spot_img

Kako malu prostoriju učiniti vizuelno većom

Kako biste prostoriju učinili većom, vodite računa pri izboru namještaja, uzoraka i rasvjete te pazite na raspored

spot_img
Piše: Emina Hadžić, dizajnerica interijera

Kako ne bismo imali utisak prenatrpanosti i klaustrofobičnosti te kako bi malu prostoriju vizelno učinili većom, dizajneri interijera koriste se mnogim trikovima.

Bilo da se radi o dnevnom boravku, spremištu ili spavaćoj sobi, kako biste prostoriju učinili većom, prilagodili je svome stilu a da je pritom i funkcionalna, važno je voditi računa pri izbou namještaja, uzoraka, rasvjete i, napokon, rasporeda.

 

SVEDITE NAMJEŠTAJ NA MINIMUM

Jedno od starih pravila je izbjegavanje velikog namještaja u malim prostorima, što često može biti zamka. Ponekad je jedan veći, funkcionalni komad namještaja bolji izbor od nekoliko manjih, budući da više malih komada može učiniti prostor natrpanim i manjim, stoga za opremanje dnevnog boravka umjesto npr. velike sofe, fotelje i taburea razmislite o velikoj sofi u obliku slova L. Identičan pristup primijenite i u spavaćoj sobi. Iako vam je želja imati u spavaćoj sobi toaletni stolić, komodu i ormar koje ste našli u minijaturnim verzijama, najbolje je odustati od te ideje i sobu opremiti s jednim ili dva komada namještaja. Takvim opremanjem postići ćete efekt prostranosti.

-
VIŠENAMJENSKI NAMJEŠTAJ

Višenamjenski komadi su ključni kako biste sebi osigurali više kvadrata. Umjesto velikog trosjeda ili četvorosjeda i taburea možete odabrati čvrsti otoman koji može poslužiti i kao stolić za kafu s ukrasnim poslužavnikom. Možete spavaću sobu opremiti krevetom koji ima velike ladice ili niskom komodom s ogledalom koja će služiti kao improvizovani noćni ormarić, ali i kao spremnik. Višenamjenskim namještajem uštedjećete prostor te postići da mala soba izgleda veće, funkcionalnije te bude ugodnija za život.

ISKORISTITE BOJE

Kao dizajneru interijera, boja će uvijek biti jedan od osnovnih alata u igranju s proporcijama prostorije. Ključno je odabrati boju koju volite, ali i otkriti nijansu koja će istaknuti prednosti i vizualno prikriti manjkavosti vaše sobe. Želite li bojom postići efekt veće sobe, prvo pogledajte prema plafonu i razmislite kako ga učiniti višim. Farbanje plafona u istu boju kao što su zidovi znači da nije jasno definisano gdje zidovi počinju a gdje završavaju. Zamućivanjem linija dobijamo osjećaj visine jer na taj način plafon, koji definiše visinu prostorije, ne privlači pažnju.

Efekt prozračnosti i prostranosti postići ćete ukoliko sve elemente u sobi (ugradbene ormare, police, radijatore) obojite istom bojom kao što je i zid. Na ovaj način sve će se stopiti u jednu nijansu i u vašem vidnom polju neće se stvarati osjećaj haosa.

POSTAVITE OGLEDALA NA STRATEŠKA MJESTA

Poput boja, ogledala su još jedan nevjerovatan alat kojim možete postići maksimalni učinak u svakoj prostoriji. Ovo se posebno odnosi na manje životne prostore jer ih ogledala vizualno otvaraju odbijajući svjetlost. U malom kupatilu bez prozora razmislite o prozorskom ogledalu u obliku luka. Njegov zakrivljeni oblik vašem će kupatilu dodati mekoću i dati, u najmanju ruku, iluziju prozora. Zrcaljenje u maloj gradskoj kuhinji takođe čini čuda. Antikni okvir sa svojim pjegavim efektom vrijedan je i moderan izbor. Ako imate kuhinju otvorenog plana, ona može odražavati pogled na ono što se događa iza vas tako da se vaš prostor čini većim i da ste manje odsječeni ako kuvate i zabavljate se.

Bez obzira koji prostor uređujete, vodite računa da odražava pogled koji ćete vidjeti dva puta. Može li ogledalo reflektovati prozor i udvostručiti prirodnu svjetlost. Ili se u sobi nalazi zanimljiva kamena ploča koju biste mogli reflektovati tako da vaše ogledalo daje iluziju vrata koja vode u sasvim drugu prostoriju.

ODABERITE BOJU TKANINE KOJA SE STAPA SA ZIDOVIMA

Ono što vrijedi za boju namještaja primjenjivo je i na izbor presvlaka. Mala dnevna soba izgledat će veća ako odaberete tkaninu za kauč čiji je ton najbliži onome na zidovima. Budite odvažni i odaberite tapetu s uzorkom koji je isti ili sličan onome na sofi. To je hrabar, ali i upečatljiv izbor. Važno je da vodite računa o zamagljivanju linija između elemenata prostorije. Što se više jedan komad ulijeva u drugi, to će prostor izgledati veći.

ODLUČITE SE ZA JEDNOSTAVNE OBRADE PROZORA

Prozori obrubljeni prekrasnim zavjesama mogu napraviti veliku razliku u prostoriji. Dok neki savjetuju izbjegavanje zavjesa jer dodatna tkanina može zatvoriti prostor, smatram da će dobro odabrane zavjese dati baš suprotan utisak. Budući da je u malim prostorima prirodna svjetlost ključna, zavjese je ne bi smjele blokirati, pa su poželjne svijetle, prozračne zavjese. Kako bi prostor djelovao što veće, zavjese bi trebale biti jednake boje kao i zidovi. Što se tiče pozicije zavjesa, ovjesite ih što bliže plafonu i neka nesputano padaju do poda. Visoko postavljene i dugačke zavjese stvaraju utisak višeg plafona, što takođe utiče na percepciju veličine prostorije.

OSLOBODITE PODNI PROSTOR

Bilo da se radi o namještaju ili dodacima, kako biste oslobodili prijeko potreban prostor na podu nastojte maksimalno iskoristiti zidove. U maloj spavaćoj sobi noćne ormariće stavite na zid. Ukoliko imate mogućnost, na zidove montirajte ogledala. Umjesto podne ili noćne lampe dobrodošla je jednostavna i lijepa zidna svjetiljka gdje god je to moguće.

NE POKUŠAVAJTE DA BUDE NEŠTO ŠTO NIJE

I konačno, jedno od glavnih načela uređenja male prostorije je prihvaćanje nje kao takve. Postoji mnoštvo tehnika koje možete primijeniti kako biste stvorili iluziju većeg prostora, ali mala prostorija će po svojoj prirodi uvijek biti mala prostorija. Umjesto da pokušavate napraviti da bude nešto što ona nije, prihvatite njene dimenzije i naučite voljeti i koristiti ono što nudi.

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO