Svako životno doba traži svoje vitamine

spot_img

Priredila Snežana Crkvenjaš

Djeca, odrasli, starije osobe; trudnoća, dojenje i druga posebna stanja: svaka životna faza zahtijeva određen unos minerala i vitamina. Ljudske potrebe se mijenjaju s rastom, razvojem i starenjem, što se takođe odnosi na vitamine i minerale, s obzirom da njihov dragocjen unos u svakom periodu života utiče na stanje i zdravlje organizma. Tako je djetetu najvažnije da bezbrižno raste i razvija se, a njegovom djedu da održava dobro zdravlje. Buduća majka, međutim, djetetu koje nosi treba da osigura sve potrebne supstance uz čiju pomoć će na svijet doći zdravo, snažno i na vrijeme.

Kalcijum i gvožđe za djecu

Djetinjstvo je životna faza obilježena ubrzanim rastom, tokom koje je potreban unos svih mikronutrijenata putem uravnotežene i raznovrsne ishrane. Pravilan unos minerala i vitamina u prve dvije godine života utiče na zdravlje odrasle jedinke. Na prvom mjestu je kalcijum, mineral veoma važan za rast zuba i kostiju. Prema istraživanjima evropskih pedijatara, kod djece od tri do šest godina primijećen je nedovoljan unos kalcijuma, umjesto preporučenih 800 mg uzimaju nešto više od 400 mg dnevno. U uzrastu od sedam do deset godina dnevne potrebe kalcijuma narastu na 1000 mg, ali unos i dalje ostaje nedovoljan. Još jedan veoma važan mineral je gvožđe, obavezno za razvoj kognitivnih sposobnosti i usvajanje podataka. Tokom prve godine života, tjelesna težina djeteta triput se poveća, a za svaki kilogram potrebno je oko 35-45 mg gvožđa.

Vitamini za adolescente

Adolescencija je veoma intenzivan period, u psihološkom i nutricionističkom smislu. Potrebe organizma rastu na poseban način, a pojačane su želje za nezavisnošću i stvaranjem distance od roditelja, što podrazumijeva i rušenje dotadašnjih pravila o ishrani. U ovom uzrastu izuzetno je važan unos vitamina i minerala, fundamentalnih za razvoj ćelija, tkiva i rast novih tjelesnih struktura. Vitamin C, na primjer, omogućava pravilno formiranje koštanog tkiva i kolagena, obavezan je u organizmu kako bi se vršila apsorpcija gvožđa, posebno važnog za adolescentkinje zbog mjesečnog gubitka krvi menstruacijom. Zajedno sa vitaminom A važan je za jačanje imuniteta, dok vitamini grupe B učestvuju u regulisanju metaboličkih procesa usmjerenih na stvaranje energije i efikasnost moždanih funkcija. Ništa manje nisu važni vitamin D i kalcijum, kako bi se spriječila osteoporoza.

Odrasli, obratite pažnju!

Organizmu odraslih osoba su za pravilno funkcionisanje i održavanje blagostanja potrebni mikronutrijenti. Dakle, minerali, vitamini i usvajanje zdravog životnog stila spriječiće hronična degenerativna oboljenja tipična za treće doba. Novija istraživanja su pokazala da postoji povezanost vitamina grupe B i oštećenja DNK, našeg genetskog naslijeđa. Osim toga, zapaženo je da antioksidantne osobine pojedinih vitamina (A, C, E) pomažu u borbi protiv štetnog djelovanja slobodnih radikala, odgovornih za starenje ćelija i tkiva. Način života, radna aktivnost, dob, pol i fizička konstitucija određuju nutricionističke potrebe pojedinaca. Ako vodite veoma dinamičan život ili redovno upražnjavate fizičke aktivnosti, na primjer, morate pažljivo da odredite potrebne količine vitamina i minerala kako bi vaš organizam pravilno funkcionisao, kako fizički tako i mentalno. Kao što i trudnice imaju specifične potrebe, s obzirom da djetetu koje nose treba da osiguraju pravilan razvoj.

Ako imate 50 ili više

U trećem dobu tijelo se mijenja, kosti, mišići i kardiovaskularni sistem počinju pokazivati znakove starenja. Pravilna prehrana, koja podrazumijeva sve esencijalne nutrijente, uz redovnu i umjerenu fizičku aktivnost, održaće organizam u dobroj mentalnoj i fizičkoj formi, te prevenirati različita oboljenja tipična za starost. Eventualni rizici za zdravlje u ovom životnom dobu povezani su s mogućim nedostacima minerala i vitamina, a koji nastaju usljed redukovane sposobnosti organizma da ih apsorbuje, kao i zbog korištenja lijekova. Potrebno je voditi računa o unosu kalcijuna i vitamina D kako organizam mogao da se suprotstavi fiziološkom redukovanju koštane mase umanjujući opasnost od lomova. Vitamini i minerali s antioksidantnim osobinama zaštitiće neurone, usporiti starenje i smanjiti opasnost od nastanka tumora. Vitamini B grupe (folna kiselina, vitamini B6 i B12) pravi su prijatelji pamćenja, pokazala su višestruka istraživanja, štite od demencije i slabljenja kognitivnih funkcija.

Možda vas zanima

spot_img

NEDAVNO OBJAVLJENO