google-site-verification: googlefc794645174d708f.html

Nedavno objavljeno

Uhvatio vas je proljećni umor?

Od proljećnog umora boluju i stari i mladi, a razlog za inertno i bezvoljno ponašanje krije se u jednoličnoj i kaloričnoj zimskoj ishrani kojom smo čuvali energiju tokom hladnih dana. Ali, vrijeme je da se trgnete i napravite nešto dobro za vaš organizam, a rješenje se krije u vitaminima i mineralima. Nedostatak vitamina C zaslužan je za smanjenu iskorištenost kiseonika u organizmu što dovodi do pada imuniteta, a usljed toga ste skloniji i proljećnim virozama. Srećom, takve tegobe trebale bi da nestanu brzo i to ako u vaš organizam unesete dovoljno C vitamina. Evo nekoliko važnih promjena koje jednostavno morate da napravite ako želite da bezbolno prođete kroz razdoblje proljećnog umora.

1. Krenite na spavanje ranije nego inače. Kada se probudite, izbjegavajte izležavanje i odmah probudite svoj uspavani organizam.

2. Nahranite tijelo zdravim doručkom. S obzirom da samo voće nije dovoljno kaloričan obrok, uz jabuku ili bananu još napravite tost s puterom ili marmeladom ili iskombinujte žitarice s jogurtom.

3. Ne zaboravite ručak. Najedite se, ali neka se na vašem meniju nađe što više povrća. Preporuka su svakako mahunarke koje možete pripremiti na razne načine. Izbjegavajte masnu hranu.

4. Pokušajte da vježbate ili da se krećete bar pola sata dnevno. Iskoristite lijepo vrijeme za popodnevnu ili večernju šetnju s partnerom ili prijateljicom. To će svakako probuditi vaš organizam što ćete odmah i osjetiti.

5. Pojačajte cirkulaciju. To ćete postići naizmjeničnim tuširenjem toplom i hladnom vodom. Nakon toga tijelo dobro istrljajte peškirom i to jačim potezima od krajeva ekstremiteta prema srcu.

6. Pijte puno tečnosti, a najviše obične vode. Volite li sokove, neka to bude limunada ili neki drugi prirodni cijeđeni sok.

7. Izađite iz kuće i pokušajte da što više slobodnog vremena provodite u prirodi ili barem na suncu. Sunce će našem tijelu pružiti vrlo koristan vitamin D.

8. Probudite svoje raspoloženje mirisima i svježim vazduhom. Otvorite prozore i osvježite dom svježim cvijećem. Mirisi utiču na ljudsko tijelo i raspoloženje zato udahnite prve dane proljeća punim plućima.

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti