U formi bez muke

spot_img

Kvalitetno se hraniti, dobro spavati i baviti se sportom, znamo koje su dobre navike, ali ih teško prihvatamo i primjenjujemo. Da li je zaista tačno da zahtijevaju tako veliku žrtvu? Ne, ustvari se radi o tome da je najveća žrtva – promjena ustaljenih navika, a sve ostalo su sitnice, tvrde psiholozi. Kako bismo uspjeli, imajmo na umu da pravila postoje zato da bi se kršila. Primijeniti određena pravila po svaku cijenu, mijenjajući način života na koji smo navikli, pokušaj je unaprijed osuđen na neuspjeh. Osjećaćemo sve veću odbojnost prema promjenama i poslije prve greške odmah odustati. Zato je važno da uskladimo dobre navike sa vlastitim potrebama i da ih naučimo ponekad i prekršiti bez prevelikog osjećaja krivice.

Pozdravite sunce – jogom

Želite li da iz kreveta ustanete i dan započnete puni energije, ne obraćajući pažnju na bezbroj obaveza koje vas očekuju, a još biti i u formi, nije potrebno da previše trudite. Samo jednostavna joga vježba koju treba da uradite ujutro čim se probudite, i to triput. U pitanju je klasičan Pozdrav Suncu: reguliše ritam disanja jednostavnim pokretima tijela, što ima višestruku korist. A najprije – smanjivanje nivoa stresa. Stres je smetnja bioritmu svakog organizma, prvo utiče na nivo kortizola: povišen – negativno utiče na duh i tijelo, izaziva “rupe” u pamćenju i stvara uslove za nakupljanje masnoće na području stomaka. Ujutro je nivo kortizola najviši, a Pozdrav Suncu pomaže u uspostavljanju njegove ravnoteže.

Kafa i voda

Nakon zvuka alarma ustajemo i prvo što činimo je – pravljenje kafe, kako bismo ponovo uspostavili vezu sa stvarnosti. Treba da promijenimo ovu naviku, ali nikako odjednom! Počnite sa čašom mlake vode, što je mali ali efikasan trik – blagotvorno utiče na probavu, pripremajući je na unos hrane: hidratizuje, čisti i pomaže organizmu da uzbaci toksine nakupljene tokom noći. Još više koristi imaćete ako vodi dodate kašičicu limunovog soka (unosite C vitamin i minerale) ili kašičicu jabukovog sirćeta (zahvaljujući kalijumu izbjegavate zadržavanje tekućine).

Crvena, zelena i žuta na tanjiru

Određene boje godiće oku i podsjetiti vas koliko je važno redovno jesti dovoljne količine voća i povrća. Izaberite sve što je bogato betakarotenom (šargarepa, spanać, breskve, kajsije) zbog A vitamina koji je istinski eliksir za ljepotu kože. Rezultati će da budu vidljivi već nakon nekoliko sedmica, koža će biti elastičnija i mekša. Nemojte iz ishrane potpuno eliminisati ulje, korisno je za maksimalno iskorištavanje betakarotena iz hrane. Ako želite da pobijedite bore, neka u ishrani budu zastupljene namirnice bogate vitaminom C (agrumi, kivi, paprike). Kombinacija A i C vitamina pospješuje prirodno stvaranje kolagena, pomaže da organizam bolje apsorbuje vodu iz boljnih namirnica, te je koža vlažnija.

Jedite polako

U borbi sa kilogramima važnije je kako jedete od onoga šta jedete. Najgore je, na primjer, u dva-tri zalogaja i još stojeći pojesti kupovni sendvič. Idealno je da svakom obroku posvetite najmanje 20 minuta, što je vrijeme potrebno da počnemo osjećati sitost, a imaćemo i osjećaj da smo pojeli pravi obrok! Rezultat je i manje grickalica između obroka. Važno je svaki zalogaj polako sažvakati kako bismo izbjegli i probleme sa varenjem. Kako da jedete sporije? Ako je sendvič neizbježan obrok, uz njega popijte dvije čaše vode, u malim gutljajima. A za stolom, pred kompletnim obrokom, trik koji će da vas uspori je da svaki zalogaj podijelite na dva.

Dva litra tečnosti dnevno

Dovoljan unos tečnosti neće samo da smanji zadržavanje u organizmu: ako pijete između obroka voda razblažava želučane sokove i pojačava osjećaj sitosti. Pozitivni efekti unosa tekućine biće izraženiji ako osim obične vode pijete i odgovarajuće čajeve. Čaj od maslačka podstiče čišćenje jetre, od breze i trešnjinih peteljki djeluju diuretski, a od sjemenki komorača smanjuje naduvenost. Pravite ih i pijte pojedinačno ili od mješavine biljaka (od jednakih količina različitih sastojaka), a dovoljna je jedna kašičica za jednu šolju.

Polučasovna šetnja

Nije potrebno da se prisiljavate na velike napore kako biste imali koristi od kretanja. Našem organizmu godi lagana aerobna aktivnost, pogotovo će pozitivno da djeluje na kardiovaskularni sistem. Već nakon mjesec dana, svakodnevna polučasovna šetnja poboljšaće cirkulaciju, smanjiti krvni pritisak i nivo holesterola. Tokom žustrije šetnje važno je i isprazniti um, ne misliti na probleme!

Meditacija prije spavanja

Opuštanje i vježbe disanja uslov su kvalitetnog sna i noćnog odmora. Dovoljno je desetak minuta prije odlaska na spavanje sjediti na krevetu, opustiti se i jednolično disati. Dubok udah na nos i snažan izdah na usta direktno iz stomaka pomažu da se oslobodite napetosti akumulisanih tokom dana. Osim toga, koncentrišite se na same sebe, na proživljene emocije i zatim ispraznite um! Meditacija djeluje i na fizičkom nivou, poboljšavajući srčani ritam.

Ne spavajte previše

Važno je i koliko spavate, jer previše sati u krevetu može da izazove probleme. Ako duže spavamo nećemo biti odmorniji – nego umorniji. Možda zvuči čudno, ali je tako: sati viška produžavaju samo REM fazu sna, onu tokom koje sanjamo i koja je definisana kao paradoksalno spavanje, sličnije budnom stanju. Stoga je važno da ne spavate duže od sedam-osam sati, ako ne želite da ustanete umorniji nego kada ste legli.

 

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO