Nedavno objavljeno

Top 5 božićnih bazara

Kopenhagen

Božićni vašar u Kopenhagenu postoji već 150 godina i održava se u baštama parka Tivoli od kraja novembra do Nove godine. Tivoli je zabavni park, čitav kompleks koji se sastoji od koncertne hale, luna parka, akvarijuma i umjetničkih teatara. Pored ukusne hrane, ručnih radova i novogodišnjih poklona, posjetioci mogu da uživaju u vožnji ringišpilom i divno ukrašenom gradu, sa mnogim bajkovitim motivima i dekoracijama.

Drezden

Drezden se u decembru transformiše u prazničnu bajku sa svojih 11 božićnih bazara i nevjerovatnim predstavama. Okićeni štandovi sa bogatom ponudom, od umjetničkih djela, zanatskih proizvoda do gastronomskih delicija, privlače veliki broj turista i čine ovaj bazar jednim od najpopularnijih i najljepših u Evropi. Obavezno probajte kolač “štolen” sa suvim grožđem, koji je prvi put pominje oko 1400. godine kao kolač za proslave od brašna, ovsa i vode, napravljen u skladu sa crkvenim običajem. Ne propustite ni kuvano vino koje se služi sa cimetom, limunom i malo ruma u staklenim ili keramičkim šoljama, ukrašenim u duhu praznika, koje se mogu i ponijeti kao uspomena.

Beč

Najljepši trgovi u Beču tokom decembra pretvaraju se u čarobne bazare sa nestvarnom atmosferom, mirisima božićnih kolačića i kuvanog vina. Svuda se nalaze štandovi sa bogatom ponudom poklona, novogodišnjih ukrasa za jelku, rukotvorina. Tu možete kupiti sve, od minijaturnih drvenih kuća, lutaka, licidarskih srca, keramike, posude od duvanog stakla do kožnih i vunenih kapa i rukavica. Možete uživati i u kulinarskim specijalitetima, slatkišima i toplim napicima. U parku budu postavljene brojne svjetlosne instalacije koje tematizuju božićne priče za djecu i velika klizališta.

Brisel

Bazar u Briselu traje pet nedjelja i ispunjen je šarenim svjetiljkama, veselom božićnom atmosferom, mnoštvom poklona. Održava se na trgu Sint-Katelijneplein i spada u najoriginalnije bazare zato što svake godine stavlja akcenat na neku zemlju. Sa oko 250 božićnih tezgi mame vas poznata belgijska čokolada, začini, blanširani puževi, medenjaci u obliku Djeda Mraza..A svečanoj atmosferi doprinose osvetljenja, panoramska vrteška, ringišpili, i brojni animatori.

Strazbur

Najstariji bazar u Evropi nalazi se u Strazburu i omiljeno je mjesto turista u decembru jer važi za najljepši i najmagičniji. Prvi put je organizovan 1570. godine i održava se na 12 različitih lokacija sa bajkovitim dekoracijama. Ovaj grad osvojio je titulu Najbolji Božićni sajam u Evropi i to dvije godine za redom. Obavezno probajte 11 čuvenih vrsta keksića koji se nude u svim oblicima i ukusima, od lješnika, narandže i cimeta, do oraha, kokosa i praline. Običaj je da se odnesu kući, drže na jelci i onda pojedu.

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti