spot_img

Švedski vajb u filmu

spot_img

Ambasada Švedske i Filmski centar Crne Gore od 11. do 14. aprila u Perjaničkom domu u Podgorici organizuju Dane švedskog filma u Crnoj Gori s programom Švedski vajb u filmu, tokom kojih će biti prikazano sedam švedskih filmova iz nove filmske produkcije.

Manifestaciju će u 20 sati u Perjaničkom domu otvoriti Nj.E Annika Ben David – ambasadorka Švedske i Aleksandra Božović – direktorica Filmskog centra Crne Gore.   

Prije toga, u 18 sati, biće održana panel diskusija Ravnopravnost na ispitu koju Ambasada Švedske organizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava. Uvodni govor održaće Nj.E. Annika Ben David – ambasadorka Švedske, a na panelu će govoriti: Željka Jovović – predsjednica Osnovnog suda u Podgorici, Tijana Živković – advokatica Centra za ženska prava i Dijana Popović Gavranović – lice za podršku djeci. Moderatorka je Maja Raičević – izvšna direktorica Centra za ženska prava. Cilj panela je da kroz razmjenu iskustava profesionalaca/ki ponudi ideje za unapređenje aktuelne institucionalne prakse u oblasti porodičnih odnosa i zaštite najboljeg interesa djeteta, sa fokusom na zaštitu od rodne diskriminacije i nasilja.

U 20.15 sati, takođe u Perjaničkom domu, biće prikazan nagrađeni film Čarter rediteljke Amande Kernel. Uloge tumače Ane Dahl Torp, Sverir Gudnason, Troy Lundkvist…

“Nakon razvoda, čekajući presudu o starateljstvu, Alis ne može da vidi svoju djecu. Kada je njen sin pozove usred noći, Alis kreće u akciju”, stoji u sinopsisu filma, koji je nominovan za evropskog Oskara u kategoriji najbolje glavne ženske uloge, a učesnik je i prestižnog Sandens festivala.

-

Tokom manifestacije Švedski vajb u filmu biće prikazana i ostvarenja: Nevaljalci kriminalci rediteljke Sare Jang, Bijelo smeće reditelja Tobiasa Lea Nordkqista, Bazen reditelja Andersa Lenberga, Savršeni pacijent reditelja Mikaela Hafstroma, Golijat reditelja Petera Grenlunda i Krv Laponaca rediteljke Amande Kernel. Za sve filmove – ulaz je slobodan.

Tokom Dana švedskog filma biće održana masterklas predavanja – u utorak, 12. aprila, u Perjaničkom domu, direktor komunikacija Švedskog filmskog instituta iz Stokholma Jan Jeranson, a u srijedu na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju – rediteljka filma Nevaljalci kriminalci Sara Jang i Mikael Kros,  producent filma Bijelo smeće.

Kroz retrospektivu filmova različitih žanrova, od švedske kriminalističke fantastike i nordijskog noara do parodije na švedski način,  upoznačemo Švedsku i Šveđane kroz prizmu njihove multikulturalnosti i spoja različitih mentaliteta. Poseban naglasak je stavljen na pitanje opšte ravnopravnosti u društvu i na izazovima svih koji se za nju bore.

Švedska filmska produkcija je uprkos pandemiji, koja je donijela mnoge izazove filmskim stvaraocima, uspjela da realizuje brojna ostvarenja.

Filmovi će biti prikazani i u Nikšiću, Baru, Kotoru i Pljevljima.

Za selekciju filmova zadužena je glumica i producentkinja Jelena Mila u okviru saradnje Ambasade Švedske, Filmskog Centra Crne Gore, Švedskog instituta, Forteca Medjunarodnog filmskog festivala u Perastu, Jugoslovenske kinoteke u Beogradu i Niškog kulturnog centra.

Trejler filma Čarter možete pogledati na linku:  

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO