spot_img

Turban glavu čuva

spot_img

Na Versace štiklama i s malo šminke, Amal Kluni (38) izgledala je veoma skromno 31. maja pri susretu s papom u Vatikanu – ali je pokazala jako zanimljiv izbor šešira. Turbanom je zasjenila svog slavnog supruga, glumca Džordža Klunija, pa čak i samog papu. Ali, Amal nije jedina koja je svjesna moći turbana. Pop zvijezde Kajli Minog i Keti Peri, modeli Kejt Mos i Eva Hercigova, kao i dizajnerka Stela Makartni nalaze se među onima koje su odlučile da svoja lijepa lica istaknu turbanima. Poneko će im se možda narugati, ali turbani su se čak posljednjih nekoliko godina mogli vidjeti na modnim pistama brendova Proenza Schouler i Prada.
Gotovo da su nestali nakon 70-ih, kada su bili izrazito popularni među pripadnicama džet-seta i tada mladim kraljevnama, kraljici Elizabeti II i princezi Grejs od Monaka. Pa ipak, čini se da se turbani opet vraćaju na modnu scenu. Turbani su nešto sasvim suprotno napirlitanim šeširićima kakve često možemo da vidimo kod Vojvotkinje od Kembridža. Ne samo da je riječ o asesoaru koji će vas odmah izdvojiti iz gomile, već njegovi pripadnici smatraju da na lice čak djeluje kao mini facelift, jer podiže oči i jagodice, a daje i na visini. Odličan je izbor u danima kada vam frizura nije baš onakva kakvu biste željeli, te je prilično dobro skrivaju od radoznalih pogleda.

Po uzoru na Marlen

Turban je inače tradicionalni dio muške odjeće sika (sikh), a tek 20-ih godina moderne dame sa Zapada uvrstile su ga i u svoje garderobere. Pokazali su se kao veoma praktični tokom 40-ih, kada su ga žene pravile od pamučnih marama za glavu koje bi omotale u stilu turbana, a kao inspiracija im je poslužila čuvena Marlen Ditrih. Srećom po današnje ljubiteljice mode, turban ne mora da se veže. Međutim, iako se lako stavlja na glavu, ne znači da ga je lako nositi. Nekima to zaista polazi za rukom, a drugima, nažalost, ne.

Gracija br. 82, 24.06.2016.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO