Suzana Vuljaj: Morate imati jasnu viziju

spot_img

Piše Marina Strugar
Foto Irena Bajčeta

Kvalitet, stručnost, tradicija, fleksibilnost i izazov opisuju kompaniju Castellana Co, to su ključne riječi u prepoznavanju pravih vrijednosti. U kompaniji imaju jasno definisane ciljeve koje ispunjavaju sve ove godine. Suzana Vuljaj, PR i direktor marketinga, kao i član odbora direktora Castellana Co, zajedno sa suprugom Antonom stoji iza ove uspješne poslovne priče.

Castellana je firma sa tradicijom više od 40 godina uspješnog poslovanja, koje ste postulate postavili u temelje poslovnog djelovanja?
– Castellana je kao porodičan biznis počela davne 1965. godine. Od 1998. osnovana je firma pod imenom Castellana Vuljaj, da bi od 2003. pa do danas ostala pod nazivom Castellana Co. Definisali smo pravila sa kojima smo uspjeli da izgradimo kompaniju, koja u svom portfoliju ima preko 60.000 fizičkih i pravnih lica. Prije svega fokusirani smo na uslugu, da bude profesionalna, a ponuda proizvoda kvalitetna. Cilj nam je da kupac zna da nam je njegova bezbjednost na prvom mjestu. Velika je privilegija kad kupac ostavi ključeve svog vozila i nama prepusti da riješimo problem, uradimo veliki servis ili slično, dok on sjedi u restoranu.
Koje sve djelatnosti obavljate?
– Castellana se bavi trgovinom na veliko i malo. Veleprodaja postoji od 1998, dok smo maloprodajne objekte počeli da otvaramo od 2008. godine. U svojoj ponudi imamo auto-djelove, ulja, akumulatore, gume, felge, auto-kozmetiku, dok u servisu u Tuzima imamo dodatno i reglažu, sve vrste servisnih usluga, tehnički pregled, perionicu i restoran.
Situacija sa Covidom 19 pogodila je sve oblasti, sa kakvim izazovima se susrećete i na koji način pokušavate da ih preduprijedite i prevaziđete?
– Situacija sa Covidom 19 je itekako uticala na sve nas. Konkretno na našu branšu je ostavila velike posljedice koje se još nisu reflektovale u punoj snazi. Trenutno postoje deficiti nekih roba na inostranom tržištu i trebaće vremena da se situacija ponovo stabilizuje. Međutim, svakodnevno smo u komunikaciji sa našim dobavljačima i pratimo situaciju na tržištu. Takođe, zatvaranje opštine Tuzi u aprilu, kada je bio prvi talas Covida 19, poremetio je rad naših poslovnica. Sada je situacija bolja. Prilagođavamo se novim uslovima poslovanja i trudimo se da kupci imaju istu ponudu kao i ranije. Poboljšali smo dostavu i kompletnu logistiku, ali se iskreno nadamo da se situacija koja se desila u aprilu više neće ponoviti.
Kao firma osluškujete tržište i potrebe potrošača, otuda i razne akcije koje su dio vaše ponude. Koliko je bitno u tržišnoj utakmici uvijek biti inovativan?
– Tržište je takvo da zahtijeva konstantno osluškivanje i prilagođavanje. Inovativnost je mnogo bitna, jer kupcima želimo da pričinimo zadovoljstvo dolaskom kod nas. Navikli smo naše kupce da ih svake godine iznenadimo za ljetnju i zimsku sezonu, kada govorimo o gumama. U maju smo napravili akciju do 50% popusta na gume, dok je ista akcija ponovoljena u oktobru. Tokom cijele godine traje naša akcija “staro za novo” gdje dobijate 20% popusta kada kupujete novi akumulator, uz vraćeni stari.
Da li je teže steći ili održati povjerenje klijenata i na koji način to postižete?
– Teže je održati povjerenje kupaca. Povjerenje možete steći prvi put u komunikaciji sa kupcem, ali ako želite saradnju na duži rok, morate imati jasnu viziju šta želite, kako zadržati kupca i opravdati njegovo povjerenje. U bazi podataka imamo preko 60.000 fizičkih i pravnih lica. Taj broj klijenata nismo dobili odjednom već smo broj klijenata povećavali iz godine u godinu.
Na koji način planirate da u budućnosti unapređujete poslovanje firme i u kom smjeru planirate da se razvijate?
– Digitalizacija se razvija mnogo brže, tržište je dinamično. Električna vozila polako uzimaju učešće i na našem tržištu. Mi to detaljno pratimo i mišljenja smo da će u budućnosti biti mnogo više fokus na uslugama. U planu nam je rad na B2C (bussines to customer) platformi, sa kojom bismo skratili vrijeme potrebno kupcu za informaciju. Akcenat stavljamo i na mrežu poslovnica, gdje planiramo otvaranje još nekoliko naših i bar jos dvije franšize. Kao kompanija usvojili smo neke standarde, koji su za tadašnje vrijeme bili našem tržištu strani. To nam je možda bila i greška, jer kako mi to znamo da kažemo “išli smo ispred našeg vremena”. Kako se usvajaju određeni standardi EU, tako smo i mi uz saradnju sa našim dobavljačima poboljšali model i način poslovanja. Veliki trud i investicije u sistem poslovanja, koji je tada bio mnogo skup, počeli su da opravdavaju sebe. Magacin za prijem velike količine robe mnogo znači, kada su turbulentne promjene na tržištu.
Uspješnost jedne firme se temelji na rezultatima. U sklopu Vaše firme se nalazi više poslovnica širom Crne Gore, osim dobre vizije, šta je još ključno ?
– Da, Castellana Co. trenutno ima 15 poslovnica i tehnički pregled. Ključni su velika posvećenost, rad i strpljenje. Kada pogledamo naše menadžere u poslovnicama, ima onih koji u njima rade više od 10 godina, a i dalje su željni rada i dokazivanja. U ovoj branši bez dobro obučenih kadrova ne možete napraviti velike rezultate.

Savjet kupcima u Crnoj Gori

“Neka ovo bude poruka za sve vozače u Crnoj Gori. Savjetujem im, ma gdje kupovali, bila to Castellana ili naša konkurencija, koju itekako poštujemo, da obrate pažnju šta dobijaju za svoj novac. Nekada povoljniji proizvodi na kraju mogu biti puno skuplji. Takođe im poručujem da nas prate na društvenim mrežama, jer u narednih par mjeseci planiramo pored popusta na gume do 50%, dalja sniženja i nagradne igre.”

Gdje vidite kompaniju sada u Vašoj branši, a gdje u narednih tri do pet godina?
– Castellana je za sada jedna zaokružena priča. Npr. kada klijent dođe u naš centar u Tuzima, na jednom mjestu ima servis, montažu, reglažu, maloprodaju, perionicu, tehnički pregled i dok čeka ima i restoran. U planu nam je da proširimo naš asortiman, na body parts (branici, farovi…), zatim da širimo našu maloprodajnu mrežu. U narednom periodu radićemo na digitalizaciji, rebrendiranju i fokusu na krajnjeg potrošača.
Da li se trudite da odluke u kompaniji budu centralizovane, da odluke donosite samo suprug i Vi?
– Svaka poslovnica ima odgovorno lice. Krupne odluke jesu na nama, ali ima i onih odluka gdje zaposleni imaju pravo da odluče na licu mjesta. Sve u cilju bržeg reagovanja, kako bi kupac manje čekao, kako bi usluga bila bolja… Smatram da je veoma važno biti iskren prema potrošačima i oslanjati se na činjenice. Kada objašnjavate nešto i branite svoj stav, zapravo prodajete svoju viziju. To je cilj koji želite da ostvarite. To je ono što želimo da vidimo i kod naših zaposlenih. Sa tačke gledišta preduzetnika, vrlo je važno dobro pripremiti biznis plan, biznis model i potruditi se da zaposleni dijele takve stavove. Tada bez problema možete dio odluka prebaciti zaposlenima.
S kojim se preprekama najčešće susrećete u poslovanju?
– Prepreke se ogledaju u administrativnim barijerama i nelojalnoj konkurenciji. To su barijere koje ne zavise od nas, a itekako utiču na naše poslovanje.
S obzirom da ste sa suprugom uključeni u rad firme, u kojoj mjeri uspijevate da razgraničite porodični od poslovnog života?
– Kada vam posao predstavlja zadovoljstvo, onda je sve mnogo lakše. Privatno i poslovno odvajam, ali ako mogu da spojim, onda je to prava kombinacija. Porodica me pokreće, čak i djeca znaju da predlože neke kreativne stvari koje mogu nama starijima da posluže za dobre ideje. Eto, sada smo stare gume farbali u žute, zatim planiramo da modernizujemo igralište ispred restorana, sve su to ideje djece. Roditelji će moći da povedu svoju djecu u Castellanu, da ostave njihovo vozilo u servisu i da sačekaju u restoranu. Djeci će vrijeme sigurno brzo proći.
Ostvareni ste i na porodičnom i poslovnom planu, da li to jedno drugo isključuje ili nadopunjuje?
– Meni su ta dva pojma povezana. Porodica me motiviše za posao i obrnuto. Ipak, s vremenom shvatimo da su ova dva pojma različita, ali ipak spojiva. To je po mom mišljenju najbolja kombinacija.

Gracija 184, novembar 2020.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

2,702 Sljedbenici
Pratite

NEDAVNO OBJAVLJENO