spot_img

Trikovi majstora u bekstejdžu

Često se kaže – previše lijepo da bi bilo moguće. To vrijedi i za modele, uvijek tako besprijekorne i savršene

spot_img

Već odavno nije tajna da svaka fotografija može naknadno da poboljša, digitalno dotjera. Moć “dotjerivača” je tolika da neke filmske zvijezde imaju nekog samo njihovog i od povjerenja te ga traže “u paketu” sa fotografom i šminkerom. Takav je, naprimjer, Paskal Donžan koji među kolegama važi za pravog čarobnjaka, a za kojeg kažu: “Sve one koje prođu kroz njegove ruke izgledaju više i mršavije. Čak i Kejt Mos!” Retušer može zaista da napravi čuda. Od promjene boje kože, sužavanja lica ili toga da oči izgledaju krupnije. Sve do “povećanja” grudi na zahtjev modela, što se često koristi u izradi časopisa namijenjenih isključivo muškarcima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Johnnie Sapong (@jsthestudio)

EKSTENZIJE, FEN, PIVO  Slapovi kose, lepršave frizure, lavlje grive… Najčešće je takav izgled rezultat ruku spretnog frizera pri umetanju ekstenzija. Ili fotografa koji napravi običnu fotografiju, a zatim, koristeći kompjuter, kopira jedan dio kose i “zalijepi” ga tamo gdje treba da bi prividno dobio veći volumen. Efekt sjajne kose, da sjajnija ne može biti, plod je čitavog timskog rada. Obično se djevojke podvrgavaju tretmanima za sjaj kose dan prije snimanja. Fotografu preostaje da na setu koristi što je moguće jače svjetlo i usmjeri ga direktno na kosu. A tu je i pomoćnik fotografa, čiji je zadatak da u neposrednoj blizini glave djevojke drži karton obložen staniolom da bi pojačao svjetlosni efekt. Završni dodir je, ipak, frizerov: “Na setu koristim jak fen, veliku okruglu četku i sjajni sprej. Ili koristim pivo koje raspršim po vlažnoj kosi. Nisam još uvijek shvatio zašto, ali nakon toga kosa bude super sjajna”, kaže Džoni Sapong, guru za kosu.

MAGIČNI MAKE UP Trepavice na fotografijama skoro nikada nisu onakve kako zaista izgledaju. Ako maskara nije dovoljna nekad koristimo vještačke trepavice, a nekad isti sistem kao i za kosu “copy and paste”. Važni nosevi, sitne oči i tanke usne su “mane” koje se najčešće prepuštaju magičnim dodirima vještog make up umjetnika. Da bi nos izgledao kraći dovoljno je na njegov vrh nanijeti malo tamnog korektora, a da bi izgledao uži dovoljan je jedan dodir sjajnog pudera u prahu na centralnom dijelu nosa. Sjena ili opet sjajni puder nanesen na unutrašnji ugao kapka i – oko će izgledati krupnije nego što jeste. Na centralni dio usana stavite malo sjajnog pudera, a zatim bogato nanesite sjaj za usne i djelovat će punije. Ili, ruž u bež boji – ta boja, nanesena sama će učiniti da izgledate kao zombi – sa roza sjajem preko, dat će isti, puniji efekt.

TAJNE STILISTA U torbici “prve pomoći” savršenog stiliste za fotografska snimanja možete da pronađete špenadle za skraćivanje poruba, štipaljke za sužavanje odjeće, grudvice vate za cipele i mnogo ljepljive trake – specijalne koja se koristi za učvršćivanje perika, i koja se po potrebi transformiše u jedan skoro hirurški instrument: za podizanje grudi, zatezanje lica sa strane, korekciju klempavih ušiju!

-

SAVRŠENA POZA Da bi ruke i noge na fotografijama djelovale mršavije, djevojke uvijek drže mišiće napetim. Ali, nastupaju nevolje kada moraju da sjednu na pod i oslone se svom težinom na jednu ruku, tada bi mišić postao prevelik! Da bi podbradak izgledao manji, potrebno je da vrat lagano gurnu prema naprijed. Djevojke koje se slikaju za naslovne strane uvijek zahtijevaju obuću sa visokim potpeticama, iako se stopala neće vidjeti – jednostavno ih tjeraju da zauzmu seksi pozu. Profil i nije baš savršen? I za to ima lijeka: dovoljno je paziti da nos ne ide van linije obraza kada se lice okrene na stranu. Drugim riječima, tri četvrtine profila, ne više.

Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO