UnderhillFEst

Već deset godina međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma UnderhillFest predstavlja presjek izuzetno značajnih i umjetnički vrednovanih dokumentaraca. Tokom osam dana, od 2. do 9. juna, podgorička publika je pogledala 22 filma, različite dokumentarne priče podijeljene u tri selekcije, međunarodnu, regionalnu i vantakmičarsku.

Selektor filmova bio je i ove godine Vuk Perović. Misija ovogodišnjeg UnderhillFesta je postignuta, ni kiša nije uspjela da spriječi više od 500 posjetilaca da dođe na otvaranje. Svako veče teren KK Budućnost u Njegoševom parku bio je prepun. U čast desetogodišnjice festivala, pokrovitelj glavnih nagrada u međunarodnoj i regionalnoj selekciji je Filmski centar Crne Gore. Tročlani žiri, u sastavu Rada Šešić, Hrvoje Mabić i Ivan Bakrač, odlučio je da nagradu Maslačak u međunarodnoj kategoriji dobije Midnight Family Luka Lorencena, a u regionalnoj Srbenka Nebojše Slijepčevića. Specijalna priznanja žirija dobili su filmovi Lake lekcije Doroti Zurbo u međunarodnoj kategoriji, a u regionalnoj Taurunum Boy Jelene Maksimović i Dušana Grubina, te Na vodi Gorana Devića. Nagradu publike dobio je film Dani ludila Damiana Nenadića.
Nakon projekcije filmova podgoričkoj publici predstavili su se reditelji Dušan Grubin, Andrijana Stojković (Wongar), Damian Nenadić, Goran Dević, producenti Jelena Angelovski, Oliver Sertić (Srbenka), Dušan Kasalica (Sinovi smo tvog stijenja), i Jasmin Mesić, zamjenik glavnog kantonalnog tužioca Unsko-sanskog kantona u Bihaću.
U okviru Festivala održan je trodnevni program U fokusu, realizovan u saradnji sa Centrom za ženska prava. Publika je u Narodnoj biblioteci Radosav Ljumović pogledala filmove RBG, Rođena u Evinu i Scheme Birds, te učestvovala u pratećim diskusijama. Gosti su bili: Emilija Durutović, prva žena koja je izabrana za sudiju Vrhovnog suda u Crnoj Gori, Tea Gorjanc Prelević, direktorica NVO Akcija za ljudska prava, psihološkinja Anđela Novaković i učenici Gimnazije iz Danilovgrada. Realizovan je i edukativni program Dokuškola, škola dokumentarnog filma za završne razrede srednjih škola. Polaznici su bili učenici podgoričke i danilovgradske gimnazije, a radionicu je u Mtel Digitalnoj fabrici vodio Rajko Petrović.
I ove godine na UnderhillFestu je u prostorijama Fondacije Petrović Njegoš, u dvorcu kralja Nikole, održan Circle, program koji okuplja autorke i producentkinje dokumentarnih filmova iz zemalja Jugoistočne Evrope. U saradnji sa renomiranim mentorima imale su priliku da razvijaju projekte koji imaju međunarodni potencijal. Mentori su bili rediteljka Rada Šešić, selektorka značajnih filmskih festivala, Brižit Ošea, direktorka Co-Pro Marketa DOK Leipzig filmskog festivala; scenaristkinja Simona Nobile, ekspertkinja MEDIA fonda i predstavnica međunarodne organizacije EWA; Tamara Kotevska, korediteljka filma Zemlja meda, ovogodišnjeg višestrukog pobjednika Sundance festivala, i Oliver Sertić, producent nagrađivanih filmova, distributer i direktor Liburnija film festivala. Tokom 10. UnderhillFesta, Filmski Centar Crne Gore i Filmski centar Srbije organizovali su druženje, prezentujući rad organizacija uz prigodan koktel. (Foto UnderhillFest)

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...