spot_img

Evo kako da uklonite pesticide sa voća i povrća

Voće i povrće su u ovo vrijeme nezaobilazni na našoj trpezi. Međutim, pesticidi koji se koriste pri njihovom tretiranju, mogu predstavljati problem te je važno da voće i povrće pažljivo operete

spot_img

Pesticidi su spojevi kojima se tretiraju usjevi kako bi se suzbila najezda insekata koji bi ih mogli uništiti. Plodovi se prije stavljanja na tržište uvijek kontrolišu i pesticidi se na plodovima nalaze u koncentracijama manjim od onih koje bi bile toksične za ljudski organizam.

Bobičasto voće (jagode, maline, kupine, borovnice, ribizle…) operite pod mlazom mlake vode, lagano ih  trljajući. Prije pranja, možete ih ostaviti da odstoje u vodi 15-20 minuta.

Lisnato povrće (zelena salata, kelj, kupus, spanać, blitva…) perite tako što ćete krenuti od spoljašnjih listova, koje bi uvijek trebalo detaljnije i duže ispirati pod mlazom vode, a zatim ka unutrašnjosti. Prije nego što ga operete, lisnato povrće možete potopiti petnaestak minuta u vodu.

Krtolasto povrće (krompir, šargarepa) najviše pesticida sadrži u kori, pa ćete njenim uklanjanjem odstraniti i veći dio štetnih sastojaka. Nakon odstranjivanja kore, povrće operite trljajući ga pod mlazom mlake vode najmanje 20 sekundi.

Cvjetasto povrće (karfiol, brokula) očistite tako što ćete razdvojiti cvjetove, potopiti ih 15 minuta u mlaku vodu, a zatim jedan po jedan dio ispirati temeljno pod mlazom vode.

-

Pri uklanjanju pesticida pomoći će vam rastvor sirćeta i vode u omjeru 4:1 ili kašičica sode bikarbone na litar vode, a zatim u rastvor na 15 minuta potopite voće ili povrće.

Takođe, možete napraviti sprej na bazi limuna i sirćeta te njime poprskati sve voće i povrće s korom poput jabuka, krušaka ili paradajza. Na jednu šolju vode dodajte jednu kašiku sirćeta i sok od jednog limuna. Rastvor uspite u prskalicu, promućkajte i njome naprskajte povrće i voće. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim operite pod jakim mlazom vode.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO