spot_img

Sve tajne visokih potpetica

Lijepe i šik cipele s visokim potpeticama su kao jedno veliko umjetničko djelo ili kao sportski automobil. Nisu vam prijeko potrebne, ali jednostavno – morate da ih imate

spot_img

Legenda kaže da je cipele s visokom petom izmislio Leonardo da Vinči. Ako je to tačno, čini se da je Leonardo izmislio praktično sve… Potpetice su tokom istorije bile veoma cijenjene, kako od žena tako i od muškaraca, i zbog svog koketnog šarma, i zbog nekoliko centimetara “poklonjene” visine. “Visoke pete ti, jednostavno, zadnjicu stave na pijedestal, dakle, tačno na njeno mjesto”, kaže nekadašnji top model Veronika Veb. Par lijepih cipela s visokim potpeticama je kao jedan sportski auto, ili kao jedno veliko umjetničko djelo. Ne postoji potreba za njima: jednostavno ih želite, žudite za njima, cijenite ih i morate da ih imate. Dobro urađene pete su konstruisane kako bi vas uzvisile upravo onoliko koliko je potrebno da budete neodoljivo zavodljivi. Zašto trčati estetskom hirurgu ili u gimnastičku dvoranu? Visoke pete su najbrža i najefikasnija kura za mršavljenje koja postoji. Treba, naravno, voditi računa o udobnosti, tačnije – podnositi izvjesnu dozu neudobnosti, ali upornim vježbanjem ćete prevazići taj nedostatak. Jedino što je manje privlačno od djevojke s običnim i neuglednim cipelama na nogama je djevojka koja u njima ne zna da hoda.

Slijedite savjet “ko više potroši, više će dobiti” i investirajte u kvalitetne cipele – kažu da su Blahnikove jedine udobne i s petom od 10 centimetara. Prije nego uđete u prodavnicu obuće provjerite da li su vaša stopala i nokti u savršenom stanju, iako skriveni u zatvorenoj obući. Kako veličina cipele varira zavisno od kalupa ili oblika pete, budite spremne na dugotrajno isprobavanje. Na visokim petama nije jednostavno koračati i kada su zadovoljeni svi uslovi, te nemojte sebi još da otežavate uzimajući neodgovarajuće cipele. One sa špicastom petom mogu da posluže kao smrtonosno oružje. Što je peta šira veća je površina kojom se oslanjamo na tlo, te ako ste nesigurni dok hodate to znači da morate dodati koji centimetar u širinu. Imajte na umu da mijenjajući svoju visinu modifikujete i vlastitu osobnost. Visina pete kreće se od pet (skoro ravne – kako dosadno!) do sedam centimetara (dnevne), devet centimetara (seksi), 10,5 cm (koje zaista pomažu izgledu). Koračanje na potpeticama određene visine je kao vožnja biciklom: kad se jednom nauči, ne zaboravlja se. Ali, prvi put bez ičije pomoći može biti prezahtjevno, zato je potrebno da znate neke korisne stvari.

Kada da obujete cipele s visokom petom

Ne treba ih vezati isključivo za veče i večernje haljine. Funkcionišu savršeno i uz pantalone, džins, mini suknju, pidžamu (uz njegovu košulju i svjetlost svijeća). Potrebno je imati i malo avanturističkog duha. A posebno u slučaju da namjeravate poći stopama poznate kolekcionarke cipela Imelde Markos, morate znati da ocijenite mjesto i situaciju. Antilop, saten i pastelne boje najbolje zaboravite ako postoji i najmanja opasnost od padavina – trajno ćete ih uništiti. Da li ste u stanju bez problema stići iz tačke A do tačke B? Da vozite automobil? Obratite pažnju na klizavost, neravnu cestu i eventualne sitne prepreke zbog kojih možete da izgubite ravnotežu. Ako stepenice nemaju rukohvat, radije nemojte ni da pokušavate. Pravila u oblačenju potrebna su samo osobama koje ne znaju šta da obuku i kako da izgledaju šik. Imajte na umu da nije moguće biti pretjerano šarmantan ni imati previše cipela. Svaka djevojka bi, kažu neki, trebalo da ima cipele sa desetak različitih tipova potpetica. Ako ste nabavili nove cipele s visokom petom i naučili osnove, vrijeme je da krenete u obližnji supermarket: tamošnji podovi su idealni za uvježbavanje hodanja po klizavom (a možete da se držite za kolica).

-

Kako da opravdate često kupovanje cipela

Kakvi god da su vaši unutrašnji nemiri i finansijske krize kroz koje prolazite, nikada ne treba da idete ispod vlastitog standarda. Naprotiv: neka bude visok, najbolje zahvaljujući paru dobrih cipela. Tokom sukobljavanja s teškim periodom najčešće se nesvjesno odabire izgled žrtve. Više od toga ne možete da pogriješite – uvijek treba da izgledate najbolje što možete. Ako sami ne vodite računa o sopstvenom izgledu, ko bi to trebao da čini? Što je situacija teža, to potpetice treba da budu više. Hodanje na visokim petama će vam pomoći da budete koncentrisanije, učiniće da mislite jasnije i što prije pronađete rješenje problema koji vas muči. Sav novac koji potrošite na cipele doprinijeće opštem poboljšanju vašeg stanja, dakle, radi se o terapeutskom djelovanju. Sem morala, potpetice podižu zadnjicu i učvršćuju butine, imaju isti (dobro, skoro isti) efekat kao gimnastiče vježbe ili kao značajna povišica plate. Sem toga, mogu značajno da prošire krug poznanika i prijatelja, te povećaju broj poziva, izlazaka, večera…

Sigurne i zavodljive na visokim potpeticama

Nije tako jednostavno koračati sigurno, elegantno i prirodno. Današnja moda nam sigurno ne ide u korist. Pete sve više rastu, srećom ne samo uvis: tu su platforme i debele pete. Ali, sa svim tim nikada nije lako naći ravnotežu… Kada kupujete cipele moraju savršeno da pristaju uz stopalo, posebno ako imaju visoke pete, dok se kod ravnih manji defekti mogu korigovati. Ipak, nema ništa bolje nego kada vam cipele pristaju “kao rukavice”. Ne žurite nikada pri kupovini, prohodajte koliko treba kako biste cipelu osjetili na nozi, i ne kupujte ako niste sasvim zadovoljni. Ukoliko ne spadate u kategoriju žena “rođenih sa štiklama”, odaberite zatvorenije cipele sa stabilnom petom, iako ste se na prvi pogled zaljubile u ultra moderne zlatne sandale s najtanjim mogućim kaišićima. Ne nosite najlonke s visokim petama i cipelama nazad otvorenim, bosa stopala u otvorenim cipelama daju veću stabilnost. Trik manekena: prije nego obujete nove cipele lagano izgrebite đon makazama, naročito ako je kožni. Visoke pete vas primoravaju na lagane i seksi pokrete, doprinose vašem šarmu i ženstvenosti, samo ne žurite. Budite pažljive s predugim haljinama ili pantalonama, vrhovi peta se lako zakače za tkaninu, a posljedice mogu biti dramatične.

GRACIJA 157/2019.

Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO