google-site-verification: googlefc794645174d708f.html

Nedavno objavljeno

Šta pogrešno radite s maslinovim uljem

Iako ga mnogi koriste, često ga ne znaju pravilno skladištiti, brinu se oko sitnih promjena u izgledu i ukusu ili pak nisu sigurni do kada mu je rok trajanja. Ukratko, maslinovo ulje pravo je tečno zlato koje morate koristiti što češće.

‘Light’ verzija maslinova ulja

Svako maslinovo ulje ima otprilike istu količinu kalorija – u jednoj kašiki njih 120 i oko 14 grama masnoće. Kada pomenemo ‘light’, to se odnosi na boju i ukus ulja, objašnjava Beth Lipton za Health.com. Jedini razlog zašto biste trebali birati ‘light’ ulja je taj što su više rafinirana i neutralnija. Boje maslinova ulja, od svijetlozelene do tamnije smeđe nemaju veze s njegovom kvalitetom, već vremenom branja maslina i načinom obrade.

Zašto se bojite kuvati na maslinovu ulju?

Istina je da ekstra djevičansko maslinovo ulje ima nižu tačku dimljenja od nekih drugih vrsta koje se obično preporučuju za prženje i kuhanje. No prema istraživanju objavljenom u časopisu The Science, ta tačka dimljenja dovoljno je dobra da možete kuvati na maslinovu ulju bez brige. Tačka dimljenja maslinova ulja srednje je visoka, a dodatnu otpornost na visoke temperature pružaju i prirodni antioksidansi iz ulja poput skvalena i vitamina E koji čuvaju ulje od kvarenja te nastanka štetnih spojeva. Ekstra djevičansko najčišći je oblik maslinova ulja, a sadrži najviše oleinske kiseline pa zaista nema razloga da ga koristite samo za salate.

Čim je imalo gorka ukusa bacate ga u smeće

Ako ste primijetili da je ulje dobilo lagano gorak ukus, ne znači da se pokvarilo, već može ukazivati na višu prisutnost antioksidanata. Tako su, naime, zaključili naučnici na univerzitetu California, koji inače rade u Davis Centeru za proučavanje maslinova ulja. Ako imate svježe ekstra djevičansko maslinovo ulje, takođe biste trebali osjetiti masline, ali i neke travnate ili voćne note.

Ne držite ga na toplom i svijetlom mjestu

Kako biste ga imali što duže, ulje mora biti spremljeno u tamnoj i staklenoj boci te na suvom i ne jako toplom mjestu. Dakle, najbolje ga je spremiti u špajz ili kuhinjski ormarić koji nije u blizini bilo kojih aparata poput pećnice ili mašine za pranje suđa. Ako je na pretoplom mjestu, polifenoli će se promijeniti, a to znači da će i kvalitet ulja biti lošiji. Treba ga čuvati na hladnijem i tamnom mjestu, ali ne u frižideru, jer će se stvrdnuti te dobiti strukturu poput maslaca.

Rok trajanja

Neki će reći da pravilno skladišteno maslinovo ulje može trajati godinama, ali to nije tačno. Nakon što ga otvorite, ulje treba potrošiti u maksimalno godinu dana, jer nakon toga nema isti sastav nutritivnih vrijednosti.

tportal.hr

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti