Nedavno objavljeno

Tijelo nakon porođaja

Gotovo odmah nakon porođaja izgubićete 4,5 kg

Istina! Bebe su otprilike teške između 3 i 3,5 kg, a gotovo 1 kg otpada na krv i amnionske tekućine, tako da ćete i prije izlaska iz bolnice imati 4,5 kg manje. Osim toga, u prvih nekoliko sedmica nakon poroda vjerojatno ćete gubitkom tekućine izgubiti dodatnih 1 do 2 kg. Međutim, trebaće malo više vremena da se u potpunosti vratite na “početno stanje”. Trebalo vam je 9 mjeseci da se udebljate, te svome tijelu dajte bar isto toliko vremena da se vrati u prvobitno stanje.

Opadaće vam kosa

Istina! Gotovo kod 50 % žena nakon poroda pojačano opada kosa, što se zove telogen effluvium i događa se jedan do šest mjeseci nakon poroda. Tokom trudnoće dolazi do porasta nivoa hormona koji usporavaju opadanje kose, a nakon poroda se taj nivo vraća u normalu, pa se kosa ponovo vraća na stari ciklus rasta i opadanja. Savjet: jedite hranu bogatu proteinima, gvožđem, cinkom, antioksidansima i silicijumom koji su ključni za zdravu kožu i kosu.

Dok dojite morate više i da jedete

Laž! Kalorije za mlijeko uglavnom dolaze iz vaših rezervi koje i potiču širenje karlice za vrijeme trudnoće. Nakon poroda nastojte maksimalno gubiti do dva kg nedjeljno, sve dok ne postignete željenu težinu. Ako mršate više od toga, uvedite dodatni obrok kako biste usporili gubitak kilograma. Važna je uravnotežena ishrana jer će minerali i vitamini iz hrane biti iskorišteni za stvaranje mlijeka. Redovno jedite voće, povrće, nemasno mlijeko, integralne žitarice, proteine.

Dojenje pomaže mršanju

Istina! Bebi koja se hrani isključivo dojenjem za pravilan rast i razvoj dnevno treba između 500 i 800 kalorija, a te kalorije u vašem tijelu nastaju unošenjem hrane. Dojenje znači da vlastite kalorije koristite samo kako biste prehranili dijete. Ali, nemojte se obeshrabriti ako se kilogrami od početka ne budu brzo topili, što duže dojite – lakše ćete i izgubiti kilograme.

Strije ostaju zauvijek

Laž! Čak 90% žena tokom trudnoće uočava pojavu strija, koje su rezultat naglog debljanja i tijelo se širi brže nego što se rasteže koža. Osim toga, tokom trudnoće raste nivo hormona glukokortikoida, što usporava stvaranje kolagena i elastičnih vlakana u slojevima kože. Ključ brisanja strija leži u ranom početku tretmana dok su još nove te crvene, ružičaste ili ljubičaste boje. Kako biste smanjili pojavu strija, pijte veće količine vode koja poboljšava elastičnost kože, izbjegavajte slatkiše, slane grickalice i hranu koja sadrži skrob jer uzrokuje nadutos i još koji kilogram više, a uživajte u agrumima bogatim vitaminom C koji je bitan za proizvodnju kolagena.

 

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti