NaslovnicaVijestiUz poštovanje mjera NKT-a otvoren 42. Crnogorski likovni salon na Cetinju

Iz iste kategorije

Uz poštovanje mjera NKT-a otvoren 42. Crnogorski likovni salon na Cetinju

On je objasnio da se ove godine, zbog objektivnih razloga izazvanih pandemijom koronavirusa, salon otvara bez fizičkog prisustva publike, ali da su zhavaljujući digitalnim platformama sa publikom komunicirali onlajn preko „live streaminga“ koji je bio obezbijeđen na zvaničnom Youtube kanalu Prijestonice Cetinje.

„Uvjeren sam da imamo izuzetno zanimljivu postavku salona, koja referiše na rad jednog od najvećih crnogorskih likovnih stvaralaca Petra Lubardu – koji je suptilno, svevremenski znao da zapisuje kodove sjećanja na svoja platna i da nas iznova podstiče da se divimo svojoj domovini i njenoj neprolaznoj i jedinstvenoj ljepoti“ kazao je Kašćelan.

Ovogodišnje izdanje Crnogorskog likovnog salona „13. novembar“ održava se pod nazivom „Noć u Crnoj Gori i druge priče“.

„I sam naziv ovogodišnje postavke salona po sebi je inspirativan, alegoričan, snažan i upečatljiv, i rekao bih dovoljno utemeljen u odrednicama „sada“ i „ovdje“ da intrigira i ukazuje na kontekste koji su u umjetnosti uvijek smisleni i aktuelni,“ kazao je Kašćelan.

On je rekao da ga raduje što ovogodišnja manifestacija ima međunarodni karakter.

„Raduje me i što su ove godine učesnici Salona i likovni stvaraoci iz drugih zemalja, pa naša manifestacija ima i međunarodni karakter i dodatnu intrigantnost u smislu tumačenja i doživljaja postavljene teme salona,“ kazao je Kašćelan.

Selektor 42. Salona, istoričar umjetnosti i likovni kritičar Petar Ćuković je kazao da je njegova ideja „svakako bila da pozvani umjetnici urade nešto što se povezuje sa noći, a ne da se nužno naslanjaju na samog Lubardu“.

Petar ĆUKOVIĆ, selektor 42. Salona

 

„Upravo zbog toga naziv izložbe je „Noć u Crnoj Gori i druge priče”. Ovdje se, zapravo, kao ključni termin nametnuo pojam „noći“. Za razliku od dana, kada je sve vidljivo, noć je vrijeme kada živa mašta radi, noć je vrijeme kada se samuje, sanja,” kazao je Ćuković.

On je rekao i da je je veoma ponosan na jednu koncepcijsku novinu.

„Salon ove godine ima međunarodni karakter i to je sigurno novina u odnosu na njegovu tradiciju. Ja ovo ne govorim da bi neko u budućnosti govorio o tome da sam to ja utemeljio, ne. Ja sam samo dao sugestiju, jer smtaram da na taj način salon ima mnogo veći značaj,” kazao je Ćuković.

Anastazija Miranović, predsjednica žirija za dodjelu nagrada 42. Salona saopštila je da je žiri donio jednoglasnu odluku da se tri ravnopravne nagrade dodijele autorima Miliji Pavićeviću za rad „Cetinje 2015“, Jeleni Tomašević za rad „Noć u Crnoj Gori“ i Sergeju Bratkovu za rad „Apel komiteta nacionalnog spasa“.

Aleksandar KAŠĆELAN, gradonačelnik Prijestonice Cetinje

 

“Svo troje autora na različite načine problematizuju subjektivno iskustvo, bilo da je u pitanju duboko egzistencijalno proživljavanje vlastitog rada, ili opservacija o prisustvu u javnom prostoru muških i ženskih nagih tijela, ili da se radi o načinu na koji jedan stranac doživljava morfološku, mitsku i mentalnu slojevitost i znakovnost crnogorskog prostora,” kazala je Miranović.

Anastazija MIRANOVIĆ, predsjednica žirija za dodjelu nagrada 42. Salona

 

Osim Miranović, u žiriju za dodjelu nagrada bili su Ćuković i dr Svetlana Racanović.

Ovaj umjetnički događaj organizuju Prijestonica Cetinje i Društvo istoričara umjetnosti Crne Gore u partnerstvu sa Ministarstvom kulture i Narodnim muzejom Crne Gore.

Zainteresovani će postavku Salona moći da pogledaju do 15. decembra prema organizaciji posjeta koju će u skladu sa epidemiološkom situacijom pripremiti Crnogorska galerija umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“.

Izvor: PR pres servis

Nedavno objavljeno