Sve o progesteronu

spot_img

Šta znači nizak nivo progesterona? Nizak progesteron znači da vaše tijelo nema dovoljno ključnog polnog hormona, koji utiče na razne reproduktivne i menstrualne procese. Progesteron ne samo da reguliše menstrualni ciklus već je i neophodan za začetak i očuvanje trudnoće. Nakon ovulacije, progesteron stimuliše zadebljavanje zida materice, spremajući je za implantaciju. Ukoliko se oplođeno jajašce ne pokuša implantirati, zid materice se ljušti i počinje menstruacija. Ukoliko je jajašce prisutno, onda je progesteron ključan za održanje zdrave trudnoće.
Progesteron, takođe, blisko sarađuje sa estrogenom, stoga pad nivoa progesterona može da dovede do nezdravog povećanja nivoa estrogena. Nedavna studija otkrila je da uspješna i zdrava trudnoća zavisi od odgovarajućeg imunološkog odgovora majke na plod. Dodavanje progesterona treba da se obavi uz konsultaciju sa ljekarom. Čak i kod muškaraca progesteron se proizvodi u malim količinama, a ključan je za proizvodnju sperme. Nizak nivo progesterona kod muškaraca, u većini slučajeva, ne smatra se ozbiljnim problemom.
Simptomi niskog nivoa progesterona

Ukoliko ste žena sa niskim nivoom progesterona, a niste u drugom stanju, možete osjetiti anksioznost i promjene raspoloženja, imati migrene, neredovne menstruacije, nizak libido, valunge. U suštini, ovo su simptom koji ukazuju da vaš nivo hormona nije zadovoljavajući, te bi se trebao prilagoditi.
Ako ste u drugom stanju i imate nizak nivo progesterona, simptomi će vjerovatno biti sljedeći: bol ili nelagoda u stomaku, blago krvarenje, osjetljivost grudi, vaginalna suvoća, iscrpljenost, nizak nivo šećera u krvi. U ozbiljnim slučajevima, nizak nivo progesterona može ukazivati na ektopijsku trudnoću, što za sobom povlači niz drugih rizika, te zahtijeva određeni tretman.

Uzroci niskog progesterona

Nekoliko je mogućih uzroka niskog nivoa ovog polnog hormona, uključujući, između ostalih, prethodni abortus, probleme sa jajnicima, menopauzu i stres.
ABORTUS: Studije su pokazale da žene koje su u prošlosti imale abortus teže održavaju zadovoljavajući nivo progesterona.
PROBLEMI S JAJNICIMA: Ukoliko na jajnicima imate ciste ili određena upalna stanja, nivo progesterona vjerovatno će varirati, što otežava implantaciju.
MENOPAUZA: Kada prolazite kroz menopauzu, proizvodnja ovog polnog hormona u potpunosti se mijenja. Pa iako u tim godinama možda ne pokušavate da zatrudnite, promjene mogu uticati na ostale djelove vašeg tijela, poput mozga i nervnog sistema, ali utiču i na raspoloženje i spavanje.
STRES: Previsok nivo kortizola u tijelu može umanjiti proizvodnju progesterona, pa je najbolje raditi na relaksaciji i smanjenju anksioznosti kako bi se izbjegao nizak nivo ovog ključnog polnog hormona.
KSENOHORMONI: Određeni proizvodi koje je stvorio čovjek, poput herbicida, pesticida i plastike, odnosno, industrijski proizvedene hemikalije, nazivaju se ksenohormonima, jer mogu imati efekat poput estrogena, što može da dovede do pada nivoa progesterona.

Kako povećati nivo progesterona

Ukoliko želite da zatrudnite, prvo morate da provjerite nivo progesterona. Nizak nivo progesterona može biti, između ostalog, veoma opasan po reproduktivno zdravlje žene, pa je važno razumjeti uzroke i potencijalne načine za njihovo uklanjanje. Postoji nekoliko načina za tretiranje niskog nivoa progesterona, prirodnih i onih drugačijih, a među njima su promjena ishrane, biljni suplementi, hormonska terapija i topikalna sredstva.
ISHRANA: Možete ishrani dodati namirnice koje povećavaju nivo progesterona, ili u ravnoteži držati estrogen, a neke od njih su: trešnje, kurkuma, orasi, integralne žitarice, crveno meso, sojino mlijeko, lanene sjemenke i piletina. Takođe, neophodno je i konzumiranje namirnica koje sadrže cink, poput školjki, koje održavaju odgovarajući nivo progesterona.
BILJNI DODACI: Pojedine biljke poznate su kao fitoestrogeni iz prirode, a među njima su cimicifuga, peruanska maka i prstasta konopljika, koje se mogu konzumirati kao čaj, ali i u vidu kapsula i tableta. Takođe, treba povećati unos vitamina B i C, koji su esencijalni za održavanje nivoa progesterona.
HORMONALNA TERAPIJA: Može se ukazati potreba za formalnijom hormonalnom terapijom, koju prepisuje ljekar, ukoliko je vaš nivo progesterona nizak ili ukoliko ciljano pokušavate da ostanete u drugom stanju.
TOPIKALNA SREDSTVA: Mogu da se koriste pojedine kreme, balzami ili vaginalni prstenovi kako bi stimulisali proizvodnju progesterona, te matericu učinili spremnijom za implantaciju.

Gracija 163, 2.8.2019.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

2,702 Sljedbenici
Pratite

NEDAVNO OBJAVLJENO