Tiha polna bolest

spot_img

Hlamidija je poznata kao tiha polna bolest jer se često dešava da simptomi izostanu, a ako se ne liječi na vrijeme može doći do trajnog oštećenja polnih organa, kao i do steriliteta i kod žena i kod muškaraca. Uzročnik je bakterija Chlamydia trachomatis, koja se prenosi seksualnim kontaktom s oboljelom osobom, a može se takođe prenijeti i prilikom vaginalnog porođaja sa inficirane osobe na novorođenče. Ova bakterija jedan je od najčešćih uzročnika upale pluća kod novorođenčadi. Seksualno aktivne osobe trebalo bi da se testiraju najmanje jednom godišnje. Dokazano je da u 70-80% slučajeva nema simptoma, a jedna studija je utvrdila da čak 3% ispitanika koji bili u grupi između 18 i 35 godina ima neliječenu hlamidiju. Ukoliko se simptomi pojave, najčešće se manifestuju kao: peckanje prilikom mokrenja, pojačan vaginalni sekret, bol u donjem dijelu leđa, neuobičajen bol prilikom seksa, vaginalno krvarenje između ciklusa. Kod muškaraca infekcija zahvata uretru (urinarni kanal) odakle se može proširiti na testise i/ili prostatu. Kod osoba sa simptomatskom infekcijom tegobe se javljaju kao peckanje pri mokrenju, sekrecija iz penisa, bolovi i/ili otoci na jednom ili oba testisa.
Prevencija je najbitnija i ogleda se u edukaciji seksualno aktivne populacije. Neophodno je korišćenje prezervativa pri seksualnom kontaktu, te rano otkrivanje i liječenje infekcije. Najsigurniji način prevencije hlamidijalne infekcije je izbjegavanje rizičnog seksualnog kontakta, kao i duga obostrano monogamna veza sa zdravim partnerom. Stalna i pravilna upotreba lateks kondoma snižava rizik od nastanka, odnosno prenošenja hlamidije. Liječenje hlamidije je prilično jednostavno – upotrebom antibiotika. Prilikom terapije oboljela osoba ne smije biti seksualno aktivna, s obzirom da je i dalje zarazna i da može zaraziti svog partnera ili partnere, koji onda opet mogu zaraziti nju.


Real-Time PCR detekcija hlamidije

U dijagnostikovanju infekcije hlamidijom laboratorija In Vitro pacijentu nudi identifikaciju vrste Chlamydia, koja se radi kod inflamatornih bolesti genitalija i steriliteta. Chlamydia trachomatis je prepoznata kao najprevalentnija bakterijska polno prenosiva bolest. Detekcija hlamidije omogućava blagovremeno liječenje, sprečavanje transmisije na partnere i djecu i smanjuje troškove zdravstvene zaštite povezane sa sekvelama infekcije. Takođe, preciznom detekcijom hlamidije identifikuje se osobe sa rizikom od drugih bakterijskih i virusnih seksualno prenosivih oboljenja uključujući i HIV.
Najpouzdaniji način detekcije ovog mikroorganizma je PCR metoda, odnosno detekcija DNK (genetskog materijala) ovog mikroorganizma, što se i radi u laboratoriji In Vitro. To su najosjetljiviji dostupni testovi, što znači da su veoma precizni i isključuje mogućnost lažno pozitivnih ili lažno negativnih rezultata!
Posljednjih godina ulogu zlatnog standarda dijagnostike infekcije hlamidijom preuzele su molekularne metode kao što su polymerase chain reaction (PCR), zbog svoje izuzetno visoke osjetljivosti i specifičnosti i mogućnosti da dokazuju ekstremno male količine bakterijske DNK. Prednost PCR metode je da ne zahtijeva posebne uslove čuvanja i transporta uzoraka! Osim toga u ovoj metodi se koristi endogena/interna kontrola rezultata testa i na taj način isključuje mogućnost lažno pozitivnih ili lažno negativnih rezultata! Dokazivanje infekcije hlamidijom zavisi od uzimanja odgovarajućeg kliničkog uzorka i direktne detekcije mikroorganizma. S obzirom na odličnu senzitivnost, Real-Time PCR test za dokazivanje DNK Chlamydia trachomatis omogućava upotrebu i drugih uzoraka, osim endocervikalnih briseva za žene i uretralnih briseva za muškarce. To su urin (prvi mlaz jutarnjeg urina) i vaginalni brisevi, koje pacijent može sam da uzorkuje.
Uzorci za analizu kod žena običan cervikalni ili vaginalni bris, a kod muškaraca uzorak uretralnog brisa, sperme ili prvog jutarnjeg urina. Rezultat analize se dobija u roku od jednog radnog dana.
PCR analize se u In Vitro laboratoriji izvode na najsavremenijoj opremi i sa najkvalitetnijim testovima. Za sve dodatne informacije u vezi izvođenja PCR analiza, uzimanja uzoraka, zakazivanja i cijena analiza, molimo kontaktirati laboratoriju.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

2,702 Sljedbenici
Pratite

NEDAVNO OBJAVLJENO