spot_img

Užitak za sva čula

spot_img

Alesandro Mikele, kreativni direktor luksuznog italijanskog brenda Gucci, osmislio je jedinstven interaktivni prostor pod nazivom Gucci Garden, projekat završen nakon mnogo truda i svečano otvoren početkom januara 2018. Prostorije istorijskog Palazzo della Mercanzia u Firenci koje datiraju još iz 14. vijeka, a koje su do 2011. služile kao Gucci muzej, transformisao je u galeriju, prodavnicu i restoran. Tako Gucci Garden čine Garden Gallerie, izložbeni prostor čiji je kustos Marija Luiza Friza, zatim Gucci Osteria da Massimo Bottura, ekskluzivni restoran iza čijeg menija stoji proslavljeni chef nagrađen s tri Michelinove zvjezdice (njegova Osteria Francescana u Modeni u izboru World’s 50 Best Restaurants proglašena je 2016. najboljim restoranom na svijetu), te prodavnica čije je uređenje inspirisano konceptom bazara, gdje se prodaju komadi s Gucci potpisom koji inače ne mogu da se kupe ni u jednoj drugoj prodavnici na svijetu. Veoma zanimljiv koncept Gucci Gardena proteže se na tri sprata, a cjelokupan prostor odiše dobrom energijom i luksuzom poznatog brenda, te se kroz njega provlače najrazličitije varijacije Gucci logotipa i prepoznatljive zmije.

Restoran može da primi 50 gostiju, meni Masima Boture je gastronomski vrlo jednostavan, a cijene nisu ni pretjerano previsoke, pogotovo za istinske sladokusce. Tako naprimjer tortelini u sosu od parmezana koštaju 20 eura, goveđi jezik 25 eura, škampi 30 eura, ali se i ulazak u restoran plaća 8 eura (od kojih će dio biti doniran za renoviranje djelova grada). Hranu ne možete da ponesete kući, ali zato možete da kupite posuđe na kojem je Gucci logo, koji se nalazi bukvalno na svemu, čak i na pjeni kapućina, a i šećer je u njegovom obliku.

Ovo nije prvi izlet neke modne kuće u gastronomsku sferu, te je jasno da pažljivo prate na šta sve njihovi klijenti troše novac i potom svjesno proširuju ponudu. U restoranskoj i hotelskoj industriji su već dugo brojni brendovi, Ralph Lauren, Versace, Giorgio Armani, Tiffany & Co, Burberry, Versace i drugi, a sada im se pridružio i Gucci.

-

GRACIJA 123/S.Crkvenjaš

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO