Nedavno objavljeno

Svjetionik – novo obilježje grada

Novi grad na Jadranu Luštica Bay dobio je novo arhitektonsko obilježje – svjetionik na zapadnom lukobranu u marini u Marina naselju u uvali Trašte, na tivatskom dijelu poluostrva Luštica. Jedinstveno arhitektonsko zdanje zvanično je otvoreno tokom vikenda, a objekat koji oblikom podsjeća na klasični stari svjetionik unikatna je građevina te vrste na Luštici i šire.

Na vrhu glavnog lukobrana dužine 400 metara podignut je svjetionik kao valjkasta struktura visine 25,5 metara iznad mora, odnosno 19,25 metara iznad šetališta na lukobranu. Dizajn i projekat svojevrsnog novog obilježja ovog područja potpisuju arhitektonski biroi „AIM Studio“ i „Studio K“ iz Podgorice.

Svjetionik nema primarnu funkciju da bude orjentir u navigaciji brodova već ovo arhitektonsko i estetsko obilježje služi kao multifunkcionalan objekat i nova atrakcija u ponudi Luštice Bay. Na višim etažama objekta od 202 kvadratna metra bruto površine smješten je poslovni i kancelarijski prostor za menadžment i osoblje marine Luštica Bay, dok je na prvom spratu terasa – vidikovac za posjetioce. U prizemlju je smješten ugostiteljski objekat sa terasom na dijelu glave lukobrana zapadno od svjetionika sa radnim vremenom svakog dana od 17 časova. Privatni operater ugostiteljskog objekta je ugledna ugostiteljska i preduzetnička tivatska porodica Kaluđerović.

Izgradnja objekta je trajala šest mjeseci, u vrlo izazovnim vremenskim i prostornim okolnostima, na poziciji veoma izloženoj udarima jakog južnog vjetra i morskih talasa, zbog čega su prilikom gradnje primijenjene posebne metode i materijali otporni na uticaj morske vode i soli.

Pored svjetionika, ovogodišnja ponuda Luštice Bay uključuje i tri uređena kupališta – atraktivnu plažu hotela Čedi, potom Velju Spilu sa klubom „21 Beach club“ i Almara by Luštica Bay, čime je upotpunjena ponuda posjetiocima koji traže uređene i bezbjedne plaže na otvorenom moru i van gradske vreve.

U šoping zoni, na šetališnom dijelu Marina naselja, tokom sedmice biće otvoren i kafić za brodsku posadu „Propela Luštica“ što je ujedno i druga lokacija ovog popularnog kefea sa tivatskih Pina.

Uspostavljanjem dodatnih uređenih plaža te nastavkom partnerstava sa domaćim ugostoteljima, Luštica Bay je dala još jedan impuls afirmaciji ugostitelja Tivta i šireg područja koji su kroz saradnju sa Lušticom Bay dobili novu platformu za predstavljanje međunarodnoj klijenteli.

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti