spot_img

Ukusne i zdrave šljive

Poznate su kao prirodan multivitamin, imaju čudotvorno dejstvo na zdravlje i pravo je vrijeme da uživate u šljivama

spot_img

Jedna šljiva sadrži 84% vode, 0,6 % proteina, 10 % ugljenih hidrata, 2,1 grama vlakana. Pored toga, ima nizak nivo masnoća i kalorija, a visok procenat vitamina A, C i E, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma.

Smanjuju nivo šećera u krvi Šljive imaju nizak glikemijski indeks, time kontrolišu nivo šećera u krvi i smanjuju rizik od tip 2 dijabetesa.

Poboljšavaju memoriju Pet šljiva dnevno pomažu organizmu da se oslobodi negativnog dejstva slobodnih radikala koji loše utiču na pamćenje.

Štite srce Jedna svježa šljiva u prosjeku sadrži 113 mg kalijuma koji pomaže pri kontroli visokog krvnog pritiska, a time smanjuje rizik od moždanog udara.

Poboljšavaju zdravlje očiju Šljive sadrže fitonutrijente koji utiču na smanjenje rizika od nastanka makularne degeneracije ili žute mrlje, oboljenja koje pogađa uglavnom starije osobe.

-

Odlične za varenje Šljive su najbolji izbor za rješavanje problema konstipacije, odnosno zatvora. Djeluju kao laksativ, a naročito suve šljive utiču na ubrzavanje varenja.

U službi ljepote

Šljiva blagotvorno utiče i na izgled kože, čini je blistavom i svježom. Stručnjaci masku od šljiva preporučuju osobama koje su prešle tridesetu, jer kožu odmara od svakodnevnih štetnih djelovanja. Maska se jednostavno priprema, potrebno je nekoliko šljiva iz kojih se izvade koštice, propasiraju se, nanesu na lice i nakon 20 minuta maska se ispere. Drugi način je jednostavno šljivu prepoloviti i namazati lice. Ova maska je posebno djelotvorna kod masne kože sklone bubuljicama.

Zanimljivosti Istraživači s univerziteta Florida i Oklahoma su 12 mjeseci testirali dvije grupe žena u postmenopauzi. Jedna grupa je jela 100 g suvih šljiva dnevno (oko 10 šljiva), a druga 100 g sušenih jabuka. Obje grupe su konzumirale kalcijum i vitamin D kao dodatak. Rezultati su pokazali da je grupa koja je jela suve šljive imala znatno veću gustinu kostiju kičme i podlaktice.

SAVJET Šljive su omiljeno voće za spremanje zimnice, raznih džemova i marmelada. Ako ipak želite da ih konzumirate neprerađene tokom cijele godine, jedan od načina je da potopite suve šljive u svježe prokuvanu vodu, ohladite i zamrznete.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO