spot_img

Sviđaju nam se smjeli ukusi istočne Anadolije i delikatniji egejske obale

Poznati turski kuvar Mehmet Gurs donio je novo kulinarsko iskustvo u luksuzni rizort One&Only Portonovi na obali Bokokotorskog zaliva

spot_img

Foto One&Only Portonovi

Renomirani kuvari Mehmet Gurs i Cihan Cetinkaia stoje iza KOR Grill & Bar, koji je inspirisan tradicionalnim turskim Ocakbası s ulica Istanbula i jugoistočne Anadolije. Svjež i savremen pristup sa inspirativnim jelima za dijeljenje i hranom koja se sprema direktno na žaru. KOR je na turskom jeziku oznaka za pepeo, ugalj izgorio do savršene faze, omogućavajući magiji da se dogodi, pretvarajući hranu u nešto ukusno, duboko i jednostavno nevjerovatno.


“Kao i uvijek, trudimo se da nabavimo najbolje sastojke i što je više moguće lokalno pristupimo kuhinji. Sviđaju nam se smjeli ukusi istočne Anadolije, kao i delikatniji i svježiji ukusi egejske obale. Naša hrana se sprema na žaru i ima jednostavan, direktan pristup kao i većina hrane iz regiona. Ona je duboko ukorijenjena u podneblju, ali je ujedno i revolucionarna“, kazao je Mehmet, finsko-turski kuvar i preduzetnik, koji uspješno vodi i upravlja pionirskim poslovima u oblasti hrane i pića u Istanbulu i drugim većim gradovima Turske od 1996. godine. Raspon njegovog djelovanja seže od ležernih restorana, noćnih klubova, barova do specijalizovanih kafeterija i kafića. Mehmet je zvijezda, televizijska ličnost i važi za najpopularnijeg kuvara u Turskoj.
“Jela su pojačana, tako da se svako posebno ističe za sebe. Od kreativnih namaza, meza, svježih predjela i salata do savršeno pečenog mesa i morskih plodova, ukusi u KOR-u slave najfinije proizvode, a na meniju se nalaze jela koja su stvorena za dijeljenje s najmilijima”, kaže Mehmet te dodaje: “Zajedno sa timom One&Only Portonovi rizorta nabavljamo najbolje domaće, lokalne sastojke. Spremamo ih na žaru i koristimo začine koje donosimo sa sobom, poput sumaka, isota, kima, raznih čilija, slatkih i kiselih melasa, voćnih pasta, orašastih plodova i sjemenki, kao i zanatskih tahinija.Veoma smo uzbuđeni što otkrivamo divna vina i kraft piva iz Crne Gore i šireg regiona i što ih uključujemo u naš meni pića. Tako da što se tiče vina, na meniju će se naći regionalne sorte i vrhunski internacionalni klasici. Opcije pića će takođe uključivati ​​kreativan izbor koktela i lokalnih kraft piva, kao i citrusnih i biljnih bezalkoholnih napitaka za odrasle.”

PREPORUKA

Sam obrok je zapravo neprekidan slijed hrane i pića, od početka do kraja. Možete početi s nekoliko namaza, malo meze i somuna, te nastaviti s predjelima kao što su marinirani škampi sa sokom od paradajza i začinima, sušena govedina na crvenom vinu sa grilovanim suvim smokvama i mentom, ili “çiğ köfte”, začinjena mješavina sirove govedine i finog bulgura i rotkvica servirana u omotu od zelene salate.
Zatim možete polako preći na jela sa roštilja s jednom ili više salata koje možete podijeliti zavisno od toga koliko vas ima. Patlidžan na žaru sa kremastim prelivom od tahini-citrusa odličan je i za vegane i za one koji jedu sve. Hobotnica sa toplom ljetnjom salatom i kiselom melasom od nara i sumakom je preukusna. Ako volite meso, onda su jagnjeći kotleti sa delikatnim začinima, glazurom od meda i dunje i bademima odličan izbor. Mekana polako kuvana jagnjeća plećka i njeni dodaci su odlični za pravljenje sopstvenih rolni. Sve to je praćeno kreativnim izborom svježih deserta.

-

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

2,702 Sljedbenici
Pratite

NEDAVNO OBJAVLJENO