Nedavno objavljeno

Top 3 destinacije: Sve što poželiš je tu

Priredila Marina Strugar

Pandemija je učinila da je ovoga ljeta nezahvalno bilo šta planirati i po svemu sudeći nećemo putovati baš daleko. Ipak, ako odmor u svojoj zemlji posmatramo kao izbor, a ne kao nemanje istog, možda se i iznenadimo. Ovo može biti prilika koja će nam omogućiti da otkrijemo njene ljepote, doživimo je na potpuno drugačiji način, a možda i upoznamo neke nove ljude s kojima će biti lakše održavati prijateljstva. Prednosti su, pored neminovne uštede prvenstveno putnih troškova, olakšanja u vidu bržeg stizanja na željeno mjesto čime se ne gube dragocjeni dani odmora, izbjegavanje gužvi i procedura na graničnim prelazima i neograničen prtljag – ono što sigurno donosi najviše olakšanja i utiče da odmor bude još komforniji. Osim toga, na ovaj način čuvamo svoje i pokazujemo solidarnost. Ljetovati ‘doma’ znači da nema jezičkih barijera, kulturoloških iznenađenja i neočekivanih obrta. Odmor u bilo kojem od mjesta u Crnoj Gori je poput odmora kod prijatelja – osjećamo se ušuškano, opušteno i možemo da se prepustimo uživanju u potpunosti”, kaže Andrija Ćetković, vlasnik agencije Infinity Marketing koja stoji iza ove akcije.
Sigurno bi svako od nas na ovu listu dodao još razloga koji idu u prilog ljetovanju kod kuće. Za organizovanje kvalitetnog odmora potrebno je da se dobro informišemo, poslije čega ćemo ga lako isplanirati. Ponude na internetu su odličan način da se počne. Ako se pitate gdje, Andrijine preporuke su 3 top destinacije.

#1 ULCINJ

Pored zabave i dobrog provoda sa prijateljima ili porodicom koje doživi većina posjetilaca Velike plaže, postoji nešto veoma umirujuće na ovom lokalitetu. U trenutku kada je sunce gotovo zašlo i galebovi, ohrabreni ispražnjenom plažom, počnu da slijeću na nju, ako se zagledate u horizont čini se da vam se misli potpuno isprazne i obuzme vas spokoj. Taj nevjerovatni trenutak je sigurno jedan od razloga zašto ova plaža ima toliko obožavalaca. Međutim, Ulcinj ne čini samo Velika plaža. Ako pođemo od toga da je prvobitni grad star preko 2000 godina, podrazumijeva se da ima da ponudi i nešto više. To više bi upravo i bila posjeta Starom gradu. Izopšten iz postojećeg gradskog jezgra, izuzetno je bogat istorijom u koju je često utkana i fantastika, poput one da je poznati španski pisac Miguel de Servantes tu boravio u zarobljeništvu. Dovoljno egzotične i zastrašujuće su i priče o gusarima ili pijaci na kojoj su se prodavali robovi. Stari grad najjužnije crnogorske opštine je prava oaza ljepote i tišine u ljetnjoj vrevi. Rijetko kad je pretrpan posjetiocima te je idealan za miran obilazak istorijskog jezgra (crkve- džamije u kojoj je smješten Arheološki muzej grada; Kule Balšića ispred koje je nekadašnji trg robova ograđen kazamatima; palate Venecija…). Nakon upoznavanja sa bogatom istorijom, uvijek možete da se odmorite na nekoj od restoranskih terasa s kojih se pogled pruža na živopisan ostatak Ulcinja.

#2 PROKLETIJE

Prokletije su najmlađi nacionalni park u Crnoj Gori. Zovu ih i crnogorskim Alpima, a ljepota prirode sve posjetioce ostavlja bez daha. Ime ove planine odnosi se na nepristupačnost njenih vrhova. Međutim, upravo zahvaljujući toj nepristupačnosti očuvala je sve svoje vrijednosti netaknutima. Nije samo priroda ono što će vas fascinirati, već i specifični oblici reljefa koji nerijetko izgledaju kao prava umjetnička djela. Osim uživanja u planini, imate priliku i da posjetite prijatne planinske gradove Plav i Gusinje. Alpinisti i pravi ljubitelji prirode obožavaju ovu planinu. Ukoliko ne spadate ni u jednu od grupa njenih najčešćih posjetilaca, možda biste voljeli da se okušate u “lovu” na sreću na jezeru Hrid, koje još zovu i “jezerom sreće”, ili skinete prokletstvo sa zarobljenih ljubavnika u kamenom prevoju nazvanom “Mačji poljubac” koji nadvisuje dolinu Grebaje. Bez obzira kakvu vrstu iskustva želite, ovaj park, sa svim što ga čini, neće vas razočarati.

#3 CETINJE

Iza svakog istorijskog podatka krije se neka zanimljiva priča, a Crna Gora je bogata i istorijom i pričama. Produženi vikend u prijestonici i posjeta njenim muzejima i galerijama odlična je prilika da čujete neke od tih nevjerovatnih storija i saznate više o svojoj zemlji, ali i o sebi. Osim toga, ovdje se nalazi i najznačajniji dio naše kulturne baštine poput Cetinjskog manastira u kom su sačuvane važne hrišćanske relikvije (Ruka svetog Jovana Krstitelja, čestica Časnog krsta i ikona Bogorodice Filermose), Biljarde, Dvorca kralja Nikole urađenog u stilu Art nouveau, Vladinog doma u kome se danas nalazi Narodni muzej Crne Gore sa svojim vrijednim zbirkama. Kada smo kod umjetnosti, Cetinje je dalo mnogo priznatih umjetnika i mnogo fascinantnih djela. U galerijama i Narodnom muzeju možete vidjeti radove čuvenih umjetnika Pera Počeka, Petra Lubarde, Dada Đurića, Dimitrija Popovića i mnogih drugih. Takođe, to je i idealno mjesto da pobjegnete od ljetnjih vrućina i popijete kafu u hladu lipa. A ukoliko ste za malo više avanture, posjeta Njegoševom mauzoleju na Lovćenu ili Lipskoj pećini bi trebalo da zadovolji vaše apetite.

Ideja za pomoć domaćoj privredi

“Akcija #ljetujdoma je kao ideja nastala u martu kada je #ostanidoma bila najvažnija poruka. Slušate preporuke nadležnih organa, po cijeli dan čitate obeshrabrujuće podatke o broju zaraženih, loše prognoze za privredu i predstojeću sezonu i onda kažete sebi: ok, situacija nije sjajna, ali hajde da pokušamo da uradimo nešto da bude bolja. Okupio sam svoje prijatelje koji su IT i marketing stručnjaci i svi smo zajedno krenuli u razvoj ideje za pomoć domaćoj privredi. Napominjem da cilj ove akcije nije naša zarada već pronalaženje načina da benefite od nje imaju i privrednici i stanovništvo”, kaže Andrija i dodaje: “Vrijednost ove akcije prepoznata je i od strane Nacionalne turističke organizacije i Ministarstva održivog razvoja i turizma koji su nam pružili punu podršku. Takođe dio projekta koji se odnosi na promociju kulturne baštine Crne Gore podržan je od strane Ministarstva kulture.”

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti