spot_img

Udruženje preduzetnica Crne Gore proslavilo deceniju postojanja

spot_img

“Da bi bio uspješan, neko ko vodi preduzeće, nebitno da li je žena ili muškarac, mora imati znanje za donošenje dobrih poslovnih odluka, izražene komunikacijske vještine i umijeće rada sa ljudima”, poručila je predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore Edita Dautović na proslavi desetogodišnjeg jubileja tog udruženja u vinskom podrumu Šipčanik. Dautović je istakla da je UPCG najviše ponosno na činjenicu da su u tih deset godina postali “snažna podrška svim poslovnim ženama i prepoznatljivi kao ključna organizacija za motivaciju i pokretanje ženskog biznisa u našoj zemlji”.
“Udruženje je značajno ne samo za preduzetnice, koje svojim primjerom daju podstrek ženama da se upuste u poslovni svijet, već i za sve žene u Crnoj Gori, za cjelokupnu privredu u kojoj žena doprinosi, te institucije koje daju podršku i podsticaje. Preduzetnice znaju da će kod nas dobiti najbolje savjete za poslovanje, počev od izbora djelatnosti i ideje za pokretanje sopstvenog biznisa, raznih vrsta obuka do kvalifikacija, registracije biznisa, informacija koje su važne za posao, plasiranja roba i usluga na tržištu, unapređenja poslovnih odnosa i kontakata, do besplatnih knjigovodstvenih usluga koje realizujemo u saradnji sa glavnim gradom od 2015. za sve žene koje započinju svoj biznis”, rekla je Dautović.
U pismu podrške ispred Zanatske Komore Koblenc, dr Evelina Parvanova istakla je da udruženje ne slavi samo postojanje već i primjetan razvoj i inspirativnu istoriju. “Početak je bio u albanskom gradu Draču 2009 godine. Mi, partneri u projektu iz država Balkana koji je realizovala Zanatska komora Koblenz za države zapadnog Balkana, imali smo ideju da posvetimo veću pažnju ženama u zanatstvu. Pažnja se nije odnosila samo na preduzetnice, nego i na žene zaposlene u zanatstvu. Bilo je difuzno i nije se znalo kako bi trebalo da izgleda ideja kao struktura”, prisjetila se Parvanova. “Da bismo osnovali i registrovali jedno regionalno udruženje, morala su se najprije uspostaviti nacionalna udruženja u partnerskim državama. Jedno od prvih takvih udruženja na državnom nivou bilo je Udruženje preduzetnica Crne Gore. Takođe, i u drugim državama su nastajala udruženja, tako da smo mogli osnovati naše Balkansko udruženje žena u zanatima i realizovati mnoge projekte sa fokusom na različita težišta. Crnogorsko udruženje nije bilo na samom čelu samo tokom prve godine, nego i tokom svih ovih deset godina”, istakla je Parvanova. Preduzetnicama je poželjela mnogo uspjeha u radu, zdravlja i sreće, da budu uvijek aktivne i kreativne, ali i da ne zaborave na privatni život.
Proslavu su upotpunile tri modne revije, odnosno modne dizajnerke Nataša Pejović i Edita Nimanbegu Barović iz Crne Gore, Marija Šabić iz Srbije, te modni kreator Diaz Kova iz Bosne i Hercegovine, nastup plesnog kluba Sonrisa i pop pjevačice Antonije Mirat. Upriličena je i dodjela zahvalnica institucijama i pojedincima koji su dali doprinos razvoju ženskog preduzetništva: Zanatskoj-preduzetničkoj komori Crne Gore, Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Ministarstvu ekonomije, Ministarstvu kulture Crne Gore, Zavodu za zapošljavanje Crne Gore, Glavnom gradu kao i Prizren Biznis Forumu.
Obilježavanju desetogodišnjeg jubileja prisutvovali su brojni gosti iz društvenog i političkog života, predstavnici resornih ministarstava Crne Gore, sportisti, muzičari.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO