Nedavno objavljeno

Tehnika koja otklanja umor

Ako niste, pretpostavljam da ste u većini slučajeva umor pripisivali stresu ili iscrpljenošću koju doživite tokom posla koji obavljate od osam do deset sati, od ponedjeljka do petka. I na tome se završavalo razmišljanje većine ljudi. Sve do skoro, do momenta kada su  i sami naučnici sa Zapada priznali ono o čemu je znao još Leonardo da Vinči i drevni Kinezi.

Pretpostavljam da ste svi svjesni činjenice da je ljudsko tijelo dobar električni provodnik. Tijelo ima dobru otpornost na strujni tok. Naše tijelo predstavlja dobar provodnik električne energije iz jednog vrlo prostog razloga. U ćelijama našeg tijela se nalaze različiti joni: natrijum – jon, kalijum – jon, hlorid – jon… svi ti joni su odlični provodnici električne energije. Shodno ovome, može se zaključiti da unutar našeg tijela postoji bio baterija, baterija koja funkcioniše slično principu kao i baterija mobilnih telefona. Kada se baterija mobilnog telefona u potpunosti isprazni on se ugasi, kada se baterija nalazi na nekih 10% i manje od toga, mobilni telefon ima ograničene funkcije. Slično je i sa našim tijelima, odnosno sa našom bio baterijom.

Na postojanje bio baterije je prvi ukazao Leonardo da Vinči, prilikom njegovih uvida u anatomiju ljudskog tijela. Takođe, za postojanje bio baterije unutar našeg tijela znali su i Kinezi zahvaljujući svojoj drevnoj Tao filozofiji. Kada je riječ o naučnicima sa Zapada imali su uvid u postojanje bio baterije i prije nekih sto godina, međutim sve do 2012. godine nisu znali čemu ona služi. Tačnije rečeno nisu bili sigurni da li je to što su otkrili unutar ljudskog tijela predstavlja samo tkivo ili novi organ. 2012. godine na Limerik univerzitetu zahvaljujući novim mikroskopskim i elektronskim ispitivanjima došlo se do saznanja da je u pitanju novi organ. Dali su mu naziv mezenterija. Mezenterija je dvostruki preklop peritoneuma (sluznica trbušne šupljine). Ovaj novi otkriveni organ drži naše crijevo do zida našeg abdomena.

Iako uloga novootkrivenog organa nije u potpunosti potvrđena od strane naučnika sa Zapada, posmatrajući iz ugla Tao filozofije uloga mezenterije je vrlo značajna, Kinezi smatraju da je on u suštini smješten u našem drugom mozgu. Po njihovom mišljenju stomak predstavlja drugi mozak, njegovo funkcionisanje je daleko značajnije od funkcionisanja opštepriznatog mozga. Shodno tome, Kinezi su oduvijek veći značaj pridavali organima unutar trbušne duplje, organima za varenje. Samo se sjetite osjećaja ,,leptirići u stomaku“, i razmislite zašto se taj osjećaj javlja u stomaku a ne u mozgu.

Uz pomoć određene tehnike disanja se uspostavlja kruženje tečnosti unutar kičme i mozga. Zahvaljujući samoj funkciji mezenterije primjenom ove tehnike disanja se uspostavlja ujednačen protok tečnosti unutar čitavog našeg tijela. Kada ne postoji ujednačeni protok tečnosti unutar našeg tijela, umor se pojavljuje, bolest se pojavljuje. Ovu tehniku disanja možete da primjenjujete 9, 18 ili 36 puta odjednom, sa osmijehom na licu.

U situacijama kada postoji ujednačeni protok tečnosti unutar našeg tijela, imamo više energije, fokusirani smo, koncentrisani, ne postoji umor, čitavo naše tijelo se nalazi u balansu, na svim nivoima svog postojanja. Počnite da brinete o svom tijelu na pravi način.

Namaste.

 

Autor : Uroš Martinović

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti