spot_img

Ultimativno fast food povrće

spot_img

Rotkvica je među najatraktivnijim vrstama povrća na svijetu, sa predivnom crvenom bojom ploda i jakim listovima. Južnoazijskog porijekla, od svoga divljeg pretka Raphanus raphanistrum proširila se širom svijeta, a spominjao ju je i slavni Herodot u doba faraona, koji je kazivao kako su robovi gradeći Keopsovu piramidu za hranu dobijali upravo ovo povrće, ali i Plinije koji je opisivao zlatne rotkvice ponuđene Apolonu u Delfima… Uzgajala se i u Kini prije više od 3.000 godina, a njen su okus cijenili Grci i Rimljani. Beskonačne su varijacije njene upotrebe, ali ne smije nikada biti izložena vrelini. Samo bi kuvarska neznalica pokvarila njenu teksturu i suptilni ukus izlažući je plamenu. Postoji mnogo vrsta povrća koje svoj puni ukus dobijaju kuvanjem, ali samo je nekoliko onih kojima se to ne smije raditi. Rotkvica je među takvima.

Aperitiv i užina

Koristi se kao aperitiv, a ujedno olakšava i varenje. Svjež sok od rotkvice pomoći će kod lučenja žuči, a dobar je i za liječenje upale žuči. Nije tu kraj ljekovitim svojstvima: konzumiranje rotkvice se preporučuje u slučajevima bronhitisa, prehlade, gripe, infekcija disajnih puteva, te kašlja. Samo komadić svježe ubrane rotkvice servirane s malo soli najbolja je užina koju možete da zamislite. Najbolje su ipak u kombinaciji s puterom, blago posoljene, i onda vam preostaje još samo kriška svježeg hljeba. I još jedna lijepa stvar: nema potrebe da se mučite s različitim priborima za jelo – rotkvice su ultimativno fast food povrće.

Izvor vitamina C

Rotkvica spada u rijetke povrtne biljke koje 20-30 dana nakon sijanja daju vrlo jedar i sočan plod. Ima sličan biohemijski sastav kao i crna rotkva, ali je ukusnija i lakše probavljiva. Odličan je izvor vitamina C, a ostalih minerala i vitamina ima u tragovima. Vitamin C pomaže u formiranju kolagena, u apsorpciji gvožđa iz biljaka, održava desni zdravima, ubrzava zarastanje rana, poboljšava imunološki sistem…

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO