Uravnoteženjem hormona čuvamo svoje zdravlje

O hormonima i njihovom uticaju na zdravlje govori dr Ana Gifing, koja u saradnji sa Centrom za estetiku Sense u Podgorici organizuje savjetovanje o upotrebi bioodentičnih hormona u menopauzi i perimenopauzi

spot_img

Hormoni su signalni molekuli koji imaju važnu ulogu u našem životu. Upravljaju gotovo svim fiziološkim procesima u organizmu, uključujući rast, metabolizam, apetit, kvalitet imuniteta, pubertet, plodnost, porođaj i starenje te umnogome upravljaju i našim osjećanjima. Kad su hormoni u ravnoteži, osjećamo se vitalno i zdravo, i fizički, i psihički, objektivno izgledamo dobro. Kad to nije slučaj, kada se ne osjećamo dobro u svom tijelu, kad nas nešto sprečava da uživamo u životu (organizam traži da jedemo puno slatkog ili slanog, pijemo puno vode, kafe ili gaziranih pića i alkohola), kad se svađamo, loše smo volje ili depresivni, a naročito kad dobijamo ili gubimo u težini, tada je posljednji trenutak da razmotrimo hormonsku dopunu ili kompletnu hromonsku terapiju. Hormonska neravnoteža i smanjenje vrijednosti hormona često dovode do prerane menopauze, do velikih oscilacija u raspoloženju, pretjeranog gojenja u predjelu stomaka. Javljaju se talasi vrućine, danju i noću, umor, glavobolja, nesanica i mnogo toga drugog. U većini tih slučajeva primjena hormona donosi brzo, odgovarajuće i, što je najvažnije, pouzdano rešenje. Terapija je raznorodna, mora biti individualna i pod budnim okom ljekara koji dobro poznaje hormonsku terapiju.
Dr Ana Gifing se više od 18 godina bavi hormonskom nadoknadom, i kod žena i kod muškaraca, autorka je jedinstvenog programa Hrono ishrana dr Gifing, koji je vrlo brzo postao popularan i van granica Srbije. Trenutno postoji 12 centara u Evropi i Americi licenciranih da primjenjuju ovaj program, uz najsavremeniju dijagnostiku na američkim i njemačkim dijagnostičkim aparatima i individualnu suplementaciju, koja je proizvod višegodišnje prakse. Dr Ana Gifing autorka je izuzetno popularnih knjiga: Alhemija mladosti, Kako usporiti starenje, Fiziologija za početnike, Hrono kuvar, Porcija zdravlja, istine i zablude, Moj prvi zalogaj, Moja prva kašica, Geni svađalice, Bizarna medicina, Kako najlakše pojesti svoje zdravlje, Bolje sprečiti nego lečiti, Hormoni, Anđeli ili demoni? Predavač je po pozivu na mnogim kongresima i skupovima, kao i autor i koautor mnogih stručnih radova.
Dr Ana Gifing u saradnji sa Centrom za estetiku Sense u Podgorici organizuje savjetovanja za upotrebu bioidentičnih hormona u menopauzi i perimenopauzi.

Šta su to bioidentični hormoni?
– Bioidentični hormoni su supstance koje se koriste terapijski sa ciljem nadoknade naših prirodnih hormona. Najpoznatiji je insulin, hormon gušterače, koji se u posebnim stanjima i oboljenjima prestane lučiti u dovoljnoj mjeri, pa se mora davati u terapijskim dozama. Bez ovog hormona čovjek ne bi mogao da živi. Čovjek takođe ne može da živi bez hormona štitne žlijezde, nadbubrega i hipofize. Iako većina ljudi to ne zna, bioidentični hormoni su u potpunosti jednaki hormonima koje proizvodi naše tijelo. Hormon mora biti bioidentičan, tj. potpuno identičan ljudskom hormonu da bi ga naše tijelo prepoznalo. Ukoliko nije identičan, onda ne govorimo više o hormonu, nego o lijeku! Često se miješaju pojmovi: bioidentičan, prirodan, biljni, sintetički preparat. U praksi je svakodnevna pojava da pacijenti pitaju: da li je to prirodan hormon, da li će da škodi? Prirodan hormon označava molekul koji je nastao u čovjeku, dakle u našem organizmu, ali se ne primjenjuje u terapiji na drugim ljudima. Biljni “hormoni” nisu prirodni hormoni, nego fitohormoni, koji svojim dejstvom ne zamjenjuju nedostatak hormona u ljudskom tijelu, već u određenoj mjeri smanjuju neke od tegoba, ukoliko one postoje. Sintetički hormoni su svi hormoni napravljeni u laboratoriji, najčešće od neke biljne baze, pa su prilagođeni hemijskim procesima da izgledaju po hemijskoj formuli kao prirodni ljudski hormon. Bioidentični biljni hormoni su specifični hormoni izolovani iz biljaka američki divlji jam, soje ili crvene djeteline, ali enzimski obrađeni da se podudaraju sa receptorima naših ćelija, kao što bi posebni ključevi odgovarali posebnim bravama. Bioidentični životinjski hormoni su oni koji su izolovani iz urina nosećih kobila ili djelova štitne žlijezde svinja. Svakoj našoj ćeliji su potrebni hormoni, pogotovo ako je menopauza nastupila relativno rano, a žene još uvijek žive aktivno. Većina bolesti počinje da se razvija u perimenopauzi, npr. autoimune bolesti. Posljedica su iscrpljenih rezervi našeg tijela, jednostavno, iscrpljenih nadbubrežnih žlijezda, poremećaja rada štitne žlijezde i drugo. Kada našim životima dominiraju kortizol i adrenalin, ostali hormoni “spavaju ili divljaju”. Tada započinju problemi. Uravnoteženje hormona u to doba života ključno je za očuvanje zdravlja i sprečavanje faktora rizika za srčani ili moždani udar, demenciju, pojavu kancera dojke, materice, debelog crijeva i drugih bolesti. Pravilno dodavanje hormona koji nedostaju dovešće će opet do ponovnog uspostavljanje ravnoteže
Kako ćemo znati da je to dobro za naše tijelo?
– Jednostavno – kada započnemo hormonsku nadoknadu, veoma brzo osjetimo nalet zdrave energije, “crne” misli nestanu, raspoloženje se popravi, izgled kose i kože se mijenja nabolje, pamćenje se popravlja, kompletan fizički izgled se mijenja. Uravnoteženjem hormona čuvamo svoje zdravlje. Njih možemo regulisati na različite načine: zdravom ishranom, relaksacijom, fizičkom aktivnošću, ali često to nije dovoljno, pa treba uzimati i terapiju. Nikako ne treba čekati da žlijezde prestanu sa radom, treba im pružiti pomoć već kada pokažu prve znakove iscrpljenosti. Balansirani hormoni preveniraju uzimanje ljekova, koje naše tijelo ne poznaje kao svoje i koji imaju puno nuspojava. Bioidentični hormoni nemaju nuspojave, treba samo pronaći pravu dozu koja odgovara pojedinoj osobi. O bioidentičnim hormonima se informacije mogu dobiti isključivo od ljekara koji ima međunarodnu licencu i specijalnu diplomu zvanične evropske ili američke škole za bioidentičnu hormonsku terapiju.

Kada započnemo hormonsku nadoknadu, veoma brzo osjetimo nalet zdrave energije, “crne” misli nestanu, raspoloženje se popravi, izgled kose i kože se mijenja nabolje, pamćenje se popravlja

Kada se mogu očekivati rezultati?
– Svaka osoba je jedinstvena, tako da se i rezultati terapije bioidentičnim hormonima ne odvijaju kod svih u isto vrijeme. Neko vidi rezultate već poslije par dana, dok se kod nekih ispolji nakon mjesec do dva. Nekim ženama će trebati da se češće mijenja doza, dok drugima to neće biti potrebno. U praksi sam imala prilike da čujem žene koje se u prvih nekoliko dana terapije preporode u potpunosti.
Koliko dugo je potrebno koristiti bioidentične hormone?
– Dužina trajanja terapije je individualna i zavisi od raznih činilaca. Od problematike sa kojom se pacijent suočava, do stila života, ishrane… Ljekar odlučuje oko doziranja, kao i vremena trajanja terapije. Ne postoje medicinski razlozi koji bi ograničavali upotrebu bioidentičnih hormona, ali je potreban ljekarski nadzor u toku primjene ili mijenjanja doza, kao i obavezna laboratorijska dijagnostika.
Ko sve može da koristi bioidentične hormone?
– Bioidentične hormone mogu da koriste svi koji imaju problema sa hormonskim disbalansom. Žene prije, za vrijeme i nakon menopauze. Ukoliko tijelo šalje signale da nešto nije u redu (izražen PMS, česte promjene raspoloženja, pretjerana želja za slatkom, slanom ili masnom hranom, kao i kafom), vjerovatno je znak da hormoni nisu u balansu.
Sa koliko godina je najbolje početi primjenu?
– Svaka osoba je jedinstvena, ali uopšte gledano, proizvodnja hormona u ljudskom tijelu je na vrhuncu u našim dvadesetim godinama. Nakon toga nivo hormona opada. Najćešće se prvi simptomi pojavljuju u tridesetim godinama, što može predstavljati znak da je potrebno krenuti sa bioidentičnom hormonskom supstitucijom.
Da li će se primjena hormona odraziti na kilažu?
– Primjena bioidentičnih hormona nije u potpunosti direktno povezana sa tjelesnom masom. Ovdje dolazimo do druge situacije, a to je da dovođenjem hormona u balans dolazi do ravnoteže cijelog organizma, metabolizma, boljeg raspoloženja i veće energije, što se odražava i na tjelesnu težinu. Treba istovremeno popravljati crijevnu floru, životne navike, navike u ishrani i povećati fizičku aktivnost. Ovo i nije teško kad se energija vrati u normalu i kada se osjećamo mnogo mlađe i aktivnije uz terapiju.
Da li se bioidentični hormoni mogu nabaviti bez recepta?
– Ne, bioidentični hormoni utiču na metaboličke aktivnosti, pri čemu se mora odrediti tačna i precizna doza, kao i način upotrebe od strane ljekara. Ovu terapiju mogu prepisivati samo ljekari koji imaju posebne diplome i licence za ovu vrstu terapije.

Gracija 178, maj 2020.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

2,702 Sljedbenici
Pratite

NEDAVNO OBJAVLJENO