spot_img

Ukusi Italije i Crne Gore

U Crnoj Gori i Italiji bićete počašćeni jelima koja će vam zauvijek ostati u sjećanju kao gastronomska razglednica, a na trpezama obje zemlje neizostavni su pršut, sir i vino

spot_img

Kada se spomene Italija, prepliću se asocijacije koje na neki način možemo povezati sa doživljajem koji imamo i prema našoj zemlji. To su najčešće istorija i kulturno nasljeđe, od juga ka sjeveru priroda nestvarne ljepote, druželjubivost i uvažavanje gosta kojem će se na trpezi poslužiti samo ono najbolje. Tri neizostavna segmenta crnogorske i italijanske trpeze su pršut, sir i vino. Ovaj trojac ne nudi samo užitak za nepce, već i jedno iskustveno putovanje kroz vrijeme i priču o tome kako su postali dio kulinarske tradicije.
Proces sušenja i proizvodnje pršuta duboko je ukorijenjen u obje kulture. Za Italijane se može reći da pored tradicije imaju i određeni artistički pristup u proizvodnji pršuta. Tradicija i proces proizvodnje zavise od regije do regije, a recepti se prenose sa koljena na koljeno. Recimo, Prosciutto di San Daniele je pršut od italijanske svinjetine i soli, ali jedan od najvažnijih sastojaka je vazduh malog brdovitog grada gdje se spajaju vjetrovi sa Alpa i Jadrana.
Sir je još jedna namirnica rado servirana na trpezama u obje zemlje. Jedinstvenih ukusa, karakterističnih tekstura i oblika, mnogi italijanski sirevi postali su dio i našeg jelovnika već duži niz godina. Najpoznatiji italijanski sirevi u našoj zemlji su mocarela (mozzarella), parmezan (Parmigiano Reggiano), gorgonzola (gorgonzola) i maskarpone (mascarpone). Ipak, ne treba zanemariti ni mnoge druge, i preporuka je upoznati se sa nevjerovatnim ukusima sireva kao što su provolone (provolone), rikota (ricotta), strakino (stracchino), pekorino romano (Pecorino Romano), skamorca (scamorza), fontina (fontina), azijago (asiago) i mnogi drugi. U Crnoj Gori domaći sir je važan dio porodične trpeze, ali su zbog prefinjenog ukusa i neki od italijanskih polako ušli u naš svakodnevni jelovnik.
O vinu ne treba mnogo govoriti iz ugla kvaliteta jer se i u Crnoj Gori i Italiji jednako baštini tradicija kvaliteta u njegovoj proizvodnji. Vino za obje zemlje predstavlja simboliku nazdravljanja tokom porodičnih okupljanja, slavlja ili susreta sa prijateljima. Druženje ima izuzetnu ulogu u društvu i važan je dio svakodnevnog života građana obje zemlje, a svaki obrok je ukusniji ukoliko ga dijelite sa porodicom i prijateljima.


Da bi ukuse Italije dodatno približili našim građanima, ICE – Italijanska agencija za spoljnju trgovinu i Ambasada Italije u Crnoj Gori, u saradnji sa kompanijom Domaća trgovina, u čijem sastavu posluju Aroma, City i Conto marketi, pokrenuli su projekat pod nazivom Zakorači u Aromu i upoznaj Italiju. Koncept tog projekta omogućava potrošačima ovih marketa da otkriju autentične italijanske proizvode i u njima uživaju. U periodu od 5. maja do 26. avgusta biće ponuđeno preko 75 italijanskih brendova, od kojih se neki ekskluzivno mogu naći u Aroma, City i Conto marketima.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO