Nedavno objavljeno

Tara Emad: Želja mi je snimanje u Crnoj Gori, a onda Holivud

Razgovarala Marina Strugar
Foto Privatna arhiva

Kad upoznate model, glumicu, Instagram zvijezdu Taru Emad shvatite zašto je tako posebna. Osim nevjerovatne ljepote, profesionalnog odnosa, ona je ambiciozna, obrazovana, talentovana djevojka koja ima različita interesovanja, hobije, a uz sve to je svojim osmijehom i harizmom neodoljiva. Živi i radi u Egiptu, ali je izuzetno vezana za Crnu Goru i rodbinu koja ovdje živi. Njena majka Ljubinka rođena je i odrasla u Danilovgradu.
Tara je bila miss Teen Egipta i prva pratilja na izboru za Miss Teen svijeta. Osvojila je i lentu Kraljice Afrike. Krasila je bilborde njenog rodnog Kaira i naslovne strane preko 50 svjetskih časopisa u Egiptu, Libanu, Crnoj Gori, Italiji, Francuskoj. Ambasadorka je brenda Bulgari. Iza sebe ima nekoliko uspješnih filmskih ostvarenja i zapaženih uloga. Poznata je i po humanitarnom radu kroz fondaciju koja pruža pomoć djeci.
Ovog ljeta snimanje kampanje za poznati brend H&M doveo ju je u Crnu Goru. “S obzirom da je međunarodna kampanja H&M za ljeto 2019. koju sam snimala u Južnoj Africi prošla veoma dobro, riješili su da snimimo još jednu za njihov magazin. Snimanje je trebalo da bude na mjestima gdje ja provodim ljetnji odmor. Predložili su Tursku ili Maroko, ali sam im rekla da samo dolazi u obzir Crna Gora.
Povezali su se sa izvršnim direktorom Nacionalne modne komore Srđom Lubardom i sve je brzo i efikasno bilo organizovano. Bila sam jako srećna jer sam mogla da posjetim svoje rođake po majci i da H&M timu pokažem koliko je lijepa Crna Gora. Svuda smo bili dočekani predivno i oni nijesu skidali osmijeh sa lica. Oduševljeni su ljepotom i prirodom Crne Gore kao i ljudima sa kojima su sarađivali.”

Često ističete da volite da dolazite i da ste posebno emotivno vezani za našu zemlju? Koliko često ste u Crnoj Gori i u čemu posebno tada uživate?
– Moja mama je iz Danilovgrada, i kad sam bila mlađa ljeta i zimske odmore provodila sam kod bake, tetke i teče u Podgorici. Sa tetkom sam proputovala cijelu Crnu Goru i posebno sam uživala kada smo odlazile u Gornje Rsojeviće kod maminog ujaka i ujne. Naravno, nikada nijesam došla da ne odem na more u Budvu, Sutomore, a posebno mi se sviđa Bokokotorski zaliv. Sada zbog obaveza ne mogu dugo da ostanem, ali bar jednom ili dva puta godišnje dolazim u Crnu Goru.
Otac Vam je Egipćanin, a po majci imate crnogorsko porijeklo. Veoma zanimljiv spoj. Da li u svom karakteru prepoznajete neke crnogorske mentalitetske osobine?
– Naravno da sam naslijedila i dosta crnogorskog. Mogu da kažem da je crnogorski mentalitet dosta sličan egipatskom. Još uvijek je Egipat pretežno patrijarhalan, što sam mogla da primijetim i u Crnoj Gori. Kad sam u Egiptu ne vidim razliku između mene i mojih rođaka, a isto je kad sam u Crnoj Gori.

Perfektno govorite naš jezik, da li je majka odgovorna za to?
– Baka i tetka najzaslužnije su za moj govorni crnogorski, jer sam kod njih provela godinu dana bez mame, kada sam imala četiri godine. Tada nijesam znala ni riječi crnogorskog. Jezik sam učila na starim izvornim crnogorskim pjesmama kojima su me njih dvije učile. Još pamtim Kralj Nikola na umoru i uvijek me podsjeti na to vrijeme provedeno u Crnoj Gori. Kada sam se vratila u Kairo bila sam zaboravila i engleski i arapski i morala sam da ponavljam predškolsko. U isto vrijeme, mama me je upisala na dopunsku nastavu pri ambasadi tadašnje Jugoslavije i tu sam završila dva razreda predškolskog i šest razreda osnovne škole. Učila sam srpski jezik, ćirilicu i latinicu, istoriju i geografiju tadašnje Jugoslavije, a mama me je učila istoriju i geografiju Crne Gore i pomagala mi da ne zaboravim crnogorski jezik.
Bili ste miss Teen Egipta i prva pratilja miss Teen svijeta. Da li to smatrate početkom svoje karijere?
– Veoma rano sam izrazila želju da se bavim manekenstvom i mama me je upisala u osmoj godini na modeling i etiket kurseve. Tamo sam provela dvije godine i u 14. godini sam dobila ponudu da se slikam za poznati libanski modni magazin Layalina. Bili su veoma zadovoljni slikama, pa je to bila moja prva naslovnica. Pošto sam bila dosta visoka za svoje godine, učestvovala sam na revijama u Egiptu. U 17. godini sam izabrana za Miss tinejdžera Egipta i otišla u Brazil na međunarodno takmičenje. Izabrana sam za prvu pratilju i ponijela titulu kraljica tinejdžera Afrike.
Pored modne, imate i uspješnu filmsku karijeru. Šta je aktuelno na tom polju?
– Dosad sam glumila u 10 filmova i 15 serija. Trenutno se daje u arapskim bioskopima film Plavi slon 2, u kojem igram dilera droge. Jedna jako kompleksna uloga i drugačija od svih dosad koje sam snimila. Inače, film je postigao nezapamćenu popularnost i prodaju u bioskopima širom arapskog svijeta i predložen je za nominaciju za Oskara 2020. Trenutno se pripremam za snimanje još jednog filma i u njemu igram glavnu žensku ulogu, a imam i ponudu za jedan međunarodni film i pozorišnu predstavu.
Koje ste sebi ciljeve zacrtali? Šta biste voljeli da Vam se dogodi, koje želje i saradnje da se ostvare na ovim poljima?
– Moj cilj je snimanje u Crnoj Gori, a onda Holivud. Dok sam bila u Crnoj Gori upoznala sam se sa crnogorskim producentom i nadam se da ćemo uskoro sarađivati na nekom filmu ili seriji na crnogorskom jeziku.
Pored svega toga obrazovanje Vam je veoma bitno. Kao srednjoškolka ste proglašeni za najboljeg đaka Egipta, sada studirate umjetnost. Šta je Vaš izbor, šta je u fokusu Vašeg interesovanja?
– Dok sam bila u srednjoj školi, mnogi nastavnici su mi govorili da bi trebalo da prestanem sa modelingom jer ću zapostaviti školu. Riješila sam da im dokažem da oboje mogu da se rade zajedno samo kad se dobro organizujete. Nijesam se nadala nikakvom specijalnom uspjehu, a onda je došlo to priznanje. Bila sam iznenađena i ponosna što sam uspjela. Sada studiram Primijenjenu umjetnost i nauku na njemačkom Univerzitetu u Kairu i pripremam masters za Media dizajn. Malo se to odužilo jer sam imala puno snimanja i putovanja u posljednjih par godina. Nadam se da ću to uskoro završiti.
Vaša ljepota je posebna, smatrate li da je dovoljna da bi se uspjelo u svijetu glume?
– Naravno da ljepota nije dovoljna da bi se uspjelo u svijetu glume. Potrebno je razvijati talenat, školovati se, trenirati razne sportove i usavršavati se nonstop. Biti u toku svjetskih dešavanja u glumi.
Da li je to nešto o čemu ste oduvijek sanjali?
– Još u djetinjstvu sam voljela da budem ispred kamere, da se slikam i poziram. Čak sam jednom rekla tetki da me ne slika kad jedem, jer će da mi se smiju takvim slikama kad postanem poznata i odem u Holivud. Tada mi je bilo šest, sedam godina.
Šta smatrate uspjehom, ma šta ste najviše ponosni u svojoj karijeri?
– Za mene će biti jedan od najvećih uspjeha kad budem zaigrala u filmu ili seriji na crnogorskom jeziku. Najviše sam ponosna na to da nijesam ni jednom pomislila da odustanem od obrazovanja.
Veliku podršku uživate od svojih roditelja, koliko Vam je to bilo važno, posebno na početku karijere?
– Veoma je važna podrška roditelja u ovakvom poslu. U Egiptu se na posao modela ili glumice još uvijek gleda sa nipodaštavanjem i kao na drugorazredni posao. Teško je izboriti se sa predrasudama i uspjeti na tom polju.
Šta Vam najteže pada u poslu?
– Još uvijek mi teško pada način na koji se tretiraju glumice u arapskom svijetu. Mada je počelo da se sve više posvjećuje pažnja pravima žena, na poslu i u životu uopšte. Proći će još dosta vremena dok to ne zaživi kao recimo u Americi ili Zapadnoj Evropi.
Kako ste se nosili sa razočaranjima?
– Naučila sam da se podignem kad padnem, očistim koljena i kažem sebi da nemam vremena za plakanje. Samo naprijed.
Da li u Vašem svijetu putovanja, revija, snimanja, naslovnica ima mjesta i vremena za prave prijatelje?
– Moji pravi prijatelji ostali su oni iz djetinjstva. Ovdje u Egiptu iz škole, a u Crnoj Gori oni s kojima sam bila na ljetnjim i zimskim odmorima. Upoznam i na putovanjima dosta ljudi, ali vrijeme pokaže koliko takva prijateljstva mogu da se održe.

Gracija 170, 8.11.2019.

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti