spot_img

Za njegu od glave do pete

Prirodna ulja dragocjeni su proizvodi koji mogu da poboljšaju zdravlje i izgled svakog tipa kože i kose, ali treba ih birati prema ličnim potrebama

spot_img

Stari Egipćani, Rimljani i Grci koristili su prirodna ulja kako bi očuvali mladolikost i zdravu kožu, a navodno je Kleopatra redovno nanosila maslinovo ulje i na kožu i kosu. Svako prirodno ulje ima jedinstvenu kombinaciju sastojaka, masnih kiselina, antioksidansa, vitamina i ostalih hranjivih sastojaka. Kad u razgovoru s nekim spomenete ulja, obično ćete da dobijete sasvim suprotne komentare. Neki će vam reći da su najbolja stvar na svijetu za njegu, a neki da je samo pitanje dana kada će početi vaši problemi s kožom ili kosom. Ukoliko želite da saznate kako ulja utiču na kosu, lice i tijelo, pročitajte šta misle o tome američke stručnjakinje, dr dermatologije Elizabet Tanzi i kozmetičarka poznatih osoba Džoana Vargas.

Ulje ne hidrira Kožu ne možete da navlažite uljem. To je isto kao kada biste sjedili u automobilu dok pada kiša i očekivali da pokisnete. To se nikada neće desiti. Hidratanti kože sastoje se od ovlaživača. Samo ovlaživači, poput glicerina i hijaluronske kiseline, privlače vodu u kožu i vlaže je. Ulja djeluju na drugačiji način. Kako objašnjava dr Tanzi: “Ona su svojevrsni pečat na vašoj koži, jer prekrivaju njen površinski sloj. To je nešto sasvim drugo od prodiranja vode i hidriranja kože.”

Redoslijed Postoji samo jedan način da iz ulja izvučete korist: ostavite ga za kraj. Ako prvo nanesete ulje, bilo koji hidratantni proizvod koji nakon toga nanesete neće moći da se upije, usljed čega će vam kosa i koža doslovno ostati žedne. Zapamtite, ulja ne hidriraju, zato se prvo koncentrišite na ovlaživače, a potom na ulja, kako biste vodu zadržali u slojevima kože.

Testiranje Ulja će vam začepiti pore, ali ne sva. Dr Vargas upozorava da će mineralna ulja izazvati hronično stanje, dok dr Tanzi smatra da i maslinovo, kao i kokosovo ulje takođe mogu da začepe pore. Teško je unaprijed zaključiti kako će nečija koža da reaguje na ulja, jer njihova koncentracija i kvalitet variraju. Da biste pronašli odgovarajuće, postoji vjerovatnoća da ćete prvo morati da ih testirate. Probajte ih, u nadi da nećete izabrati neodgovarajuće.

-

Vitamini Ulja su puna dobrih antioksidansa te vitamina koji štite i popravljaju načinjenu štetu. Dr Tanzi i dr Vargas slažu se da je arganovo ulje, iako skupo, veoma bogato antioksidansima te ima posebno visoku koncentraciju vitamina A i E. U ulju marule ima čak četiri puta više vitamina C (odličnog u borbi protiv hiperpigmentacije) nego u narandžama, dok je suncokretovo ulje takođe bogato vitaminom E. Još jedna opcija je ulje šipurka, veoma bogatog vitaminom C, a dr Vargas kaže da je odlično za zaštitu od zagađenog vazduha.

Ulje čajevca Postoji ulje pogodno za kožu sklonu bubuljicama. Dr Tanzi preporučuje ulje čajevca, i to s dobrim razlogom. Mnoga naučna istraživanja dokazala su njegovo antimikrobno i antiupalno dejstvo – jer smanjuje broj bakterija i redukuje veličinu bubuljica. Ali – koristite ga oprezno. Ulje čajevca može da iziritira kožu, stoga ga prvo isprobajte na nekom drugom, manje upadljivom, dijelu kože.

Lice & tijelo Za veoma suvu kožu koristite izrazito bogata i gusta ulja. Dr Vargas savjetuje ulje avokada ili slatkog badema koja su veoma bogata i masna. Ulje suncokreta takođe može da se svrsta u ovu kategoriju, iako može da bude isuviše masno. Ulja za njegu lica treba da budu laganija od onih za tijelo. Potražite ulja koja se brzo upijaju, kao što su ulje sjemenki grožđa, kajsije, argana i marule, idealna za gotovo sve tipove kože. Ukoliko vam je koža lica zaista suva, pokušajte s uljem slatkog badema. Osim toga, tu je i ulje jojobe, koja “tijelu kaže kada da prestane sa prevelikom proizvodnjom sebuma, karakterističnog za masnu kožu”, pojašnjava Vargas.

Trik je u količini i nanošenju Zaista nije važno koju vrstu ulja koristite na kosi, ali dr Vargas smatra da su među najboljima ulja avokada, jojobe, argana i badema. Glavni trik leži u količini i nanošenju. Počnite s malim količinama – kap ili dvije – te ih rasporedite po vrhovima kako biste sačuvali vlagu i sjaj kose, a to uradite na samom kraju njege. Čak i kada vam je kosa tanka i krhka, veoma mala količina ulja može joj dati trenutni sjaj. A ako vam je kosa zaista tanka i bespomoćno suva, isprobajte sljedeće: na kosu, od polovine pa do vrhova, nanesite ulje prije nego krenete na tuširanje. Potom nanesite šampon i regenerator kao što to obično činite. Ulje će zaštititi kosu od isušivanja šamponom.

Mineralna ulja su beskorisna Dobijaju se od istih ulja od kojih se dobija gorivo i spadaju u kategoriju najlošijih vrsta ulja – kojih treba da se klonite. Nisu opasna, nego su beskorisna. “Teško da se može desiti da ih koristite u tolikoj količini da naškode zdravlju, ali glavni problem je u tome što su beskorisna”, kaže dr Tanzi, a dr Vargas se slaže: “Prije 50 godina mineralna ulja bila su glavni sastojak mnogih proizvoda jer za bolje nismo znali. Ali danas, kada su nam dostupna mnoga fantastična ulja, ona su nepotrebna.”

Ulja su dobra za čišćenje Čudno je da isti proizvod koji zapušava pore može istovremeno i da čisti, ali to je istina. Dr Vargas objašnjava da “proizvodi za čišćenje lica na bazi ulja lagano rastvaraju ostatke šminke, nakon čega lice ne ostaje iziritirano.” Njihovo dejstvo je takvo da molekuli iz ulja posebno djeluju sa šminkom i prirodnim uljem kože jer imaju sličan hemijski sastav. Napravite nekoliko pokreta rukom i gotovo!

GRACIJA 218/novembar 2023.

Eterična ulja za njegu i dobro raspoloženje

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO