Tajna ljepote i zdravlja žena iz Indije

spot_img

Da li ste primijetili kako su Indijke uvijek najbolje plasirane na izborima ljepote? Da li ste primijetili i da imaju graciozno, otmjeno držanje, gustu i sjajnu kosu te fantastičan, zlatni ten? U čemu je tajna? U kozmetici ili u nečem drugom?

5 top sastojaka po izboru Indijki

Kajal je drevna šminka za oči metalnog sjaja i neprozirne teksture koja posebno ističe oči. Pravi se od prirodnih sastojaka koji su dobri za zdravlje očiju – pepela pomiješanog s uljem ili, još bolje, bademovim puterom koji će i nahraniti nježnu kožu.

Kokosovo ulje obilno koriste za kosu, masažu vlasišta i za hidrataciju kože. Zagrijati 1 kašiku kokosovog ulja i umasirati u vlasište i kosu. Ostaviti 2 sata i isprati.

Kurkuma je najčešći sastojak maski za taj predivan zlatasti ten (pomiješana s jogurtom i medom). Pomiješati 1 kašičicu kurkume s malo meda i jogurta da dobijete gustu pastu. Držati 20 minuta i isprati.

Brašno od leblebije je uvijek prvi izbor kao sredstvo za piling kože kako bi bila glatka i čista (pomiješano s kurkumom i limunom). Pomiješati 1 kašiku tog brašna s malo limunovog soka i kašičicom kurkume. Staviti na lice 15 min, istrljati i isprati.

Amla prah (biljka puna C vitamina) je glavni sastojak maske za fenomenalnu, gustu i jaku kosu te kao prevencija sjedim. Pomiješati amla prah s toplom vodom u pastu, nanijeti na kosu, staviti kapu za tuširanje. Držati pola sata i isprati. Amlu nabavite u trgovinama zdrave hrane.

Unutrašnja ravnoteža je najvažnija

Tradicionalna vedska znanja iz medicine – Ayurveda, tretiraju tijelo kao cjelinu, a ne kao skup djelova. Prema ajurvedskim učenjima, jedini živi dio nas samih je atma, odnosno duša. Sve što se ispoljava na fizičkom nivou je zapravo izraz duše koji se reflektira kroz tijelo – to je mantra indijskih ljepotica. Osjećaji u duši će se tako odraziti i na našem licu ili tijelu i komunicirati preko naših čula. Zdravlje znači postizanje i održavanje harmonije između svih elemenata tijela. “Ayurveda nas uči da harmonija između organa čula, uma i Malas (otpadnih tvari) dovodi do opšte dobrobiti i zdravlja. Međutim tu nije riječ samo o fizičkom procesu. Svaki put kada našem sistemu nešto nedostaje ili nečega ima previše dolazi do neravnoteže” – kaže dr Anil Kumar, ljekar ayurvedske medicine i hirurgije.

Osnova tradicionalnog pristupa zdravlju je – nadoknaditi ono što nedostaje ili umiriti ono čega ima previše. Ayurveda nudi niz savjeta kojih se treba pridržavati kako bismo podržali svoje zdravlje. Mnoge stvari radimo pogrešno jer ne vodimo računa:

“Često pijemo hladnu vodu ljeti dok Ayurveda savjetuje da se i tokom ljeta i tokom zime pije topla ili mlaka voda. Cilj je da se stabilizuje termički sistem našeg tijela kako bi ono moglo normalno funkcionisati”, navodi Kumar.

Cijeli Ajurvedski sistem je zasnovan na konceptu koji se odnosi na tri tipa energije (Tridoshe) koje su osnova psihosomatskog postojanja čovjeka. Tri doše su zadužene za regulisanje ravnoteže, energije i tvari u našem organizmu: kada su u skladu, doše su nevidljive i osjećamo se dobro sami sa sobom. Ukoliko se pojavi neravnoteža, doše postaju vidljive i dolazi do promjena u fizičkom izgledu, pojavljuju se sluz, žuč, neugodni mirisi, emotivne blokade, iznenadna ispoljavanja emocija i slično. Da biste smanjili stres, Ayurveda savjetuje duboku meditaciju i praktikovanje joge. Dobar život zapravo znači živjeti život u harmoniji.

Indijke tu ravnotežu već vjekovima traže kroz razvijanje duhovne strane kroz praktikovanje joge i meditacije te pridržavajući se prirodnog drevnog ajurvedskog sistema za savršeno zdravlje tijela i uma.

 

Možda vas zanima

spot_img

NEDAVNO OBJAVLJENO