spot_img

Tibetanski način vaspitanja djece

Najvažnije od svega – nema ponižavanja ni fizičkog kažnjavanja. Jedini razlog zbog kojeg neki biju djecu je – što ona ne mogu da im uzvrate

spot_img

Osnovna pravila:

Prvi period: do pete godine. Prema djetetu se treba ponašati “kao prema kralju“. Ništa mu ne treba braniti, samo ga treba odvraćati. Ukoliko počne da radi nešto opasno, potrudite se da izgledate i zvučite uplašeno. Dijete to savršeno dobro razumije. U tom uzrastu formiraju se radoznalost, preduzimljivost i interesovanje za život. Dijete još nije sposobno da gradi duže logičke veze. Recimo da je razbilo skupu vazu. Ono ne razumije da je za kupovinu te vaze trebalo dugo raditi i zaraditi mnogo novca. Kaznu će doživjeti kao savladavanje sa pozicije sile. Nećete ga naučiti da ne razbija vaze, nego da se pokorava jačem. Zar to želite?

Drugi period: od 5. do 10. godine. U tom razdoblju se prema djetetu treba odnositi “kao prema robu“. Postavite zadatke i tražite od njega da ih izvrši. Možete ga kazniti za neuspjeh, ali ne fizički. U tom periodu se aktivno razvija intelekt. Dijete mora naučiti da predvidi reakciju drugih na svoje postupke, da izazove pozitivan stav prema sebi i izbjegne negativan. U tom uzrastu se nemojte ustručavati da ga zasipate znanjem.

Treći period: od 10. do 15. godine. Kako se odnositi prema njemu? Kao prema jednakom. Ne kao sebi ravnom, već upravo kao sa jednakim, budući da ipak imate mnogo više znanja i iskustva. Savjetujte se s njim o važnim pitanjima, podstičite i ohrabrujte njegovu samostalnost. Namećite svoju volju neprimjetno, “u rukavicama“, putem primjera, diskusija i savjeta. Ukoliko vam se nešto ne dopada, usmjerite se na negativne posljedice, izbjegavajući direktne zabrane. U tom periodu života, formiraju se samostalnost i nezavisno mišljenje.

Posljednji period: nakon 15. godine. Poštujte ga. Kasno je da ga vaspitavate i samo vam preostaje da ubirete plodove svog vaspitanja.

-

Kakve su posljedice nepoštivanja ovih pravila?

♦ Ukoliko do pete godine sputavate dijete, ugušićete mu preduzimljivost, aktivnost, interesovanje za život i intelekt. Naučićete ga da se bez pogovora i razmišljanja pokorava gruboj sili. Učinićete ga lakom žrtvom svih nasilnika.

♦ Ako nastavite da mu ugađate poslije pete godine, dijete će ostati infantilno, nesposobno za rad i bilo kakve duhovne napore.

♦ Nastavite li da štitite dijete i nakon 10. godine, ono će odrasti nesigurno, zavisno od samostalnijih drugova, koji na njega možda neće uvijek vršiti dobar uticaj.

♦ Ako ne budete poštovali dijete nakon njegove 15. godine, ono vam to nikada neće oprostiti i otići će zauvijek, čim mu se ukaže prilika.

 

VIA uspesnazena.com

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO