je izrazito slatka. Stevija sadrži i velik broj nutrijenata koji su važni za zdravlje – gvožđe, kalcijum, magnezijum, hrom, beta karoten, tanin, kalijum i mnoge druge. Inače, jedino je zelena stevija ljekovita i služi kao prirodni zaslađivač. Takva stevija, dobivena od praha suvih listića stevije, slađa je od šećera 40 puta, dok je stevija u obliku ekstrakta bijelog praha ili prozirne tečnosti, slađa od šećera čak i do 300 puta. Zelena stevija se koristi za snižavanje holesterola, kod regulisanja šećera u krvi i krvnog pritiska i kod liječenja nekih vrsta raka.

GODŽI BOBICE ili super hrana, kako su je prozvali, bogate su hranjivim sastojcima i zato se sve više preporučuju. Sastoje se od složenog šećera koji ima ljekovita svojstva jer jača tijelo, naročito gušteraču i jetru i poboljšava vid. Posebno su dobre za osobe koje boluju od anemije jer sadrže velike količine gvožđa, a iz istog razloga su i odlična alternativa mesu, pa se preporučuju u prehrani vegana i vegetarijanaca.

-

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO