spot_img

Tajna sreće Goldi Hon

spot_img

Tokom dugogodišnje karijere snimila je više od 40 filmova, titulu jedne od najomiljenijih holivudskih glumica donijele su joj plave oči i širok osmijeh, a najviše nestašan, mladalački duh, kao i činjenica da njena ljubav sa glumcem Kurtom Raselom traje još od 1986. godine. Goldi Hon (1945) i Kurt (1951) su najdugovječniji holivudski par, ali “bez papira”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Goldie Hawn (@goldiehawn)

“Da smo se vjenčali, sigurna sam da danas više ne bismo bili zajedno. Oboje smo na vrijeme shvatili i da se ne možemo, i da ne moramo oko svega da se slažemo, uprkos ljubavi koja nas decenijama veže. To je naša tajna, naš recept za dugovječnu i uspješnu vezu”, izjavila je Goldi čija su se prethodna dva braka činila savršenim, ali nisu dugo trajali. A jedan od omiljenih slavnih parova majke i kćeri su Goldi i Kejt, obje prepoznatljive po profesionalnim uspjesima i prirodnoj ljepoti, bez većih skandala u karijeri.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Goldie Hawn (@goldiehawn)

Kada je bila veoma mlada, govorili su joj kako će sigurno postati slavna, ali Goldi nikada nije željela biti tipična zvijezda sa crvenog tepiha. Njena ljubav i strast oduvijek je bio ples, kojem se posvetila odmalena te se osjećala potpuno izgubljenom kada joj je karijera zaokrenula prema Holivudu. “Imala sam 22 godine i preživljavala težak period, jednu od životnih kriza. Upravo tada su me iz moje plesne grupe izabrali i katapultirali u jedan televizijski program. Bila sam usamljena, daleko od doma te sam počela da patim od napada panike.”

-

DALEKO OD BRIGE I STRESA

Plava, energična i uvijek nasmijana Goldi nikada i ničim nije odavala da prolazi kroz egzistencijalne krize, pogotovo što je publika pamti po ulogama u sjajnim komedijama. Ali, morala je da prione na težak posao i radi na sebi kako bi pronašla unutrašnju ravnotežu. Taj pređeni put opisala je u knjizi 10 Mindful Minutes, s podnaslovom Giving our children – and ourselves – the social and emotional skills to reduce stress and anxiety for healthier happy lives, pravi priručnik u kojem se nalaze razmišljanja i praktični primjeri koje treba slijediti kako biste stigli na cilj: priželjkivano blagostanje, daleko od brige i stresa.

“Nakon 11. septembra 2001. godine shvatila sam da svijet više nikada neće biti isti, shvatila sam da se trebamo fokusirati na našu djecu, ali i depresiju koja je u porastu… Javila se potreba da naučimo djecu kako da dođu u kontakt sa svojim emocijama, kako da se okrenu sebi i uspješnije upravljaju stresom”, objasnila je Goldi kako je došla na ideju da napiše knjigu koja nema ničeg zajedničkog s onim uobičajenim self help priručnicima. Nastala je u saradnji s vaspitačima i psihoterapeutima, na osnovu naučnih psiholoških istraživanja, veoma je korisna roditeljima, bakama i djedovima, učiteljima koji nastoje da što intenzivnije iskoriste vrijeme provedeno s djecom, želeći da postanu što uravnoteženija i srećnija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Goldie Hawn (@goldiehawn)

A sve kreće od jednog jednostavnog pitanja: možeš li da promijeniš sopstveni život za samo deset minuta? Prema mišljenju Goldi Hon to je itekako moguće. Potrebno je samo slijediti tri zlatna pravila.

NAPRAVITE PAUZU Mozak je treba, jer stres negativno utiče na sivu tvar. Kada smo pod stresom, mozak ulazi u posebno stanje pripravnosti i gasi sve preostale energije. Moć shvatanja i koncentracija kao da nestaju, i to je pravi trenutak za dizanje ručne kočnice. Tada sebi treba dopustiti, tačnije – omogućiti pauzu od svega. Stati! Meditacija je jedan od načina: neuroni dobivaju snagu, a pomaže i u koncentrisanju na samu sebe. Ako niste u stanju meditirati, pomoći će duboko disanje, opustiće nerve i donijeti smirenje. A tu je uvijek muzika, kao najjednostavniji način za opuštanje. Koji god od navedenih metoda upotrijebite, pauza će pomoći da stvari vidite jasnije i redukujete stres.

FOKUSIRAJTE SE Usmjerite pažnju na neki ukus, miris, boju, to je tajna koju Goldi savjetuje kada želite da osnažite percepcijske mogućnosti mozga, kada želite da poboljšate koncentraciju i regulišete stanje duha. “Zatvorim oči, kušam voćne žele bombone različitih ukusa i pokušavam da pogodim koji je koji. Kada se fokusiram na ukus, čak i usred haosa na setu mogu postići maksimalnu koncentraciju za snimanje sljedeće scene.” To je način da razvijete potpunu kontrolu i upravljate pažnjom na nešto konkretno.

BUDITE LJUBAZNI Kao što je moguće vježbati isključivo određenim mišićima, tako je moguće vježbati i jačati sposobnost mozga da se koncentriše. Ljubazno ponašanje i empatija, naprimjer, stimulišu lučenje dopamina, koji se, poboljšavajući memoriju, bori protiv depresivnih stanja i ublažava osjećaj boli. Dakle, da se osjećamo bolje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Goldie Hawn (@goldiehawn)

BEAUTY RUTINA “Nikada nisam bila opterećena idealom vječne mladosti, nisam se trudila da sakrijem znakove starenja. Mislim da je svaka borba tog tipa uzaludna, da je unaprijed osuđena na propast i frustraciju, da je sreća moguća jedino uz prihvatanje svih promjena koje život sa sobom nosi.” A što se tiče njene beauty rutine, Goldi kaže da je veoma jednostavna i savršena. Svakog jutra se budi tačno u sedam, meditira, radi vježbe disanja, a jedini sastojak koji koristi već godinama je kokosovo ulje, za koje kaže je njen beauty proizvod broj jedan i savršen za jednostavnu njegu kože.

Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO