U znaku održive mode

Završen 3. internacionalni modni festival Green Edition-Porto Montenegro 2021 u Tivtu

Ovogodišnji IFF, pod zvaničnim nazivom ‘green edition’, prikazivanjem održivih kolekcija još jednom je dokazao da prati i crnogorskoj publici predstavlja svjetske modne trendove. Upravo je održivost postala globalni pokret, pokrenut prije svega zbog pandemije, koja je dodatno skrenula pažnju na važnost zaštite životne sredine”, poruka je organizatora festivala, Agencije Fabrika i Porto Montenegra, uz podršku Evropske unije.
Prve večeri 3. internacionalnog modnog festivala Green Edition-Porto Montenegro 2021 nove kolekcije predstavili su renomirani slovenački brend Lisca i crnogorska kreatorka Maja Pavićević. Majini ručno rađeni modeli su unikatni, a predstavila je večernju kolekciju u duhu moderne, slobodne i smjele žene. Lisca, sinonim za optimalno uklapanje modernog ženskog izgleda sa puno šarma i stila, prezentovao je aktuelni, sportsko-elegantan i ženstven koncept koji njeguje u svom radu.


Tokom druge večeri, holandski dizajner Ronald Van der Kemp i crnogorska umjetnica Aleksandra Džaković predstavili su prvi put u Crnoj Gori svoje kolekcije. RVK, evropski pionir etičkog dizajna, predstavio je kolekciju održive visoke mode. Aleksandra Džaković premijerno je predstavila AKKA dizajnerski projekat, odijevne predmete od biorazgradivog materijala, napravljenog od lišća ananasa. Kada je estetika u pitanju, inspiraciju je našla u crnogorskoj narodnoj nošnji. Neposredno prije početka druge večeri festivala, održana je i mini revija Aleksandre Džaković na tivatskoj rivi. Ovaj događaj inicirala je Evropska unija, u želji da građanima približi održivu modu.


Završno veče IFF-a otvorila je i ambasadorka Evropska unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, koja je istakla da su odmah prihvatili poziv da podrže festival, jer pruža priliku da Crna Gora i EU zajedno promovišu zelenu, etičku i održivu modu. “Kao što znate, EU je globalni pionir kada je u pitanju zaštita životne sredine i borba protiv klimatskih promjena. Naš Zeleni dogovor EU postavio je vrlo konkretne i ambiciozne ciljeve kako bi EU postala prvi karbonski neutralan kontinent do 2050. godine. Kao dio ovih napora širom Evrope, moramo preispitati i industrije mode i tekstila, koje su zapravo veliki zagađivači. Naročito nakon pandemije koronavirusa, postoji hitna potreba za stvaranjem zelenijeg i pravednijeg društva. Moramo podržati mlade inovatore, kreatore i dizajnere koji promovišu sporu umjesto brze mode”, poručila je Popa. (Foto media biro)

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...