spot_img

URINARNE INFEKCIJE: Pazite šta jedete!

Mučite li muku s infekcijama urinarnog trakta, dobro bi bilo da, pored preporuke doktora, obratite pažnju na ishranu

spot_img

Urinarne infekcije mnogo češće se javljaju kod žena nego kod muškaraca zbog razlike u anatomskoj građi donjih mokraćnih puteva. Kod muškaraca rizik od infekcije raste s godinama, uglavnom zbog problema vezanih za bolesti prostate koje otežavaju mokrenje. Infekcija se javlja kad mikroorganizmi, najčešće bakterije iz probavnog sistema, dospiju kroz mokraćnu cijev u urinarni trakt i počnu se množiti. Mnogi urinarnom infekcijom smatraju samo infekciju mokraćnog mjehura (cistitis), ali bakterije mogu napasti bilo koji dio urinarnog trakta: bubrege, mokraćovode, mokraćni mjehur i mokraćnu cijev, što je kod muškarca često udruženo s infekcijama prostate.

Upala mokraćnog mjehura – cistitis

Cistitis je najčešća infekcija mokraćnog mjehura izazvana bakterijama, nastaje izolovano ili je posljedica upale okolnih struktura (mokraćna cijev, prostata). Preko 90% slučajeva cistitisa izaziva bakterija E. coli. Bolest se najčešće javlja naglo, a simptomi mogu biti umjereni, ali i veoma naglašeni. To su: učestalo ili nekontrolisano mokrenje, osjećaji nelagode, pritiska i pečenja pri mokrenju, bolno i oskudno mokrenje, taman i zamućen urin, pritisak i bol u donjem dijelu stomaka, malaksalost i umor, bolni polni odnosi, povišena temperatura. Rizik od cistitisa povećan je kod bolesnih osoba s oslabljenim imunitetom, kod žena u menopauzi zbog manjka estrogena, kod pojačane polne aktivnosti, kao i usljed stresa. U najvećem broju slučajeva radi se o bakterijskoj infekciji koja prolazi dezinfikovanjem urinarnih puteva. Ali, kod tri od deset žena infekcija će se ponovo javiti i veoma teško će se definitivno izliječiti.

NAJČEŠĆI UZROCI PONOVNE INFEKCIJE

Pogrešan antibiotik Kada se cistitis često javlja, motiv je skoro uvijek jedan: samoliječenje. Obično se griješi i uzme isti antibiotik koji je doktor već jednom prepisao, s ubjeđenjem da će imati isti efekt. Dešava se, međutim, da bakterije nisu iste, tako da lijek neće biti efikasan i cistitis postane hroničan. Odmah nakon pojave prvih simptoma potrebno je uraditi analizu urina i ustanoviti koja bakterija je uzročnik upale, kako bi se mogao prepisati odgovarajući antibiotik. Pažnja: ako se desi da simptomi ubrzo nestanu, ljekove treba popiti do kraja, inače će one najotpornije bakterije preživjeti i cistitis će se vratiti. Uporniji nego prije.

Sužen kanal Radi se o rijetkom problemu, ali ponekad je hronični cistitis posljedica suženog mokraćovoda (uretre) i to je mnogo češća pojava kod muškaraca. Praktično, dolazi do zadržavanja urina na određenim mjestima, te se bakterije razmnožavaju uprkos antibiotskom liječenju. U ovom slučaju potrebno je obaviti rendgensko snimanje mokraćne cijevi i mjehura kontrastnom tečnošću. Liječenje je hirurško, rjeđe klasično, kako bi se premostilo suženje i izbjegla oštećenja koja često nastaju u mjehuru.

-
HRANA PROTIV URINARNIH INFEKCIJA

Naučnici s Washington University School of Medicine ustanovili su da je urin nekih ljudi otporniji na bakterije zato što im određena jedinjenja iz hrane (koje unose direktno ili koji su nusproizvod varenja) uskraćuju gvožđe i minerale potrebne za rast. Nutrijenti koji pomažu organiumu u borbi protiv urinarnih infekcija zovu se polifenoli. To su jaki antioksidansi, a u probavnom sistemu pretvaraju se upravo u te spojeve koji sprečavaju rast bakterija.

Namirnice s velikim udjelom polifenola su:

  1. Svježe borovnice i sok od borovnice
  2. Nezaslađeni sok od brusnice
  3. Nezaslađeni jogurt
  4. Crni čaj
  5. Tamna čokolada

Tokom infekcije treba izbjegavati gazirana pića i hranu s velikim dijelom životinjskih proteina. Stručnjaci napominju kako su i velike doze vitamina C unesenog preko vještačkih dodataka loše, ali prirodni izvori tog vitamina su poželjni: osim citrusa, povrće bogato vitaminom C su kelj, prokulica i brokule. Urinarnom traktu za borbu protiv infekcije treba i vitamin A, a nalazi se u šargarepi, batatu i dinji. U ishranu treba uvrstiti i bijeli luk: zahvaljujući snažnim antibakterijskim svojstvima služi kao prirodni antibiotik kod raznih oblika infekcija, pa tako i urinarnih.

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO