Benefiti ulja sjemenki grožđa

Ovaj prirodni sastojak veoma je koristan za sve tipove kože i nalazimo ga u mnogobrojnim kozmetičkim proizvodima

spot_img

Činjenica da je neki kozmetički sastojak prirodan ne govori nam ništa o njegovoj sigurnosti ili efikasnosti. Postoji bezbroj sintetičkih sastojaka u formulama za njegu kože koji su sigurni i visokoefikasni, ali i onih prirodnih koji koži mogu nanijeti veliku štetu. Međutim, jedan biljni ekstrakt koji zavređuje dužnu pažnju zbog svog blagotvornog efekta na kožu je ulje sjemenki grožđa.
Sigurno ste uočili da se ulje sjemenki grožđa nalazi u mnogim proizvodima za higijenu i njegu, poput losiona za čišćenje lica, tonika, krema za lice ili šampona. Možda ste se zapitali šta je u vezi s ovim uljem tako dobro. Da li njeguje, omekšava, štiti… Iako mnogi od nas volimo da jedemo grožđe bez sjemenki, upravo te sjemenke čine čuda.

Šta je to ulje sjemenki grožđa?

Ovo ulje dobija se iz sjemenki grožđa, većinom vinskog. Proizvodnja se odvija odvajanjem sjemenki tokom pravljenja vina. Ulje se dobiva hladnim presovanjem sjemenki grožđa, čime se čuvaju svi ljekoviti sastojci. Nakon toga, ulje se koristi u mnogobrojnim proizvodima, ne samo zato što se dobro kombinuje s ostalim sastojcima već i zbog onoga što nudi svim tipovima kože. Ulje sjemenki grožđa postalo je veoma popularno u njezi kože zbog svoje blagotvornosti. Poznato po antioksidantnim osobinama, može da pomogne kod zaštite od djelovanja slobodnih radikala. Ta antioksidantna osobina rezultat je djelovanja polifenola, te vitamina A, C i E. Može se dodati kremama za sunčanje jer pospješuje fotozaštitu stabilizujući UV filtere, kažu stručnjaci, iako se prilikom zaštite od sunca ne bi trebalo da se oslonite samo na ulje sjemenki grožđa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Plum Goodness (@plumgoodness)

Osim zaštitnih osobina, ovo ulje može značajno da utiče na izgled kože. Ono hidrira umornu i suvu kožu, može da izjednači ten te umanji pojavu sitnih bora. Za ove osobine zaslužni su linolna kiselina i vitamin E, koji pomažu vlaženje kože, pospješujući elastičnost i štiteći je od štetnih spoljnih uticaja. Linolna kiselina iz ulja sjemenki grožđa može da poboljša ulogu zaštitnog sloja kože, i smanji crvenilo, zahvaljujući protivupalnim osobinama.

-

Da li će ovo ulje začepiti pore

Riječ ulje može da asocira i na masnu kožu i pojavu akni, ali upotreba ulja nužno ne vodi do masne kože, posebno ne u slučaju ulja od sjemenki grožđa. Ono ima antimikrobne i protivupalne osobine koje djeluju protiv pojave akni. Za razliku od, naprimjer, kokosovog ulja, ulje sjemenki grožđa je nekomedogeno, pa ga mogu koristiti i osobe sa najosjetljivijim tipom kože. Ne postoje negativni efekti ovog ulja, ali ne treba da ga koriste osobe alergične na grožđe. Uvijek morate biti oprezni kada prvi put koristite određeni sastojak, jer i prirodni proizvodi mogu potencijalno da izazovu alergijsku reakciju na koži.
Inače, ulje sjemenki grožđa veoma godi koži, ne postoji pogrešan način za njegovu upotrebu. Nalazimo ga u mnogim proizvodima, uključujući serume, kreme i sredstva za sunčanje. Od potrebe nečije kože zavisi koji proizvod želi da koristi. Osoba sa veoma suvom kožom koristiće ulja u kremi, dok neko sa masnom kožom radije koristi laganu teksturu seruma; ovi proizvodi dobro se kombinuju sa mnogim drugim formulama.
I mnogi proizvodi za njegu kose sadrže ovo ulje. Ulje sjemenki grožđa za kosu može da podstakne rast kose te je učini nježnijom i sjajnijom.

GRACIJA 198

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

2,702 Sljedbenici
Pratite

NEDAVNO OBJAVLJENO