spot_img

Sve boje kose

Malo je žena koje iznenada odluče da se ošišaju ili promijene boju kose, uglavnom prethodno o tome dugo razmišljaju i oklijevaju. Možda upravo vi tražite inspiraciju za sličan korak

spot_img

Toliko je novih mogućnosti i prijedloga, bilo da se radi o novim frizurama ili o boji kose. Bez obzira na to da li pripadate osobama koje se godinama drže jedne frizure (jer ste sigurne da vam savršeno odgovara), morate priznati – padala vam je na pamet drastična promjena. Ali, kao i većina, niste imale hrabrosti za tako nešto. Pokušaćemo vam pomoći s nekoliko savjeta.

PLATINASTA Radi se, po definiciji, o hladnoj boji, ali kada se nalazi na glavi prave žene, ista postaje skandalozno topla i seksi. Ikone s platinastom kosom, Merilin Monro nekad i Madona prije nekoliko godina, Gven Stefani, pokazuju da je hladna boja najčešće savršen okvir za vrući temperament. Boja je to koja će se uvijek naći u centru pažnje (nemoguće je da ne primijetite platinastu glavu), ali koja traži odgovarajuću boju tena. Radi se isključivo o svijetlom, skoro blijedom tenu. Kontrast s tamnim tenom može licu dati prilično vulgaran izraz, što ne bi izgledalo nimalo privlačno. Naprotiv!

Treba znati Pranje specifičnim šamponima za zaštitu boje, pakovanja koja štite strukturu vlasi, česta skraćivanja vrhova (najmanje jednom mjesečno), proizvodi za njegu nakon pranja kose koji sprečavaju pojavu zelenkastog odsjaja – sve to je potrebno kako bi platinasta kosa savršeno izgledala. Iz tog razloga ova boja je namijenjena samo ženama koje imaju vremena da joj se dovoljno posvete. I najbolje je kosu ošišati sasvim kratko ili stepenasto, kako bi se postigli određeni volumen i sjaj, jer na dugoj kosi efekt i nije pretjerano spektakularan.

PLAVA KOSA Nakon povratka s ljetnog odmora, ukoliko je bila zaštićena i njegovana, plava kosa sjaji vlastitim sjajem. Refleksi nastali usljed djelovanja sunca su prirodna oksidacija koja čini da kosa izgleda veoma dopadljivo. Zlatnoplava, sa svim nijansama, najcjenjenija je boja kod žena sa svijetlom bazom kose ili onih koje žele da dobiju efekt pramenova, kako bi se donekle razbila jednolična obojenost kose. Ovaj posvjetljujući efekt, sasvim suprotno, neće djelovati sjajno ukoliko je kosa posvijetljena prije odlaska na odmor.

-

Treba znati Prava zamku predstavlja kosa suva i bez sjaja. Kosa obično posvijetli na pola svoje dužine i pri krajevima. Želite li da ujednačite njenu prirodnu boju i postignete sjaj od korijena do vrha, kosi je potreban takozvani preliv. Podariće kosi tonalitet prirodne boje uz mogućnost eventualnih nijansi. Kada se radi o bojenoj kosi, treba ponoviti bojenje kako bi se izbjegao efekt ispranosti.

Savjet više Tanki ili deblji, idealni su zlatnoplavi pramenovi, a tu boju je najteže postići. Tamnu kosu potrebno je prethodno posvijetliti te od početne tamne boje, preko bakrene, dobiti zlatnu. Konačan rezultat će uvijek zavisiti od osnovne, prirodne boje kose. Potrebno je posebno obratiti pažnju na bojenje već bojene kose, tada najčešće dolazi do njenog oštećenja. 

 

KESTENJASTO-ZLATNA Paspartu boja, perfektna za lokne rasute po leđima, za kratku-mušku frizuru i kosu srednje dužine. Topla kestenjasta, s laganim zlatnim dodirima, kod žena je najomiljenija. Lijepa kestenjasto-zlatna je nijansa koju je najlakše i najsigurnije postići. Idealna osnova može se dobiti laganim kontrastom, s nekoliko tananih pramenova, za lješnik efekt.

Treba znati S jedne strane kestenjasta je boja koja odgovara svakoj frizuri, a s druge se postavlja pitanje: koju odabrati? Odgovor na ovo pitanje dobićete uz pomoć frizera, ali i sami ocijenite koji dio lica želite da istaknete. Sklonite kosu s lica i pažljivo ga pogledajte. Široko čelo traži šiške, za izražene jagodice potrebno je istanjiti kosu sa strana… Treba imatu u vidu i da lice nije statično, nego je uvijek u pokretu, izražavajući naše osjećaje.

BAKARNO-KESTENJASTA Nalazimo se na granici između najmirnije boje, kestenjaste, i oslobađajućeg, toplog sjaja bakarne. Sve varijante smeđe imaju veliku prednost u prilagođavanju svakom tipu tena, od najsvjetlijeg do maslinastog. Bakarna je boja koju je lako dobiti. Idealno je poći od kestenjaste ili svijetlokestenjaste osnovne boje kose i odabrati refleksni tonalitet kako bi do izražaja došlo poigravanje sa svjetlom. 

Dilema: pred čitavim spektrom mogućnosti, kako možemo otkriti pravu nijansu? Jednostavno, otvorimo ormar i pažljivo pogledamo našu odjeću. Često se zaboravlja važnost vlastitog stila koji je važniji od boje tena. Frizeri često griješe birajući nam boju kose dok na sebi imamo zaštitni ogrtač. I, kada ga skinemo, rezultat nije onakav kakav smo željeli. Ako ste uvijek u crnom, ova boja je pogrešan odabir, za vas je plava. Između ova dva tonaliteta postoji cijeli univerzum boja. Važno je da znate uskladiti boju kose s odjećom koju najčešće oblačite. 

CRNA boja/neboja noći s refleksima koji, kao svjetlo zvijezda, osvjetljavaju nebo u noći bez mjeseca. Crna kosa s plavičastim (blu) nijansama odražava jedan sofisticiran izgled rafiniranosti, luksuza i glamura.

Treba znati Želite li potamniti kosu sve do ovih baršunastih tonova, idealno je to učiniti postepeno, izbjegavajući pretjerivanja. Tendencija je uvijek – ne udaljavati se previše od početnog tonaliteta, nego ga nastojati valorizovati vidljivim refleksijama koje će dočarati pokret. U svakom slučaju, želi li jedna vještačka plavuša da potamni kosu sve do crne, treba dobro da razmisli. Upotrijebite li crnu preko plave boje, rezultat će biti neestetska smeđa na prelazu u zelenu. Preporučljivo je izbjegavati crnu boju kose imate li maslinasti ten, crte lica izgledaće grublje. Zato, savršeno pristaje uz svijetlu put i svijetle oči.

Savjet više Duga crna kosa izgledaće odlično kada je skupljena u neobavezni rep. Ili sa neformalnim šiškama, kako bi se postigao prirodniji izgled. Crna boja i stroga frizura zajedno, nisu preporučljivi.

POTPUNO BIJELA Srebrna je šik, a siva će vas postarati. Platinum style je privlačan, so i biber malo manje. Efekt sijedih nije baš zadovoljavajući, bolja je sjajna boja koja prevazilazi ljepotu onih prirodnih, mladalačkih nijansi. Ovo su ključne riječi modernih rasprava, jer će se većina prije ili poslije naći pred dilemom: bojiti kosu ili ne? Kosa se boji zbog estetike, želje za mlađim izgledom, u slučajevima prijevremene pojave sijedih (prije 30), želje za seksepilnim izgledom i za skretanjem pažnje. Ostaviti je sijedu, osvježiti kolor šamponom ili potpuno obojiti samo je pitanje ukusa. Veliko olakšanje za žene. Sada je mnogo lakše i one koje odluče da kosu ostave onakvu kakva jeste biće manje kritikovane.

Prva je bila Krudelija De Mon (Kruela de Vil). Crtani lik nevjerovatnog izgleda: njen pramen potpuno bijele kose izgledao je kao neumoljivi bič usmjeren protiv pravila beauty bontona. Nakon nje je stigla Krudelija od krvi i mesa, njena anđeoski bijela kosa izgledala je kao ironična šala o beskorisnosti dobrote i ljubaznosti: Meril Strip u ulozi Mirande Pristli u filmu Đavo nosi Pradu. Uspješna, šarmantna, moderna i moćna žena, s total white ili silver bojom kose i ultra modernom frizurom. 

Grey Hair? Don’t Care!

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO