Sve o prajmeru

Poznata šminkerka otkriva zašto se koristi prajmer, kako da ga pravilno koristite i koje su najčešće greške pri njegovom odabiru

Piše Ivana Pavličević

Tajna svakog dobrog make upa je u dobroj pripremi kože. Prvo i osnovno jeste da koža bude hidrirana. Zato je važno da odaberete adekvatnu kremu za vaš tip kože, koja će uticati na lijep izgled tena, ali da bude lagana kako nanošenje prajmera ne bi bio problem. Sigurno ste vidjeli u raznim tutorijalima i emisijama da profesionalni šminkeri kao osnovu koriste prajmer, i to iz više razloga.

Šta je prajmer i čemu služi?

Prajmer je baza za šminkanje čiji je osnovni cilj da prekrije vidljive nedostatke kože. Osim toga, ima ulogu kao krema ispod pudera da se puder lakše nanese, kao i da napravi barijeru između pudera i kože, ali zapamtite – prajmer nije krema i neće u potpunosti hidrirati kožu. Izuzetak su hidratantni prajmeri, koji se sada mogu naći na tržištu. Prajmer će znatno umanjiti vidljivost nepravilnosti kože, kao što su proširene pore, sitne bore, ispucali kapilari, crvenilo kože i slično. Pored toga, prajmer će povećati postojanost pudera, koža neće biti sklona sijanju, a daće i mnogo efikasniji tonus licu. Važno je napomenuti da postojanost ne važi samo za puder, već za kompletnu šminku, sjenku, karmine i slično, a posebno u ljetnjem periodu kada je jako vruće ili kada je vlažnost vazduha visoka. Dobro je da se prajmer nanosi i kada se radi šminkanje dekoltea ili drugih djelova tijela.

Primjena prajmera

Kada govorimo o primjeni prajmera važno je da prethodno nanesete kremu koja neće biti “teška”, zbog čega bi prajmer izgledao kao višak na koži. Osnovno pravili za prajmer je – manje je više. Dovoljno je da uzmete količinu veličine lješnika i rasporedite je na cijelo lice. Takođe, važno je napomenuti da je obavezno da se prajmer osuši prije nego što nanesete puder i korektor. Ukoliko je vaše lice bez proširenih pora, onda nekada sebi možete dozvoliti taj “luksuz” da imate jaku šminku bez njega, što svakako nije preporuka. Međutim, za lice sa proširenim porama upotreba prajmera je neizostavna. Nemojte miješati prajmer za sjenku i za lice, jer nisu isti. Kada govorimo o prajmeru za sjenke, veoma je važan za postojanost sjenke, posebno za osobe koje imaju masne kapke, zatim da se spriječi preslikavanje sjenke, kao i da sama šminka izgleda mnogo ljepše. Na samom kraju preporučujem prajmer za usne koji će ih hidrirati i garantovati dugotrajnost i ljepši izgled ruža na usnama.

Gracija 176, 7.2.2020.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...