Tašne u koje vrijedi investirati

U modnom svijetu često ćete čuti za “komad vrijedan investicije”, a riječ je o stvarima koje ćete navodno moći da koristite cijeli život, bez obzira na promjene mode i stila. Jedna od stvari za koje važi ovo pravilo jesu – tašne. Dobro odabrana trajaće zauvijek, a ako je zaista vrijedna, preći će i u naslijeđe.

CÉLINE: BOX

Otkako je 2008. godine Fibi Filo preuzela uzde u modnoj kući Céline, sve što ovaj brend predstavi među modnom elitom postane stvar koju svi moraju da imaju, odmah. Filo i bivši dizajner asesoara Džoni Koka – koji sada dizajnira za Mulberry – kreirali su nekoliko tašni koje su postale instant hit, ali nijedna kao neodoljiva minimalistička Box Bag. Debitovala je 2011, a zapravo je riječ o reinterpretaciji jedne od najomiljenijih tašni iz Célineove arhive. Najveća razlika u odnosu na prvobitni model je trouglasta kopča u boji zlata koja je zamijenila onu u obliku konja i kočije (bivši logo brenda), a i preklop je produžen. Tašna je savršene veličine, u nju stanu sve sitnice koje vam trebaju u toku dana, možete da je nosite u poštarskom stilu, u ruci ili na ramenu. Dostupna je svake sezone u nekoliko boja i vrsta kože. Dolazi u dvije veličine, maloj i srednjoj, a cijene se kreću od 3.500 eura pa naviše.

CHRISTIAN DIOR: LADY DIOR

Tašna Lady Dior dizajnirana je 1994. sa jednom jedinom namjerom, da postane klasika – u čemu im je pomogla princeza Dijana. Originalno nazvana chouchou (što na francuskom znači “omiljena”), dizajnirana je u čast princeze (koja je prije braka nosila ime lady Dijana Spenser), jer se 1996. zaljubila u istu. Vjerno ju je nosila godinama. Glavni atributi su joj šav cannage, u Dioru opisan kao “mreža sačinjena od linija, sašivenih vertikalno i dijagonalno kako bi kreirale preciznu harmoniju, usljed kojih prošivena koža izgleda poput blistavih, savršeno oblikovanih dijamanata”, a tu su i D,I,O,R privjesci, koji vise sa ručke na vrhu. Svake sezone se može nabaviti u nekoliko boja i materijala, kao i mini, standardna i velika verzija tašne, a cijene se kreću od 2.680 eura za najmanju pa naviše.

PRADA: GALLERIA

Poznatija kao tašna Saffiano Lux, nazvana je po koži od koje je napravljena, a dizajnirao ju je Mario Prada, osnivač brenda i djed sadašnje dizajnerice Mijuče Prade. U termički obrađenoj koži je i unakrsni otisak, što je čini dugotrajnijom, otpornom na ogrebotine i vodu. Obožavana je zbog prostranosti i jednostavnosti, idealna za posao, te je tokom decenije postala prava klasika. Dolazi u nekoliko veličina, a cijene se kreću od 1.170 eura pa naviše.

FENDI: PEEKABOO

Iako se Peekaboo tašna pojavila 2009, tek je nakon pet godina dostigla vrhunac popularnosti. Nazvana po dječijoj igri, Peekaboo može da se pohvali laganim otvaranjem, i svojevrsnim džepom sa strane, koji je osiguran kopčom s vrha tašne, uz pomoć kojeg brzo možete da uzmete sve što vam treba, bez dužeg traženja u zaista prostranoj tašni. Kada se kopča oslobodi, obično se iz tašne ukaže zanimljiva postava koja viri (peeks) sve dok tašnu ponovo ne zakopčate. Dizajnirao ju je Karl Lagerfeld za modnu kuću Fendi, a dostupna je u mikro, mini, srednjoj i velikoj verziji, s početnom cijenom od 1.400 eura.

HERMÈS: KELLY

Na listi ste vjerovatno očekivali Hermèsovu Birkin tašnu – što bi i bilo opravdano. Ali modni znalci smatraju da je zapravo Kelly model u koji treba investirati. Kelly, za razliku od birkinice, nije bila toliko eksponirana, što znači da njen jednostavan izgled i čiste linije izgledaju jednako svježe kao i 1930, kada je dizajnirana. Prvobitno nazvana Sac à dépêches, preimenovana je u Kelly u čast glumice i princeze Grejs Keli, koja je bila dugogodišnja obožavateljka upravo ove tašne, uz pomoć koje je slavno skrivala prvu trudnoću od sveprisutnih paparaca. Za izradu jedne tašne potrebno je 25 sati rada, što je takođe čini teško dostupnom, kao i čuvenu birkinicu. Cijene počinju od nevjerovatnih 7.600 eura, ali Kelly (ili Birkin) je dokazana investicija, kojoj samo raste vrijednost zahvaljujući ekskluzivnosti i rijetkosti.

CHANEL: CLASSIC FLAP

U ovu tašnu, kažu, zaista treba investirati. Nemojte da je pomiješate sa tašnom poznatom kao 2.55 (legendarnim modelom koji je u februaru 1955. dizajnirala Koko Šanel), jer je Classic Flap savremena verzija originala, viđena očima Karla Lagefelda, a koja je postala jednako slavna, ako ne i slavnija od svoje prethodnice. U čemu je razlika? Classic Flap je ukrašena kopčom sa CC logom i kaišem od lanca kroz koji je provučen kožni kaiš, dok model 2.55 ima četvrtastu “Mademoiselle” kopču i metalni kaiš. Dostupna je u četiri veličine – maloj, srednje-velikoj, džambo i maksi. Kupovina Classic Flap tašne jedna je od najpouzdanijih investicija koje možete da napravite. Dokaz? Naime, od 2010. vrijednost tašne porasla je za nevjerovatnih 70/%. Mala verzija, u crnoj boji košta 4.250, a maxi verzija 5.430 eura.

Gracija br. 85, 05.08.2016.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno