Nedavno objavljeno

Udruženje preduzetnica Crne Gore proslavilo deceniju postojanja

“Da bi bio uspješan, neko ko vodi preduzeće, nebitno da li je žena ili muškarac, mora imati znanje za donošenje dobrih poslovnih odluka, izražene komunikacijske vještine i umijeće rada sa ljudima”, poručila je predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore Edita Dautović na proslavi desetogodišnjeg jubileja tog udruženja u vinskom podrumu Šipčanik. Dautović je istakla da je UPCG najviše ponosno na činjenicu da su u tih deset godina postali “snažna podrška svim poslovnim ženama i prepoznatljivi kao ključna organizacija za motivaciju i pokretanje ženskog biznisa u našoj zemlji”.
“Udruženje je značajno ne samo za preduzetnice, koje svojim primjerom daju podstrek ženama da se upuste u poslovni svijet, već i za sve žene u Crnoj Gori, za cjelokupnu privredu u kojoj žena doprinosi, te institucije koje daju podršku i podsticaje. Preduzetnice znaju da će kod nas dobiti najbolje savjete za poslovanje, počev od izbora djelatnosti i ideje za pokretanje sopstvenog biznisa, raznih vrsta obuka do kvalifikacija, registracije biznisa, informacija koje su važne za posao, plasiranja roba i usluga na tržištu, unapređenja poslovnih odnosa i kontakata, do besplatnih knjigovodstvenih usluga koje realizujemo u saradnji sa glavnim gradom od 2015. za sve žene koje započinju svoj biznis”, rekla je Dautović.
U pismu podrške ispred Zanatske Komore Koblenc, dr Evelina Parvanova istakla je da udruženje ne slavi samo postojanje već i primjetan razvoj i inspirativnu istoriju. “Početak je bio u albanskom gradu Draču 2009 godine. Mi, partneri u projektu iz država Balkana koji je realizovala Zanatska komora Koblenz za države zapadnog Balkana, imali smo ideju da posvetimo veću pažnju ženama u zanatstvu. Pažnja se nije odnosila samo na preduzetnice, nego i na žene zaposlene u zanatstvu. Bilo je difuzno i nije se znalo kako bi trebalo da izgleda ideja kao struktura”, prisjetila se Parvanova. “Da bismo osnovali i registrovali jedno regionalno udruženje, morala su se najprije uspostaviti nacionalna udruženja u partnerskim državama. Jedno od prvih takvih udruženja na državnom nivou bilo je Udruženje preduzetnica Crne Gore. Takođe, i u drugim državama su nastajala udruženja, tako da smo mogli osnovati naše Balkansko udruženje žena u zanatima i realizovati mnoge projekte sa fokusom na različita težišta. Crnogorsko udruženje nije bilo na samom čelu samo tokom prve godine, nego i tokom svih ovih deset godina”, istakla je Parvanova. Preduzetnicama je poželjela mnogo uspjeha u radu, zdravlja i sreće, da budu uvijek aktivne i kreativne, ali i da ne zaborave na privatni život.
Proslavu su upotpunile tri modne revije, odnosno modne dizajnerke Nataša Pejović i Edita Nimanbegu Barović iz Crne Gore, Marija Šabić iz Srbije, te modni kreator Diaz Kova iz Bosne i Hercegovine, nastup plesnog kluba Sonrisa i pop pjevačice Antonije Mirat. Upriličena je i dodjela zahvalnica institucijama i pojedincima koji su dali doprinos razvoju ženskog preduzetništva: Zanatskoj-preduzetničkoj komori Crne Gore, Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Ministarstvu ekonomije, Ministarstvu kulture Crne Gore, Zavodu za zapošljavanje Crne Gore, Glavnom gradu kao i Prizren Biznis Forumu.
Obilježavanju desetogodišnjeg jubileja prisutvovali su brojni gosti iz društvenog i političkog života, predstavnici resornih ministarstava Crne Gore, sportisti, muzičari.

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti