spot_img

TIKVA

Tikvu ili bundevu jedemo kuvanu, pečenu i dinstanu. Odlična je u svim varivima i kao prilog, a može da bude i vrhunski slatkiš!

spot_img

Različite sorte tikve prodaju se od septembra do kasno u zimu. Obilježje kvaliteta tikve je glatka, čista kora bez mrlja te peteljka duga 10 cm. Zavisno od vrste, tikva može da bude teška i preko 75 kg. Jedu se meso, sjemenke i cvijet.

NUTRITIVNA VRIJEDNOST Tikva je izuzetno bogata vitaminima i mineralima. Sadrži 90 % vode, minerale: kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe i mangan; vitamine B grupe, te A i C. Sadrži beta karotene – snažne antioksidanse, pektin, celulozu, enzime i druga biljna vlakna važna za varenje. 100 grama sadrži 28 kalorija.

SJEMENKE  Odličan su izvor bjelančevina, minerala i vitamina. Sadrže mnogo beta karotena, folnu kiselinu, kalijum, fosfor i magnezijum. Pravi su izvor proteina, koji zavisno od vrste čine do 31 % ukupnog sadržaja sjemenke. Bogate su esencijalnim aminokiselinama, a sadrže i omega-3 masnu kiselinu koja je poznati čuvar zdravlja srca, ali i vida i raspoloženja.

Bitna informacija: 100 g sjemenki sadrži skoro 600 kalorija, prema tome oprezno sa grickanjem!

-

TIKVINO ULJE je pravo malo bogatstvo nezasićenih masnih kiselina. Sadrži visok postotak beta karotena, vitamina E i kalijuma. Pomaže u sprečavanju ateroskleroze, pozitivno djeluje na snižavanje nivoa holesterola u krvi, na prostatu, reguliše mokrenje, poboljšava imunitet i vid, pozitivno utiče na raspoloženje, olakšava učenje i koncentraciju. Povoljno djeluje na crijevnu floru, na ten djece sklone ekcemima i na plodnost odraslih.

TIKVA I LJEPOTA Napravite pire od svježeg mesa tikve i stavite kao masku na lice desetak minuta. Očistiće i suziti pore, a koža uzeti potrebne vitamine i minerale. Posebno je dobra za kožu sklonu aknama i miteserima.

Od začina tikva najviše voli muškatni oraščić, đumbir, cimet, majčinu dušicu i peršun.

ZDRAVSTVENE ČINJENICE

Meso tikve dobar je diuretik, posebno za osobe koje boluju od reume, gihta, zapaljenja bubrega ili mokraćne bešike. Odlična je namirnica za dijetalnu prehranu, posebno dijabetičara. U novije vrijeme otkriveno je da djeluje kod oboljelih od psorijaze.

Narodni recepti

  • Oboljelima od psorijaze preporučuje se da u sezoni tikve, jedu pečenu ili kuvanu svakog dana, a mogu i da cijede sok.
  • Za liječenje rana, opekotina ili ispucale kože, mazati oboljelo mjesto tikvinim uljem.
  • Za ublažavanje bolova kod proširenih vena dobro je svježe struganu tikvu staviti kao oblog na bolna mjesta i držati što duže.

Krem supa od tikve

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO