U Podgorici održan 13. UnderhillFest

spot_img

Trinaesti međunarodni festival dokumentarnog filma održan je od 7. do 15. juna na Terenu KK Budućnost u Njegoševom parku i u Narodnoj biblioteci Radosav Ljumović u Podgorici. Publika je bila u prilici da vidi 25 filmskih ostvarenja, najboljih dokumentararca u proteklih godinu dana, kao i ranije podijeljenih u tri selekcije: međunarodnu, regionalnu i vantakmičarsku. Novina ove godine je i selekcija sedam kratkih dokumentarnih filmova. Filmski selektor je Vuk Perović.
Žiri 13. UnderhillFesta za dugometražne dokumentarne filmove, u sastavu Ognjen Glavonić, reditelj i scenarista iz Srbije, Dina Pokrajac, filmska kritičarka, urednica i direktorica Subversive Film Festivala iz Hrvatske, i Ivan Čojbašić, direktor fotografije iz Crne Gore, odlučio je da nagrada Maslačak u međunarodnoj kategoriji pripadne filmu Kako spasiti mrtvog prijatelja, u režiji Marusye Syroechkovskaye. Specijalno priznanje u međunarodnoj kategoriji dodijeljeno je filmu Ostrov – izgubljeno ostrvo, u režiji Svetlane Rodine i Laurenta Stoopa. Nagradu Maslačak u regionalnoj kategoriji dobio je film Tvornice radnicima Srđana Kovačevića, a specijalno priznanje film Bez Luke Papića.


Osim filma Roselinijevi, koji je otvorio festival, u vantakmičarskoj selekciji dugometražnih dokumentarnih filmova prikazani su i Ispiranje mozga: seks, kamera i moć Nine Menkes i Fejt i Branko Catherine Harte.
Studentski žiri za selekciju “7 kratkih”, kratkih dokumentarnih filmova, u sastavu Sara Tomić, David Todorović i Sara Lakićević, odlučio je da nagradu Maslačak za kratki film dobije film Prilagođeni Dejana Petrovića, a specijalno priznanje ostvarenje Raseljeni Samira Karahode.
Već sedmu godinu zaredom održan je i program U fokusu, koji UnderhillFest realizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava, u okviru kojeg su u Narodnoj biblioteci Radosav Ljumović prikazani filmovi Ispiranje mozga: seks, kamera, moć i Terra Femme. Nakon filmova upriličene su diskusije koje je moderirala dizajnerka Milica Šaranović, a učestovali su glumica Jelena Đukić, producentkinja Jelena Mišeljić, reditelj Dušan Vuleković i istoričar Miloš Vukanović.


Ponovo je organizovana škola dokumentarnog filma za srednjoškolce i srednjoškolke – Teen Docs, ove godine u saradnji sa kompanijom One. Predavači su bili Vuk Perović i reditelj Mladen Ivanović, a polaznici i polaznice su bili iz danilovgradske i podgoričke gimnazije. Uz pomoć montaže Dmitra Janjuševića i Davida Todorovića, nastalo je šest kratkih filmova koje je podgorička publika pogledala posljednje veče festivala.
Publika je tokom cijelog festivala glasala za omiljeni film. U saradnji sa kompanijom ReCan organizovano je i sakupljanje praznih limenki koje su na kraju festivala predate na reciklažu. Osim glasačkih listića publike za najbolji film, prazne limenke su se koristile primarno kao instrument glasanja u Voting Box-u i dopunile glasove publike. Tako je nagradu publike dobio film Dida Nikole Ilića i Corine Schwingruber Ilić.
Kao i prethodnih godina, UnderhillFest je realizovan uz tehničku pomoć Filmskog centra Crne Gore. U okviru muzičkog programa, u saradnji sa Nikšićkom pivarom, održana su dva koncerta, Amy’s House, Amy Winehouse Tribute benda, i grupe Dijagnoza iz Bara. Kao i svake godine bilo je mnogo zanimljivih gostiju, među kojima i reditelji Luka Papić, Nikola Ilić, Corina Schwingruber Ilić, Filip Martinović, Tiha Gudac, Mladen Ivanović, producenti Sabina Krešić i Erol Bilibani, dizajner zvuka Bojan Palikuća i protagonista filma Raseljeni Ermegan Kazazi. Razgovori s njima mogli su da se prate i preko društvenih mreža i zvaničnog YouTube kanala festivala, uz podršku kompanije One.
Novi prijatelj UnderhillFesta NLB banka je za sve posjetioce koji obave plaćanje NLB Pay digitalnim novčanikom na samom Festivalu, obezbijedila povraćaj novca u iznosu od pet eura.


UnderhillFest je jedini festival dokumentarnih filmova u Crnoj Gori, a tokom prethodnih 12 godina prikazivao je najbitnija dokumentarna ostvarenja, dobitnike velikih priznanja, ali i otkrivao i davao podršku regionalnim i lokalnim autorima. Festival je postao dio imidža grada i države, adresa za sve one koji žele da budu u toku sa dešavanjima u svjetskoj kinematografiji. (Foto UnderhillFest)

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO