spot_img

TIHI LUKSUZ: Stil koji daje prednost minimalizmu i neutralnosti

“Quiet luxury” je trend koji naglašava nenametljivu eleganciju, bezvremensku privlačnost i visokokvalitetne materijale

spot_img

Piše: Emina Hadžić, dizajnerica interijera

Diskretan, elegantan i vječan, ovi pojmovi se mogu primijeniti na mnoge stilove interijera, ali nijedan toliko ne objedinjuje sva tri koliko tihi luksuz. Ovaj izgled, koji se odlikuje nenametljivom atmosferom, više je kao šapat ukusa nego raskošan prikaz istog.

Kvalitet materijala i izrade je ono što tihi luksuz čini posebnim. Ovdje nema zlatnih dodataka, raskošnih umjetničkih djela ili kičastih sofa. Umjesto toga, prisutni su mekani tapacirani materijali od lanenog platna, podovi s mermernim šahovskim uzorkom, svjetiljke od antiknog mjeda i osjećaj topline i ugodnosti. Ovdje luksuz dolazi do izražaja kroz mekoću pokrivača od kašmira i glatku obradu drvenog stolića. Radi se o ulaganju u manje, ali visokokvalitetne dragocjenosti koje traju generacijama s vječnom privlačnošću. Iako je ušao “tiho”, njegov utjecaj u svijetu interijera i mode u posljednje je vrijeme postao poput gromoglasnog praska.

Tihi luksuz može biti mješavina starog i novog, gdje detaljna izrada susreće monolitno kuhinjsko ostrvo od mermera, dok parketni podovi leže ispod vintage pletenih stolica za trpezariju. Ili možda predstavlja smirenu paletu dnevnog boravka, savršenu pozadinu za drvene antikvitete.

-

Skriveno utočište

Za mene, luksuz znači udobnost, profinjenost i posvećenost detaljima. Ne radi se o istaknutim imenima brendova ili upadljivim komadima, već o dobro promišljenom prostoru. Po mom mišljenju, luksuz nije ništa bez životnosti. To je upravo ono što moji klijenti stalno traže i zbog čega mi se obraćaju kako bi svoje domove pretvorili u mirna utočišta skrivena unutar grada. “Trebao bi mamiti pogled”, kako je jedan od mojih klijenata toliko prikladno rekao, “ali ne smije vikati kako bi privukao pažnju.”

Naravno, da bi prostori predstavljali luksuz moraju biti izdignuti iznad uobičajenog razumijevanjem kvalitete koje se ne izgovara. Iako pojedinačni komadi možda odmah ne privlače pogled, upravo su materijali od kojih su izrađeni ono što ih ističe. Često traženi danas koliko i vijekovima prije, to su najfiniji i najdragocjeniji materijali koje svijet može ponuditi – drvo, kamen i vuna – koji opstaju usred previranja trendova i donose ljepotu koju rijetke nove teksture mogu pružiti. I baš kao što bi trebali opstati, gledajući u budućnost s brigom za planetu.Prostor u kojem kovači ukrašavaju ogradu lišćem koje pada, a stolari postavljaju obloge koje teku iz prostorije u prostoriju, znači da su u dom uloženi vrijeme i pažnja prema detaljima. A na pozadini ove zanatske vještine nalaze se herojski komadi tihog luksuza. Stari majstorski portreti su naslonjeni na police od mermera, bukle fotelje stoje pored raskošnih kamina, a radni stolovi se uklapaju u police izrađene od drva.

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO