Nedavno objavljeno

Stela Burzanović-Nedović: Work-life balans nakon godišnjih odmora

Odmor nije bijeg od obaveza nego slobodno vrijeme, relaksacija, punjenja baterija i povezivanja sa samim sobom, da bismo bili produktivniji u narednom periodu

Piše Marina Strugar
Foto Damir Ljaljević

Kada pomislimo na sam pojam ‘odmor’, automatski se aktiviraju hormoni sreće u našem organizmu, neka nova nadanja, očekivanja i osjećaj relaksacije, a prije svega misao o bijegu od svakodnevice i obaveza. Ali, da li baš uspijemo da na kvalitetan način iskoristimo odmor to je pravo pitanje. Sve to zahtijeva psihičku spremnost, naše misli, očekivanja, mentalna priprema, sakupljanje energije… Veliku ulogu takođe igra i naše zadovoljstvo poslom, ličnim životom, samim tim dolazimo do toga da li nam je odmor bijeg od svakodnevice ili vrijeme za ‘punjenje baterija’, kaže na početku razgovora mr poslovne psihologije i menadžmenta Stela Burzanović-Nedović, profesorka psihologije u Srednjoj ekonomskoj školi u Podgorici Mirko Vešović i osnivačica firme Otvoren um by Stela – psihološko i karijerno savjetovanje, za podršku, osnaživanje i razvoj potencijala ličnosti.
“Ako nam je život bio neorganizovan u prethodnom periodu, ne možemo misliti da će odmor to poboljšati. Možda i hoće nakratko. Možda se i tada ‘jave neke nove ideje’, ali to je ‘mač sa dvije oštrice’. Zato je važno da ne tražimo izgovore i izlaze u drugim stvarima, nego da svoj život i svoju svakodnevicu uzmemo u svoje ruke i napravimo organizaciju i balans. Jer, upravo kvalitet života leži u homeostazi-ravnoteži-balansu, kojoj svi težimo, a to možemo postići uz dobru organizaciju i spoznaju sebe, svoje ličnosti i naravno, podršku naših najbližih. Tako, i kada je o odmorima riječ, veoma je važno da postavimo prioritete, šta je to što istinski želim tih dana odmora, šta će me tih dana opustiti i skrenuti misli od svakodnevnog života. Moramo znati da ne bi trebalo da imamo prevelika očekivanja. Tačnije, trebalo bi da mislimo, da se nadamo, težimo nečemu, ali i ako odmor možda ne prođe onako kako smo očekivali, to nije za uzbunu. Ima mnogo alternativa i svakodnevnih znakova pored puta i lijepih stvari iz kojih možemo crpiti svrhu/suštinu i tražiti sreći i zadovoljstvu. Pravi odmor znači da nema telefona, interneta, priče o poslu ili izvršavanje poslovnih zadataka na odmoru. Znači potpunu harmoniju i sklad sa nama samima”, objašnjava Stela Burzanović-Nedović.

Foto: Freepik

Odmor od odmora

“Nekada nas kraći odmori manje destabilizuju, brže nas vrate rutini, a duži i egzotični odmori nose veći rizik od toga da ćemo nakon povratka imati depresivno raspoloženje, pošto smo se vratili drugačiji s nekog putovanja, vratili se u realnost i slično. Tako da i dobro isplaniran vikend zna da veoma pozitivno utiče, iako su praktično to samo dva dana odmora. Završetak odmora i putovanja ne bi trebalo da se završi dan pred posao i poslovne obaveze, nego da ostavimo minimum dva, tri dana, ili više. Da se psihički odmorimo i pripremimo za posao i radne obaveze. Nakon puta je potrebno i da se srede stvari, kuća/stan, ode do trgovine, sredi garderoba i slično… Ne smijemo nikada brzati stvari i stvarati sebi pritisak, to dodatno stvara samo anksioznost i dovodi do nezadovoljstva”, kaže psihološkinja i naglašava da to imamo li aktivni ili pasivni odmor zna da utiče na njegov kvalitet i na kraju zadovoljstvo samim odmorom i planovima.

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji 205

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

MODA

Zdravlje

Recepti