google-site-verification: googlefc794645174d708f.html

Nedavno objavljeno

Šta treba da znate o jogurtu

Pun je bakterija, što je dobro!

Jogurt mora da sadrži “žive i aktivne” kulture (poznate i kao bakterije), posebno Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, kako bi odgovarao definiciji proizvoda. Tokom fermentacije pasterizovanog mlijeka, ove kulture ga pretvaraju u jogurt. Osim toga, neke vrste jogurta sadrže i Lactobacillus acidophilus, Bifidus i druge kulture. Naučnici sugerišu da ove bakterije mogu da igraju ulogu u prevenciji gastrointestinalnih infekcija i jačanju imuniteta. Dok se naučnici i dalje trude da utvrde tačnu vezu između kultura koje se nalaze u jogurtu i njihovog pozitivnog djelovanja na zdravlje, rane studije su ohrabrujuće. Osim toga, jogurt je odličan izvor kalcijuma, proteina i vitamina B 12.

Grčki jogurt sadrži duplo više proteina

Grčki jogurt sadrži duplo više proteina (duže vas drži sitim) i manje šećera od običnog. Šolja grčkog jogurta ima 24 g proteina, isto kao, naprimjer, četiri jaja! To je zbog toga što bolje otpušta vodenu surutku, te postaje kremastiji i gušći od tradicionalnog jogurta. Za savršenu užinu odaberite pola šolje grčkog jogurta, koji ćete posuti svježim šumskim voćem ili dodati kašičicu meda.

Ne nastaje svaki jogurt na isti način

Doslovno postoje stotine različitih vrsta jogurta – obični, sa voćem, vještačkim zaslađivačima, grčki, švajcarski, pa čak i islandski, kao i bezbroj drugih. Važno je pažljivo pročitati njegov sastav na etiketi. Neke varijacije su pune kalorija, zasićenih masti i šećera – što ga više čini dekadentnim desertom nego zdravom užinom. Svi jogurti prirodno sadrže šećer iz mlijeka, ali se u neke dodaje čak i preko 20 g šećera. Potražite onaj koji ima ispod 15 g šećera i nemastan je.

Može smanjiti obim struka

Ako tražite način da smanjite unos zasićenih masti i kalorija, prilikom kuvanja možete puter, ulje, pa čak i šlag da zamijenite običnim nemasnim jogurtom ili nemasnim grčkim jogurtom. Naime, on će dati potrebnu vlagu jelu, te će poslužiti kao odlična zamjena kod spremanja kolača, muffina, browniesa i torti.
Evo nekoliko savjeta kako da koristite jogurt u pripremi jela:
– smanjite upotrebu ulja tako što ćete njegovu polovinu zamijeniti sa 3/4 jogurta,
– kada puter zamijenite jogurtom: ako se u receptu savjetuje šolja putera, vi upotrijebite pola šolje putera i 1/4 šolje jogurta,
– prilikom kuvanja, jedno jaje možete zamijeniti sa 1/4 šolje jogurta.

Jogurt postoji već hiljadama godina

I dok se nove vrste jogurta pojavljuju skoro svakodnevno, treba napomenuti da ova namirnica uopšte nije nova. Zapravo, dokazi upućuju da je određena verzija jogurta vjerovatno postojala 5.000 i 6.000 godina prije naše ere. U centralnoj Aziji mlijeko se nosilo u vrećama napravljenim od životinjskog stomaka, što je zgrušavalo mlijeko i pretvaralo ga u jogurt. Takođe, postoje istorijski dokazi da je jogurt bio zaštitni znak vojske Džingisa Kana, a pominje se i u drevnim indijskim, perzijskim i turskim spisima.

Gracija br. 83, 08.07.2016.

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti