spot_img

Tatjana Mandić: Bez posvećenosti nema uspjeha

spot_img
Razgovarala Svetlana Peruničić
Foto Vesela Mišković

Direktorica Sektora za ekonomske poslove u Mtel-u, Tatjana Mandić, od osnivanja te kompanije dio je tima koji pomjera granice u veoma oštroj konkurenciji internet i mobilnih tehnologija. Tatjana je 1991, nakon samo tri i po godine, prva u generaciji diplomirala na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore i od tada niže samo uspjehe u karijeri. Kada je treći mobilni operator stigao u Crnu Goru nije ima dilemu i, zajedno sa kolegama entuzijastama, prihvatila je izazov. Deset godina kasnije, s ponosom ističe da je dio jedne od najboljih kompanija u regionu, a njen recept za uspjeh je da sve treba raditi temeljito i sa ljubavlju.

U Mtel-u ste od osnivanja, a za deset godina, koliko kompanija postoji, bili ste na više rukovodećih pozicija. Koliko je sadašnja funkcija zahtjevnija od prethodnih?
– Počela sam kao koordinator za fakturisanje, upravljanje i naplatu potraživanja. Prihvatila sam taj posao iako sam u prethodnoj kompaniji bila šef računovodstva, jer sam od samog starta znala da je Mtel pravi izbor za mene. U to vrijeme sam željela da promijenim posao i imala četiri-pet ozbiljnih ponuda, ali moj izbor je bio Mtel. Krenuti od nule i učestvovati u postavljanju sistema po prvi put za mene je bio izazov, ali i pokretač da izvučem najbolje iz sebe. Danas sam ponosna na sebe što sam tada napravila pravi izbor. Moja karijera u Mtel-u ubrzo je krenula uzlaznom putanjom. Već početkom 2008. prešla sam na poziciju šefa računovodstva, od juna 2013. obavljala sam funkciju zamjenika direktora Sektora za ekonomske poslove, a u decembru 2016. imenovana sam za direktora Sektora za ekonomske poslove. Svako napredovanje podrazumijeva veliki rad i posvećenost poslu, a uspjesi nose sa sobom još veću odgovornost. Zadovoljstvo uspjehom je još veće kada znate da ste ga ostvarili svojim radom i znanjem.
Da li ste zadovolji poslovanjem u prošloj godini i jesu li rezultati bolji u odnosu na rekordnu 2016?
– Svode se računi za 2017, svi smo radili jako puno i to, naravno, daje i rezultate. Od 2013. u Mtel-u sve ide uzlaznom putanjom. Raste broj korisnika u svim segmetima, rastu prihodi, a samim tim i rezultati. Za ovakav uspjeh zaslužni su hrabri i inovativni potezi menadžmenta, ali ništa od toga ne bi bilo moguće da svi zaposleni nijesu zajedno radili da budemo svakim danom bolji.
Dokle je Mtel došao u razvijanju tehnologije plaćanja mobilnim telefonima?
– Zahvaljujući Mtel-u korisnici mobilnih telefona u Crnoj Gori mogu da plaćaju, na krajnje jednostavan i bezbjedan način, svojim mobilnim telefonom. Mtel je kompanija koja prati savremena kretanja na globalnom tržištu i, shodno tome, usvojena je Strategija digitalizacije Mtel-a, kao osnov za dalji napredak. Više od 30 projekata je u okviru Strategije digitalizacije, a mobilno plaćanje je jedan od njih. Mobilni telefon više nije samo sredstvo komunikacije i informisanja, sada je i sredstvo pomoću kojeg korisnici naših usluga mogu da plaćaju na svim prodajnim objektima gdje je instaliran naš terminal i gdje je to označeno. Do sada smo ostvarili saradnju sa više od 20 kompanija, a mPAY je uveden na preko 1.900 prodajnih mjesta. Sa takvom prodajnom mrežom smo pokrili oko 70 odsto potrošačke korpe: supermarkete, pekare, restorane, taksije i kioske. Kiosci i taksiji po prvi put imaju bezgotovinsko plaćanje kao opciju. Tu se ne završava projekat mobilnog plaćanja, već idemo korak dalje, pa ćemo u 2018. raditi na sertifikaciji terminala za VISA, MasterCard, AmEx, finansijski roming, na adaptaciji drugih terminala na tržištu za mPAY, povezivanju sa bankovnim računima, loyalty programu, prijemu i slanju novca, plaćanju računa. Da bismo sve ovo realizovali moraćemo mnogo da radimo kako unutar kompanije, tako i na edukaciji stanovništva, kako bi primjena mPAY, mobilnog plaćanja postala masovna i korisnici uživali mnogobrojne benefite od toga da mobilni telefon zamijeni novčanik.
Najveći projekat kompanije je izgradnja optike u Crnoj Gori. U kojoj je fazi?
– Godine 2015. Mtel je ušao na tržište kablovskih usluga, akvizirane su četiri kompanije i od tada se radi na razvoju optičke mreže. Kako mobilna telefonija u mnogim privredama stagnira sa nivoom prihoda, okrenuli smo se tržištu kojim je, do našeg ulaska, dominirala jedna kompanija. Ulaskom Mtel-a na tržište kablovskih usluga omogućili smo korisnicima u Crnoj Gori značajno niže cijene usluga kablovske telefonije i interneta. Do sada je izgrađeno više od 4.000 kilometara optičke mreže i 30 data centara širom Crne Gore. Umjesto samo mobilnog operatora postali smo operator koji nudi integrisane usluge sa najboljom optičkom mrežom u Crnoj Gori.
Od osnivanja ste posvećeni društveno odgovornom radu. Da li se već zna kome ćete pomoći u ovoj godini?
– Mtel je već godinama prepoznat kao kompanija koja značajna sredstva izdvaja za CSR aktivnosti, a od kada posluje za ovu namjenu je izdvojeno čak milion eura. Kao i svake, i u 2018. godini Mtel je, kao društveno odgovorna kompanija, planirao donacije koje se odnose na sport, obrazovanje, zdravstvo, kulturne manifestacije, djecu sa posebnim potrebama i druge. Pored ovih konkretnih novčanih pomoći, Mtel i na druge načine pomaže zajednici. Tako je 2016. pokrenut i projekat sa Ministarstvom prosvjete za pružanje besplatnog interneta svim školama u Crnoj Gori za koje postoje tehnički uslovi. Do sada pružamo besplatan pristup internetu u oko 50 škola, s tim što se ovaj projekat nastavlja. Kako se razvijaju tehničke mogućnosti i dostupnost, tako će rasti i broj škola kojima će biti obezbijeđen besplatan internet pristup. Zajednici smo pomagali i kroz računarske radionice pod nazivom Internet za seniore, koje smo organizovali u pet crnogorskih gradova. Kroz ovu obuku do sada je prošlo oko 200 crnogorskih penzionera. Naravno, i u 2018. planiramo da nastavimo sa tim radionicama.
Šta korisnici Mtel-a mogu očekivati u 2018. godini?
– Kada je 2007. ušao na tržište mobilne telefonije kao treći operator, Mtel je uticao na smanjenje cijena usluga mobilne telefonije na tržištu Crne Gore. Ulaskom na tržište kablovske televizije i interneta, Mtel je još jednom uticao na smanjenje cijena ovih usluga. To je ono po čemu želimo da budemo prepoznati – uvođenjem novih servisa i stalnim unapređenjem postojećih, uz povoljnije cijene unapređujemo standard svih korisnika na tržištu Crne Gore. Kao i svih prethodnih godina, i u ovoj će naši korisnici imati našu maksimalnu pažnju, pristupačne cijene, prijateljski odnos prema svakom korisniku i lidersku ulogu u uvođenju novih tehnologija i servisa. U 2018. Mtel će usmjeriti resurse ka daljem rastu i stabilizaciji korisničke baze, što će dovesti do rasta organskih prihoda u postpaidu i kablovskim uslugama, povećanju market i revenue sharea u dijelu kablovske televizije i optičkog interneta, i to zahvaljujući novim ulaganjima, još intenzivnijoj orijentisanosti ka kupcima, sinergetskim efektom pružanja integrisanih usluga krajnjim korisnicima, daljim širenjem kablovske optičke infrastrukture i korišćenjem kombinovanih BOX paketa.
Vaši ćerka i sin su studenti, a kada ste počeli da radite u Mtelu bili su osnovci. Kako ste u tom periodu uspjeli da budete posvećeni njima i da napredujete u karijeri?
– Biti majka je nešto najljepše što može da se desi jednoj ženi. Moj moto je da ono što stvaram to i njegujem, čuvam, brinem o tome. Djeci sam jako privržena i uspjela sam s njima da izgradim odnos pun topline, povjerenja i bliskosti. Sve životne izazove dijelimo zajedno. Nastojim da budem uz njih kad god im je to potrebno i znaju da mogu na mene da računaju u svakom momentu. Sin je na PMF-u (računarske nauke), a ćerka na Ekonomskom fakultetu. Moram naglasiti da mi njihova podrška puno znači. Koliko god da sam zauzeta, nastojim da im posvetim sve svoje slobodno vrijeme.
Koji je Vaš recept za uspjeh?
– Sve što radim, radim s ljubavlju, a ono što je sigurno jeste da su za svaki posao potrebni dobra organizacija, velika posvećenost i temeljitost u radu. Bez toga nema uspjeha.

Graciji br. 123, 19.01.2018.

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO